Девета поредна година Русия продължава да измира с над 2000 души на ден

Никакви призиви на диктатора Путин не могат да спрат тази дългосрочна тенденция

Измираща Русия, обезлюдени руски градове
Измираща Русия, обезлюдени руски градове Източник: Yandex

Русия продължава да губи население в резултат на естествения упадък, въпреки национален проект "Демография", за който се харчат трилион рубли и призивите на диктатора Владимир Путин рускините да раждат по 8 деца, както във времената на стара Русия.

 

В края на януари-февруари 2024 г. страната е загубила още 129,7 хиляди души в резултат на превишаване на смъртните случаи над ражданията, съобщи Росстат в петък.

 

Въпреки че броят на ражданията през януари-февруари за първи път от много години се е увеличил леко (с 1%, до 201,3 хиляди бебета), броят на смъртните случаи е скочил по-силно - с 10%, до 331 хиляди.

 

В резултат на това в сравнение със същия период на миналата година естественият спад се е увеличил с 27%, или 27,8 хиляди души, а средният темп, с който страната умира, е 2,1 хиляди души на ден.

 

Официалната статистика регистрира естествения спад на населението за девета поредна година. През миналата година смъртността надхвърли раждаемостта с 500 хиляди души, година по-рано естественият спад беше 594,5 хиляди души, а през 2021 г. на фона на последиците от пандемията от Covid-19 достигна рекорд в съвременната история на страната от 1,04 милиона души.

 

През 2016-23 г. Русия загуби 3,5 милиона души в резултат на естествен спад, или колкото е населението на регионите Тула и Белгород взети заедно, или четири града като Тюмен или Саратов.

 

Измираща Русия, обезлюдени руски градове
Измираща Русия, обезлюдени руски градове Източник: Yandex

Този процес ще продължи и през следващите десетилетия, според дългосрочната демографска прогноза на Росстат. Според агенцията през 2023-2046 г. в резултат на превишението на смъртните случаи над ражданията Русия ще загуби 12,7 милиона души.

 

През 2024 г., според прогнозата на Росстат, естественият спад ще бъде 675,1 хиляди души, през 2025 г. - 693,2 хиляди, през 2026-2027 г. - повече от 700 хиляди. Тогава темпът ще започне да се забавя до 652 000 през 2030 г., 532 000 през 2035 г., но ще остане над 400 000 души годишно дори до средата на 40-те години.

 

Русия е изправена пред "най-трудните демографски предизвикателства" и за преодоляването им е необходимо да се възроди традицията на многодетните семейства в семействата, каза Путин през ноември. Той припомни, че само преди няколко поколения бабите и прабабите на днешните руснаци са имали седем-осем деца в семействата си, или дори повече.

 

 "Нека съхраним и възродим тези прекрасни традиции. Наличието на много деца и голямо семейство трябва да се превърне в норма, начин на живот за всички народи на Русия", призова военнопрестъпникът Путин.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени