Дългогодишни приятели на Путин заработват от продажбата на руски петрол по време на санкции

Връзките на компаниите са оплетени като в мафиотски филм

Приятели на Путин заработват от руския нефт
Приятели на Путин заработват от руския нефт Източник: Scanpix

 След руската инвазия в Украйна и последвалите международни санкции, които ограничиха възможностите на Москва да продава руски петрол, базираната в Хонконг Concept Oil Services се превърна в един от 10-те най-големи купувачи. Търговията ѝ с петрол от Русия бележи непрекъснат ръст през последните пет години. А рисковете, свързани с международните санкции, изглежда не притесняват компанията. За осемте месеца от началото на войната Concept Oil Services е закупила петрол от Русия на стойност 3,2 млрд. долара, което я поставя на шесто място в списъка на лидерите. При все това моделът на собствеността ѝ е доста объркан, пише сайтът "Важные истории".

 

Медията е установила, че Concept Oil Services е част от голяма група компании, регистрирани в шест държави. А хора, свързани с търговеца на петрол, са инвестирали милиони евро в германски и австрийски недвижими имоти, притежавали са малка австрийска авиокомпания и са кръстосвали пътища с обкръжението на дългогодишните приятели на Владимир Путин президента на "Транснефт" Николай Токарев и милиардера Аркадий Ротенберг. Concept Oil Services изненадва пазара от години.

 

През 2012 г. полски журналисти забелязаха, че доставките по тръбопровода "Дружба" от Русия могат да се увеличат извън всякакви срокове за онези чуждестранни купувачи, които използват услугите на Concept Oil Services (и няколко други малко известни търговци). От друга страна, "техническият капацитет" на "Дружба" беше странно намален, когато ставаше въпрос за изпомпване на петрол за онези, които не си сътрудничеха с тези търговци.

 

В края на 2016 г. контролираната от държавата "Роснефт" приключи придобиването на "Башнефт" от "Система", към която се бе насочила още през 2013 г. Сделката беше съпроводена с наказателни дела и показен процес срещу собственика на "Система" Владимир Евтушенков. Но когато "Роснефт" придоби контрол над "Башнефт", последната имаше дългосрочни договори за продажба на петрол чрез Concept Oil Services (от 2013 г. до края на 2015 г. за 2,36 млрд. долара и от 2016 г. за 1 млрд. долара с опция за удължаване с една година). И всемогъщият ръководител на "Роснефт" Игор Сечин не можеше да направи нищо по въпроса; във всеки случай не е имало шумни разправии от негова страна с Concept Oil Services.

 

И накрая, през 2017 г. руската петролна компания предявява претенции пред арбитражния съд в Москва, че Concept Oil Services "е монополист на пазара за закупуване на петролни продукти, идващи за износ през пристанище Козмино".

 

"Пазарът на нефт не е конкурентен <...>, тъй като Транснефт, заедно с руското Министерство на енергетиката и дружеството [Concept Oil Services] всъщност определят цените за закупуване на нефт от "малки петролни организации", които продават нефт през пристанище Козмино, възползвайки се от ограничения им капацитет за транспортиране на нефт до крайни чуждестранни купувачи", заявява пред съда представител на петролната компания "Дулима", но съдът не взема това под внимание.

 

Според агенцията за ценообразуване Argus Concept Oil Services купува петрол от малки производители на пристанището в Козмино, за да организира танкери за своя дългогодишен партньор Tenergy Trading от Швейцария. Журналисти свързват Tenergy с приятеля на руския президент - Генадий Тимченко. Concept Oil Services само е подобрила резултатите си през петгодишния период: през 2018 г. е закупила петрол на стойност 2,2 млрд. долара, а през 2022 г. - 3,2 млрд. долара през осемте месеца на войната.

 

Смята се, че Concept Oil Services е собственост на Михаил Зелигман, рускоговорящ латвийски бизнесмен. Това беше разкрито в лондонски съд през 2013 г. След това Зелигман успешно съди собствениците на казахстанска петролна рафинерия (те са продали пратка петролни продукти, за които Зелигман вече е платил аванс).

 

В резултат на това стана известно, че Зелигман говори добър английски, основава Concept Oil Services през 2003 г., има бизнес връзки в Казахстан и дългогодишни отношения с LUKoil и TNK-BP. Но това не обясняваше големите възможности в Русия. Обикновено на руския пазар такъв потенциал имаха онези, които разполагаха с административни ресурси и вървяха заедно с интересите на чиновниците и топ мениджърите на държавните компании.

 

В руската преса се появиха версии, че Михаил Столяров, бивш съветник на руския министър на енергетиката, може да е бил свързан с Concept Oil Services. Но съветникът не изглеждаше като фигура, способна да осигури успех в такъв мащаб. "Важни истории" се опитаха да разберат чии интереси се пресичат с Concept Oil Services и откриха хора, близки до руските власти.

 

През 2020 г. швейцарското "Обществено око" научи, че директорът на Concept Oil Services се е обърнал към търговска къща в Женева преди няколко години с предложение за сътрудничество. Служител на търговската къща разказал на журналистите, че когато се стигнало до процедурата KYC (Know Your Client, задължението да се идентифицира контрагентът, бенефициентите на дружеството, с което се сключват споразумения за партньорство), главният собственик на Concept Oil Services, латвийски гражданин, отказал да разкрие имената на всички свои бенефициенти.

 

"По онова време стигнахме до заключението, че Concept Oil се контролира от мениджърите на "Транснефт", заяви пред швейцарски журналисти служител на търговската къща. Два източника, единият от които е бил съдружник в Concept Oil Services, а другият работи от дълги години на пазара на нефт и газ, казаха, че зад този търговец на петрол стоят бившият вече първи вицепрезидент на държавната компания "Транснефт" Михаил Арустамов и бившият зет на ръководителя на "Транснефт" Андрей Болотов.

 

Поне по това време Concept Oil Services има уникален достъп до тръбопровода "Дружба", чиято руска част се управлява от държавната компания "Транснефт". Търговецът е описан като монополист в изкупуването на пратките с нефт на малките производители на пристанището в Козмино.

Официалният собственик на Concept Oil Services Зелигман не е чужд на Арустамов: във всеки случай Арустамов е споменат в списъка на спонсорите на няколко проекта на фондация "Обединяване на историята" на Зелигман, латвийска благотворителна организация за историческо опазване и културно наследство.

 

Михаил Арустамов е човек с много връзки. Дълги години е работил с дългогодишния приятел на Путин от КГБ Николай Токарев, работил е в "Транснефт" по строителството и графиците на тръбопроводите и е напуснал държавната компания през 2012 г. Арустамов е смятан не само за човек от обкръжението на Токарев, но е бил близък и до семейството му: заедно със съпругата на Токарев, Галина, е притежавал фирма, която се е занимавала с недвижими имоти в Чехия. А заедно със зет си Андрей Болотов (вече бивш) инвестира в недвижими имоти в Москва чрез офшорни компании.

 

Документите "Пандора", получени от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), показват, че Арустамов и Болотов са притежавали имения и офис сгради в Москва на стойност милиарди рубли. А през 2020-2021 г. е разкрито, че съпругът на сестрата на руския премиер Михаил Мишустин, Александър Удодов, е продал на Арустамов дялове в луксозните търговски и офис центрове Якиманка, 26, и Хименай, на един километър от Кремъл. Стойността им е 5-6 млрд. рубли. През февруари 2023 г. Удодов попада под санкциите на САЩ.

 

Михаил Арустамов притежава кипърски паспорт, получен през 2013 г. Но през 2021 г. специалната комисия, създадена в Кипър, за да разследва как е функционирала програмата "Гражданство срещу инвестиции", препоръчва Арустамов да бъде лишен от кипърско гражданство. Негови познати уверяват, че той има достатъчно проблеми и че отдавна се е оттеглил от бизнеса. Concept Oil Services е част от група от десетина компании, регистрирани в различни държави. Търговецът е собственост на базираната в Кипър Deiton Holdings, която е в основата на групата.

 

Тя също така контролира три руски транспортни и логистични компании и естонската Centrobalt (в ликвидация от март 2023 г.), която е притежавала около 200 железопътни танкера. Те са били използвани главно за обслужване на петролни компании в Казахстан. Centrobalt е участвала в транспортирането на казахстански и туркменски петрол през Русия. Това включва малки пратки, които се доставят за зареждане в магистрални тръбопроводи или в петролни бази по договори на Transneft с Kaztransoil за транзитен превоз на петрол през Русия.

 

Проектът е наречен "Терминал Пион". Един от партньорите в него е семейната компания на бившия вицепрезидент на ЛУКойл и баща на певеца Алсу, бившия сенатор Ралиф Сафин и неговия син Марат. Marr Oil, базирана в Мавриций фирма от семейната група на Сафин, е участвала в проекта поне през 2013 г. чрез Foradilco Trading, кипърска фирма. По това време Сафин-старши все още е руски сенатор.

 

През 2022 г. "Досие" идентифицира бизнесмена Алексей Шаронов като един от възможните собственици на Concept Oil Services на основание на това, че кипърската компания майка на търговеца на петрол е посочила неговата офшорна фирма (Grafson Holdings от Британските Вирджински острови) като свързана страна (за свързана страна в Кипър се считат компании с пряка или непряка връзка от поне 25% или компании, принадлежащи към една и съща група). Ако случаят е такъв, връзките на Concept Oil Services с фигури, близки до руските власти, са още по-интересни.

 

Всъщност Шаронов се е срещал със сериозни хора по работа. Той и офшорната му фирма са собственици на ТД "Еверест", която към 2021 г. е пакетирана в ЗПФК от московския мениджър Сергей Котляренко, известен с управлението на семейните активи на бившия първи вицепремиер на руското правителство и настоящ председател на държавната корпорация VEB.RF Игор Шувалов.

 

А от 2016 г. Шаронов притежава миноритарен дял в ScanEx Group, компания, в която участва Игор Ротенберг, син на приятеля на Путин от младежките години Аркадий Ротенберг. Инженерно-технологичният център "Сканекс" се занимава с картографиране, като доставя сателитни изображения на "Яндекс" и "Росрестър". Към 2015 г. центърът става изпълнител на проекта "Платон" на Ротенберг - за събиране на такси от тежкотоварни автомобили по федералните магистрали.

 

От 2016 г. до 2021 г. Concept Oil Services изплаща повече от 125 млн. долара под формата на дивиденти. Напоследък те са се увеличили значително. През 2016-2017 г. компанията е изплатила едва 200 000 и 300 000 долара. От 2018 г. насам става въпрос за милиони: плащанията са се увеличили от 7,5 млн. долара през 2018 г. до 50,7 млн. долара през 2021 г., показват отчетите на компанията майка на търговеца на петрол. Постъпленията от продажбата на руски петрол отиват за покупка на германски недвижими имоти.

 

В централната част на Берлин, на крайбрежната алея Шпрее, германската инвестиционна компания Althafen Real Estate, регистрирана през 2018 г., е построила девететажен комплекс Pier 61-64 с площ 17 800 кв. м - с хотелски стаи, апартаменти и помещения за магазини и ресторанти. А в Потсдам Althafen също вдигна шум с плановете си да построи RAW Potsdam - "творческо пространство" с площ от около 50 000 кв. м. за търговия на дребно и офиси. Строителните работи започнаха тази година. А се разшумя, защото проектът обхваща забележителността RAW Hall до главната железопътна гара на града. И беше доста неясно кой е инвеститорът.

 

През 2018 г. топ мениджърът на строителната компания заяви пред журналисти само, че инвеститорът е достоен човек: "Той е на моята възраст, гражданин на ЕС, мъж, три деца". Тогава членовете на местната общност заподозряха, че инвестицията може да идва някъде от Русия. И хората се смущавали, че не са разбрали произхода на тези пари. Едва през септември 2019 г. официалният собственик на Concept Oil Services Зелигман даде интервю за германския Tagesspiegel, в което се идентифицира като инвеститор в РАО Потсдам. Той обяснява първоначалната секретност с факта, че не е искал публичност.

 

Дали инвестицията на Зелигман в Германия е била подкрепена от богати лица от Русия? Този въпрос възниква, тъй като германското дружество за развитие на недвижими имоти Althafen Real Estate се управлява от двама души с руски връзки: Оперативният директор на Althafen е неотдавнашният ръководител на Concept Oil Services, руско юридическо лице.

 

А изпълнителният директор на Althafen е човек, който се е срещал с офшорна фирма, която може да е била свързана с партньор на Ротенберг. Привличането на такива хора на ключови позиции в германска компания за развитие е странен ход за европейски бизнесмен, който е искал да избегне публичния контрол върху личните си проекти. Към момента на публикацията Зелигман, Алтухов, Можаев и Шаронов не са отговорили на запитването на "Важные истории".

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени