Чекистката "Алтернатива за Германия" или как депутатите от Бундестага изпълняваха инструкциите на агент от Пета служба на ФСБ

Депутатите от "Алтернатива за Германия" са взаимодействали активно с Кремъл чрез руския политтехнолог от украински произход Владимир Сергиенко

Владимир Сергиенко (вдясно) и водещият му офицер от ФСБ Иля Вечтомов (вляво)
Владимир Сергиенко (вдясно) и водещият му офицер от ФСБ Иля Вечтомов (вляво) Източник: The Insider

Депутати от опозиционната германска партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) са съгласували с руските служби ФСБ своите изявления и искания към властите във ФРГ за отмяна на помощта към Украйна, сочи разследване на The Insider и Der Spiegel.

 

The Insider продължава серия от разследвания за това как служители на Пета служба на ФСБ са набирали европейски политици. Вече говорихме за вербуването на латвийски евродепутат, а този път ще говорим за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", чиито депутати съгласуваха текстовете на изказванията си с кураторите на ФСБ и по тяхно нареждане съдиха правителството си да спре военната помощ за Украйна, пишат от изданието.

 

Владимир Сергиенко
Владимир Сергиенко Източник: ВКонтакте

По данни на журналистите депутатите от "Алтернатива за Германия" са взаимодействали активно с Кремъл чрез руския политтехнолог от украински произход Владимир Сергиенко. От разследването става ясно, че политикът номинално е работил като сътрудник на депутата от казахстански произход Евгени Шмид, но е работил и за други депутати. 

 

По данни на The Insider през юни 2023 г. Сергиенко тайно закарва в Сочи политика от АзГ, президент на Асоциацията за защита на рускоезичните в Германия Улрих Ойме. През пролетта на същата година под контрола на Сергиенко Ойме пише писмо до папата, в което се оплаква "от гонения срещу християните в Украйна". Според разследването, черновата на писмото е пратена от Сергиенко до московските ръководители за проверка. 

 

Освен това в разследването става дума, че Сергиенко спомага да бъде подаден иск до Федералния конституционен съд срещу доставката на танкове на Украйна. Искът формално е подаден от депутати от АзГ. Сергиенко организира участие в сесията на ПАСЕ на депутата Харалд Вайел, където той държи реч срещу преследването на Киев на привържениците на Украинската православна църква към Московския патриархат. 

 

The Insider стига до информацията, че пряк ръководител на Сергиенко е Иля Вечтомов, служител на Девето управление на отдела за оперативна информация към Пета служба на ФСБ. Вечтомов е бил отговорен за текстовете на германските политици и е изпращал пари на Сергиенко. 

 

Служителят на Девето управление на отдела за оперативна информация на Пета служба на ФСБ Иля Александрович Вечтомов
Служителят на Девето управление на отдела за оперативна информация на Пета служба на ФСБ Иля Александрович Вечтомов Източник: The Insider

Според разследването, Иля Вечтомов притежава и паспорт на името на Иля Векшин. Той е пътувал като Векшин в други страни и се е срещал със завербувани украински граждани, между които явно е бил и Сергиенко. Например финансирането за иска до Конституционния съд е в размер на 25 000 евро на месец. Това включва наемането на престижна адвокатска кантора.

 

Към това се добавят и 10 000 евро за ръководство и представителни разходи. Имената на депутатите от Бундестага ще бъдат предоставени на Сергиенко, пише в указанията до него.  

Още от "Разкрития"

Срив на руската космическа програма: Ръководителят на "Роскосмос" се оплака от загубата на всички западни партньори

САЩ са увеличили броя на изстрелванията с 3,8 пъти, до 108 миналата година. Китай изпревари Русия повече от три пъти - миналата година е извършил 63 изстрелвания

Прочетете повече прочетете повече

Washington Post: Кремъл провежда специална операция за дискредитиране на Зеленски

Търсена е още дискредитация на военното и политическото ръководство на Киев, разцепване на украинския елит, деморализиране на украинските войски и дезориентиране на украинското население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени