Читалищното театро на "журналистически разследвания" от Диляна Гайтанджиева

Това е една история, за която повечето медии замълчаха, а вездесъщият СЕМ и неговият шеф Георги Лозанов (тогава, през 2012 г.) не обелиха дума, като че ли са дали обет за мълчание

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиева Източник: БГНЕС

Понеделник, 9 Април 2012 г. 

Сашо Диков, Канал 3

Министър Цветанов, Николай Бареков, шефовете в ТВ 7 – какво се случи с "разследващата” журналистика!

Не беше далеч времето, когато силовият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов тръгна да учи водещите в една телевизия с национален обхват как се прави разследваща журналистика.

 

Ето част от урока на Цветанов, изнесен в предаването "Тази сутрин” – bTV, с водещи Анна Цолова и Виктор Николаев:

Водеща: Как е споменато името на този адвокат?

Цветан Цветанов: Вие явно не следите журналистическите разследвания, които вървят в медиите.

Водеща: Пропуск страхотен, хванахте ме.

Цветан Цветанов: Хубаво е все пак през деня, когато правите сутрин…

Водеща: Давайте, припомняйте.

Цветан Цветанов: Не, просто вие си го направете. Защо трябва аз да го казвам. Защото има журналисти, които аз просто…

Водеща: Ама защото вие повдигате темата. Довършете я.

Цветан Цветанов: Ами тя тази тема, като я повдигна… Какво да довърша? Да спомена името на адвоката ли, който е споменат. Ами то беше написано в един вестник. Имаше и журналистическо разследване от една телевизия.

Водеща: Приемете, че не съм добър разследващ журналист и не съм се справила със задачата…

 

Няма да мъчим читателите и ще добавим, че разследващата журналистика, която Цветанов дава за пример е на Диляна Гайтанджиева, а телевизията е ТВ 7…

 

Минаха няколко месеца научихме "тайната” на тази "разследваща журналистика” – от Канал 3, където водещият на предаването "5 за 4" Сашо Диков разкри потайности, за които едва ли някой бе подозирал…

 

Това е една история, за която повечето медии замълчаха, а вездесъщият СЕМ и неговият шеф Георги Лозанов (тогава, през 2012 г., бел. ред.) не обелиха дума, като че ли са дали обет за мълчание.

 

Смешното е, че след първото излъчване на това разследване на Канал 3, Сашо Диков хукна в коридорите на парламента да пита премиера Бойко Борисов как ще коментира оставката на румънския министър на околната среда и водите Ласло Борбей, който се решил на нечувания по нашите земи жест.

 

Според в. "Адевърул”, причина за оттеглянето на Борбей дошла от това, че не могъл да оправдае сумата от 80 000 евро, с която си е купил "тайно" апартамент в центъра на Букурещ, записан на името на сватята му.

 

Номерът със сват и имоти или пари, за легитимиране на пари и имоти, ние го играхме дълго и напоително, но без резултат, с главен герой Цветан Цветанов.

 

Цветанов, силният човек в управляващата партия ГЕРБ не пожела да обясни откъде са му парите от консултации и кого е консултирал и този "инат” му се размина…

 

Та приказката ми беше за Сашо Диков, който със сигурност бе ядосал премиер и вицепремиер с предаването за журналистическите разследвания менте. Диков, като едно дете невинно очакваше отговор от Борисов, но видя единствено гърба му и гърбовете на охранителите му.

 

Диков, като една душа наивна, разчиташе и Цветанов да се появи в парламента, но вицето и МВР-министър явно бе предпочел да не си навлича неприятни въпроси и не дойде за петъчния парламентарен контрол!

 

(Ех, Диков – обичам този твой стил да питаш докрай, без да отчиташ какво се случва в душите на политиците!)

Така Диков и остана с въпросите си и никакъв отговор за апартаментите на силовия вице, с едно европейско разочарование…

 

Разследването за палежите на коли

Всички сме в ужас от зачестилите палежи на коли, на които така и не заловиха авторите!

ТВ 7, една обявила себе си за водеща телевизия, излъчи журналистическо разследване на Диляна Гайтанджиева за палежите на автомобили.

 

Писма от шефове на ТМ 7, самата Гайтанджиева, засегнати от нейни "разследвания” мъже и най вече мнението на самия Бареков отлитат към изброените имена – ни вопъл, ни стон!

 

Това Сашо Диков представи като ответна страна в цялата тази единствена по рода си в българската журналистика афера. Кой се отзова – си вижда и чува в самото предаване, което Сашо Диков сполучливо нарече читалищно театро:

Говорителят на Българска легия "Антимафия”, Петър Якимов обясни в студиото на Диков, как участвал в предаването за палежите на коли, но като видял излъчения материал, изпратил писмо до Диляна Гайтанджиева с искане за извинение, уведомява ТВ7, като разказва цялата история около това "разследване”, изпраща нотариална покана със същия текст – ни вопъл, ни стон!

 

Никой от телевизията не се обажда да изясни проблема, да му се извини, не му връщат отговор, не вдигат телефоните си…

 

Тогава Якимов завежда иск в съда с настояване да получи извинение и пише на Сашо Диков, като представя целия случай.

 

В телефонен разговор на Сашо Диков с Диляна Гайтанджиева, "разследващата” журналистка е категорична:

Както тези хора, които притежават материали с мои разследвания, въпросът, който искам от тези хора…

Няма да дойда, за да оправдая парите, които някой е взел, за да оправдае поръчка да говори срещу мене, не мисля че съм длъжна да го правя…

Второ – аз никога няма да падна на нивото да издавам източниците си на информация, никога! И винаги, когато преценя за някого, че има опасност да бъде злепоставен, не правя така…Това, че някой иска да си изкарва пари, за да прави поръчка срещу журналисти – това не е моя работа…

 

Дали дошлите в студиото на Сашо Диков имаха за цел да злепоставят Гатайнджиева?

"…Ако някой дойде при мен с материал за тебе, Сашо, първото нещо, което бих го попитала е защо тези хора го правят” – обясни "философията си”  Диляна Гайтанджиева.

 

"Материалите са ужасяващо, ужасяващо…” – опита се да обясни колегата Диков потресното впечатление от гледаните "разследвания” на Гайтанджиева, на което отговорът бе:

"… А-а-а-а, Сашо, стига, стига, стига! Не-е-е. Такива поръчки и глупости не ми се слушат!

Това, че някой иска да си изкара пари, за да прави поръчка срещу журналисти няма да стане – не, аз в този … не участвам, моята работа не е тази…Затварям телефона, лека…”

 

Защо Диляна Гайтанджиева подчерта, че не разкрива източниците си:

Да се опитаме да го разберем като потърсим истината за това, защо Петър Якимов и другият мъж в студиото – Григор Здравков отидоха в студиото на "5 за 4"?

Защо двамата мъже бяха в студиото на "5 за 4", защо го правят? Плати ли им някой, за да я злепоставят, или те всъщност разказаха как се "разследва” в ТВ 7?

Григор Здравков е изпълнил гласово ролята на представител на подземния свят разясни, че е близък, много близък приятел на Диляна Гайтанджиева, която живяла в апартамента на доведения му брат цели осем години и там се водела на адресна регистрация.

 

"Аз тая роля я играя от 2001 година, откакто я познавам Диляна. Публична тайна е, че сме много близки приятели. От 5 януари аз навивам Диляна да му се обади и да му се извини на Петър Якимов.

Аз навих Петър да участва, уговарях го, ще ти бъде заличен гласът. Диляна ми се обади, молеше ме да намеря някой – "трябва ми подпалвач!”

 

Казах й: "Диляна, нямаме подпалвач, ще помоля Петър – ще направиме възстановка…”

Защо го правите? – бе въпросът на Сашо Диков към Здравков и Якимов.

"Защото тя отказа да се извини и защото забърка България в международен скандал на 15 декември – поясни Здравков – Това е малко известно – българската служба за борба с организираната престъпност се оказа в много неловко положение спрямо сръбските си колеги…”

 

Кои са Петър Якимов и Григор Здравков?

Петър Якимов: Занимавам се с митнически измами, с дела за корупция, известен съм…

Григор Здравков, бивш митничар, шеф на легия "Антимафия”: "За съжаление, ако не се извини – ще заведа дело…. Направил съм го абсолютно съзнателно… Предупредил съм я още в края на декември…”

Якимов е използван в "разследването" на Гайтанджиева за натуршчик, или по друг начин казано – използван за възстановка, като седи в гръб, а върху образа му друг глас разказва как се палят коли… Това е разследването на Диляна Гайтанджиева, за което Якимов иска извинение, защото негови приятели го познали, а други хора приели, че той е подпалвачът на коли…

 

Първо разследване – за подпалвачите на коли

Гласът на Диляна Гайтанджиева съобщава върху кадрите с гърба на Якимов: "Този мъж е участвал в серия умишлени палежи срещу наркодилъри, дължници, лихвари и автокрадци, затова решава да се срещне с нас, но да запазим анонимността му".

Гласът разказва как се палят коли, но това не е гласът на Якимов.

Гайтанджиева говори за "подпалвача” като за реално лице, а не като човек, съгласил се да стои в гръб, докато трае разказът на журналистката.

И двамата са наясно, че става дума за възстановка!

Здравков пояснява: "Момчетата от СДВР се обадиха на Диляна и поискаха суровия материал, но тя отказа, защото ако го беше дала, Петър щеше да я съди и за клевета”.

ТВ 7, гласът на Гайтанджиева: "В предаването ни "Кой и защо пали държавата”, излъчено тази сутрин в ТВ 7, се обади свидетел,  че знае за схемата и организацията на палежите. Този човек твърди, че в средите на столичните автокрадци се е предлагала такава поръчка”.

След такива безапелационни твърдения, мнозинството ТВ зрители вярва на "документалния” материал на Гайтанджиева…

Гласът е на Здравков, и се чува обяснение как след изборите някакъв мъж предлага да се направят пакости на държавата!

Следва Николай Бареков, който съобщава в своя сутрешна "Гореща точка”, че Диляна Гайтанджиева ще изясни кой и защо стои зад палежите на коли в София, след което следвал коментар.

"Вижте това екслузивно разследване”, препоръчва Бареков.

А ето и гласът на Гайтанджиева:

"Разследване на ТВ 7 потърси представител на криминалния свят за това кой пали държавата. Срещнахме се с представител на групировките, които контролират подземния свят в София”.

Мъжки глас на забавени обороти съобщава, че "поръчителят е един, достатъчно известен бизнесмен от тъмното.

"…За първи път работи професионално от страната на т. нар, бившите групировки.

… Минимум от две до три групи от по трима човека, които взаимно не се познават…”

Гласът на "боса” отново е на Здравков, но този път е на по-бавни обороти.

Диков моли редакторите на предаването да наберат Николай Бареков.

Бареков е предупреден, че ще бъде потърсен от предаването – като чува кой го е набрал, Бареков казва: "О-о-о, я си гледай работата!”

"Храбро", "отворено", "смело" – Бареков е шеф на Диляна Гайтанджиева, но не вдига телефона си.

"Страхливецо, вдигни телефона!”

– призовава в ефир Сашо Диков лицето Бареков.

Докато звучи сигналът "свободно”, Сашо разказва как Бареков питал щом чуел гласа му: "Пак ли си приел някоя евтина поръчка от Алексей Петров?”

Здравков: "Публична тайна е кой прави материалите на Диляна за митници, наркотрафик и организирана престъпност… Сашо, донесъл съм моя диктофон, с който са правени … темите за Пурата и Джими, ако си спомняш. За това са при мен суровите материали… Уволняван съм два пъти – не можаха да ме уволнят и ме съкратиха. Обадиха ми се полицаите от "Терор” – кажи ни, ти ли си я направил тази глупост? (за подпалването)…Наругаха ме…”

…Аз съм уверен, че господин Бареков не е знаел за какво става дума…

 

Случаят с депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов

След "разследването” на Диляна Гайтанджиева Иванов губи всичките си постове в парламента. Случаят е съвсем обикновен.

Здравков: "Диляна дори не успя да намери точния му адрес (на митничаря – бел. Л. М)… Обади ми се и ревеше по телефона, Лъчо ми наговори страшни неща…”

Лъчезар Иванов в предаването "5 за 4” от 6 април на Канал 3: "…Това, което го виждам, просто не намирам думи! Навремето аз казах истината, но абсолютно никой не ми повярва… В това изключително тежко за мене време, аз нямаше как да се защитя… Нейното предаване, което тя излъчи, е абсолютна, абсолютна лъжа… Абсолютна лъжа е това, че аз съм натискал предаването…

… подадох оставка от всички постове, за да запазя името на ГЕРБ!”

Здравков: "Никой не е накарал Диляна да направи този репортаж…”, но не довършва думите си…

На телефона отново на живо в предаването се чува гласът  на Николай Бареков с въпрос: "Каква е целта на сбирката тая вечер?

"…Кажи ми, моля ти се как ще коментираш изнесените факти, за това, че репортажът с масовите палежи е абсолютно нагласен, известен ли ти е този факт…”

 

"Това не са факти, това са тежки манипулации”, обясни Бареков, очевидно заставен да се обади в студиото на Канал 3 от някой свой шеф. – В момента ти, и твоите събеседници в студиото участват в една кампания, целенасочена кампания срещу най-добрия български, разследващ журналист, поради една проста причина – нейните разследвания в последните месеци засегнаха доста финансови, икономически интереси… Само разследването й за лекарствения бизнес в България и монопола върху.. засегнаха интереси за над 1 милиард…"

 

Бареков пояснява, че Якимов се е снимал доброволно, сам е пожелал да застане в гръб, абсолютно доброволно е разказал цялата история, след което се е обадил няколко пъти да благодари за коректното отношение на Диляна и телевизията…

 

Тримата в студиото се опитват да прекъснат Бареков и обяснят, че това е абсолютна лъжа, че гласът на стоялия в кадър с гръб към камерата Петър Якимов не е негов, но Бареков изобщо не си прави труда да чуе какво му се казва.

 

Вездесъщият пловдивчанин си позволява даже да учи Сашо Диков да разделя факта от манипулацията, но не казва какво се прави ако излъчен материал с гръмкото наименование "журналистическо разследване” е само и единствено манипулация!

 

Якимов не отрича, че е отишъл при Диляна, че е разказал как се палят коли, защото той с тази проблеми се занимава в "Антимафия”.

 

"Защо аз бях обявен за подпалвач?” – попита Якимов. Уговорен е бил да стои в гръб, а на фона на образа върви обяснение как се палят коли! "Диляна е най-добрият разследващ журналист, аз напълно вярвам на този екип".

 

"Господине, вие абсолютно доброволно сте застанали в гръб и сте разказали абсолютно професионално как се палят коли!”

 

Какво ни казва Бареков, че Якимов е подпалвачът на коли?

А защо тогава близкият до Бареков министър Цветан Цветанов не го е арестувал като подпалвач?

Нищо чудно Бареков да е бил заблуден от разследващата Гайтанджиева…

 

Следваща тема – трафик на титан, кокаин и скъпоценни камъни от Сърбия за България. Разследването е излъчено по името "Жега” по ТВ 7:

На сайта на ТВ 7 е публикуван следният текст:

Българи – част от международен трафик – 1 и 2 част

Трафиканти наемат българи за мулета на контрабанда през зелената ни граница със Сърбия, показа днешното издание на предаването за разследваща журналистика "Жега".

Диляна Гайтанджиева в своето разследване попадна в международна схема за трафик през България за Близкия Изток на вещество, което може да се използва и за военни цели.

В началото на 2012 г. екип на TV7 отива в сръбската столица Белград, за да провери сигнал, че сръбски трафиканти набират мулета за пренос на контрабанда през зелената граница с България.

Чрез поставено лице екипът се среща с местен трафикант, известен с прякора Мачор или на български – Котарака. Вербовката започва.

Българинът трябва да дойде в Белград, плаща му се в кеш. Става ясно, че Мачор държи най-големия от многото складове в Сърбия. Стоката трябва да мине на части от съображения за сигурност.

"Жега" показа и уникални кадри как терористи от Ал Кайда произвеждат оръжие от различни метални сплави, сред които и титан.

Екипът на предаването проследи как пътува нелегалната стока през границата – т.нар. зелен път. През нея минават и българи, куриери на кокаин. В името на печалбата и за да няма рискове трафикантите използват различни унижения, на които подлагат мулетата, за да не бъде открита стоката. Правят се дори хирургически операции.

Диляна пътува нощем, и по време на пътуването звучи гласът на местен жител, компютърно променен, който разказва кое от къде се взема по колко се носи и как и къде се пренася, като показва контрабандния път.

Малшансът на това разследване е, че "местният” жител е работилият в Нова телевизия Ивица Цветков, уволнен от тези медия, защото завлякъл с пари много от колегите си от Нова. Това си спомня Крум Савов.

Сашо Диков съобщи, че Ивица е получил от Диляна Гайтанджиева 1000 евро по банков път!

–-
Дали Диляна Гайтанджиева не е работила едновременно за две телевизии?

До 1 декември Диляна има трудов договор с Нова телевизия, т. е. няма как Бареков да я изпраща в командировка в Сърбия!

Според Диляна Гайтанджиева лицето се казва Саша и в друго разследване той вече не е разказвач, а е доверен човек по трафиците.

Суровият материал от тези "разследвания” Диляна Гайтанджиева е оставила при Григор Здравков и така е разконспириран начинът на нейното разследване.

В друго разследване, по-точно друг сериозен материал, един от участниците чете от листче написаните предварително реплики!

 

Диляна уведомява ГД БОП за Ивица, но "забравя” да покаже писмото за уволнението на "местния жител” и "довереният човек” в трафиците, Ивица Цветков.

 

Сформиран е екип от "Наркотрафик” и от "специални операции” от ГД БОП, която заминава за сръбското ГД БОП и се оказва, че срещу Ивица в Сърбия, както и в България има множество сигнали за него! В същото време се очаква поредният Доклад за България по влизането в Шенген, а една разследваща журналистка прави международен скандал, че едва ли не Сърбия изнася за Близкия изток през България титан, кокаин и какво ли не. Включват се за по-достоверно кадри с Айман ал Зауахири, кадри от Сирия! На високопоставения човек, изпратен от българската ГДБОП в сръбския БОП, му се изсмиват!

 

Репортажът изглежда страшно – терористи от Ал Кайда правят оръжие от титан, между континентални балистични ракети! Едва ли не титанът, който се топи при 5000 градуса, се преработва от титаниева стомана в огромни цехове, технологията е много скъпа, като се добавя и магнезий!

 

Титанът е борсова стока, а борсовите стоки не се контрабандират, но кой ти мисли за това! Това е историята за технологията на някои разследвания в ТВ 7. Дни наред от медията мълчаха, а Бареков няколко пъти повтори, че Диляна Гайтанджиева е разследваща журналистка! А лъжицата катран в кацата с меда?

 

Повече от 35 години съм журналист и това, което видях в предаването на Сашо Диков "5 за 4”, ме потресе.

"През цялото предаване Сашо Диков наричаше Диляна Гайтанджиева талантлива, но когато в 1991-1992 година снимах документално войната в Грузия, моите приятели ме запознаха с тяхната поетеса Иза Орджоникидзе, която ми каза нещо много важно:

"Талантът е морал”.

Думи, които означават много – стига да има кой да ги осъзнае…

Що се отнася до източниците, които Гайтанджиева обяви, че никога не издава – ще поясня с въпроси:

Кой си издава източниците като прави читалищно театро с натуршчици и монтиран чужд глас върху образа?

Кой си издава източниците, когато те не са това, за което са представени?

Кой си издава "източниците", когато източникът му чете написаните думи от листче?

И кой си издава източниците, на които предварително са раздадени роли и думи?

 

 Автор: Люба Манолова (за съжаление, вече покойник), www.lubamanolova.info

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени