Дъщерята на Путин с доходи за милиарди, разкриха сътрудници на Навални

Мария Воронцова е съсобственик на компанията "Номеко"

Дъщерята на Путин Мария Воронцова
Дъщерята на Путин Мария Воронцова Източник: Novyefoto.ru

Доходите на най-голямата дъщеря на Владимир Путин, съсобственик на компанията "Номеко", Мария Воронцова, за три години възлизат на почти един милиард рубли под формата на дивиденти и заплата. Това се казва в разследване, извършено от сътрудници на Алексей Навални, цитирано от The Moscow Times.

 

През 2019 г. Мария Воронцова създава "Номеко" (Нова медицинска компания) и влиза в нейния Съвет на директорите. Според уебсайта на компанията, "Номеко" има за цел да "създаде интерфейс за взаимодействие" между изследователските и медицинските организации за "ефективното прилагане на високотехнологични методи за диагностика и лечение".

 

През 2020 г. приходите на "Номеко" възлизат на 840 милиона рубли, от които 600 милиона са нетна печалба. От тази печалба Воронцова е получила 232 милиона рубли като акционер под формата на дивиденти. Нейната месечна заплата е около 700 000 рубли.

 

През 2021 г. приходите на "Номеко" възлизат на 1 милиард рубли, нетната печалба - 810 милиона, през 2022 г. печалбата се увеличава до 855 милиона рубли. Данните за дивидентите все още не са оповестени. Ако обаче те са били изплатени по същата схема като през 2020 г., тогава Воронцова е получила за тези години 944 милиона рубли: 910 милиона рубли дивиденти и 33 милиона заплата, смятат авторите на разследването.

 

Сътрудниците на Алексей Навални твърдят, че източникът на доходите на "Номеко" е притежаваната от "Газпром" застрахователна компания "СОГАЗ", сред чиито собственици са приятелят на Владимир Путин Юрий Ковалчук, както и племенникът на Путин Михаил Шеломов. Преди началото на войната в Украйна "СОГАЗ" плащаше на "Номеко" милиарди годишно като за "услуги по информационно моделиране за изпълнението на проекта".

 

През 2022 г. "Номеко" изкупи клиниките "СОГАЗ Медицина" (сега клиники "Моят медицински център"), които лекуват наемници на Вагнер.  Разследването  на Радио Свобода се твърди, че в допълнение към тях "СОГАЗ" е обслужвал най-близките приятели на Путин, ръководителите на Федералната служба за охрана, председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко и други висши федерални служители.

 

Освен многомилиардния доход на дъщерята на Путин, авторите на разследването показаха 230 кв.м. мезонет, намиращ се на ул. "Ординска" в центъра на Москва, който е закупен през 2020 г. от съпруга на Воронцова, Евгений Нагорни. Съпоставими по площ апартаменти са били продадени за 850 милиона рубли, екипът на Навални е оценил пентхауса на 800 милиона рубли.

 

Разследването включва и селска къща на 160 метра от резиденцията на Владимир Путин "Ново-Огарево" на стойност около 400 милиона рубли. Открита е с помощта на документи на името на адютанта на Воронцова Дмитрий Игнатов. "Игнатов е офицер от ФСО, който дълги години охранява Владимир Путин", твърдят разследващите.

 

Официално Воронцова работи във Факултета по фундаментална медицина на Московския държавен университет. Там заплатата й е около 110 000 рубли на месец. Тя получава още 35 000 рубли от Руската асоциация на ендокринолозите, както и 48 000 рубли от Националния медицински изследователски център по ендокринология на Министерството на здравеопазването.

 

"Това все още не е достатъчно за стандартите на Путин, въпреки че всъщност вече е 4 пъти повече от средната заплата на лекар в Русия", отбелязват авторите на разследването. Те цитират като пример обяви със свободни работни места за ендокринолози в руските региони: в село Красни Яр в Саратовска област предлагат заплата до 25 000 рубли, в Самара - от 30 хиляди рубли, в Окръжната клинична болница в Омск - от 23 000 до 32 000 рубли.

 

 

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени