ДАНС разследва съветника на Петков Весела Чернева за държавна измяна

Освен досъдебното производство на Чернева, от вчера ДАНС разследва Кирил Петков и Асен Василев, това се разбра още от отговорите на въпроси на шефа на агенцията

Кирил Петков и Весела Чернева
Кирил Петков и Весела Чернева Източник: Zonanews

Образувано е досъдебно производство срещу съветник на български премиер, консултирал гражданин на Северна Македония във връзка с присъединяването ѝ към Европейския съюз, обяви председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в парламента Пламен Тончев, без да обяви съветника и премиера.


По-късно по време на изслушването от парламента на шефовете на службите Тошко Йорданов от ИТН заяви, че става дума за Весела Чернева, която в периода на редовния кабинет на Кирил Петков през 2022 г. беше съветник по външна политика.


Освен досъдебното производство на Чернева, от вчера ДАНС разследва Кирил Петков и Асен Василев, това се разбра още от отговорите на въпроси на шефа на агенцията. Без да назовава имената им, той потвърди, че СГП е образувала досъдебно производство по глава първа от НК срещу двамата заради изказванията им в разпространения запис от събранието на "Продължаваме промяната", но не знаел в какво качество са били призовани вчера на разпит, за което призоваване.

 

В отговор на въпроси на депутатите самият шеф на ДАНС каза, че "последният редовен кабинет (тоест кабинета "Петков", бел.ред.) не е обслужвал националния интерес". И още - че "не е имало как въпросният съветник на премиера да е извършвал тези действия без разрешението на своя ръководител" ( тогавашният министър-председателя Кирил Петков, бел. ред).

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени