"Дейли Мейл": Награждаваната козметичка Ваня Габерова е сред българите, обвинени в руски шпионаж във Великобритания (ВИДЕО)

Вестникът припомня, че на Русев, Джамбазов и Иванова първоначално при арестуването им през февруари са или повдигнати обвинения в притежаване на фалшиви паспорти и документи

Ваня Габерова
Ваня Габерова

Българката Ваня Габерова, награждавана козметичка, е сред петимата български граждани, обвинени в шпионаж в полза на Русия, пише в обширна статия "Дейли мейл", който изчерпателно припомня цялата история.

 

Преди малко повече от месец британските медии гръмнаха с новината, че са арестувани български граждани по подозрения в шпионаж. Споменаха бяха имената на Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова с някои  подробности за тях, които в момента са в затвор.

 

Тогава имаше съобщения за повече арестувани, но вчера медиите съобщиха, че петима български граждани ще се явят в съда в Уестминстър във вторник, 26 септември, където ще им бъдат повдигнати обвинения. 

 

В обширна статия "Дейли мейл" сега обръща особено внимание на едно от другите две нови споменати имена. Това е 29-годишната Ваня Габерова, която е собственичка на козметична компания VG PRETTY WOMAN LTD в лондонския квартал Актън.

 

Ваня Габерова
Ваня Габерова Източник: Facebook

Самата тя е "специалист по удължаване на мигли" и "сертифициран преподавател по миглопластика" и се твърди, че е спечелила много награди не само във Великобритания и родната й България, но и в Русия.

 

За петия българин Иван Стоянов обаче няма друга информация освен, че е на 31 години и е живял в западния лондонски квартал Грийнфорд. Не е известно местонахождението на Габерова и Стоянов.

 

Вестникът припомня, че на Русев, Джамбазов и Иванова първоначално при арестуването им през февруари са или повдигнати обвинения в притежаване на фалшиви паспорти и документи. Смята се, че петима са действали като шпионска клетка, която е предавала информация за конкретни обекти на Острова на руските  служби за сигурност. За ръководител на групата е посочен Орлин Русев.

 

Още от "Разкрития"

"Полковник" и преводачка на Путин - вероятни шпиони на Русия в ОССЕ, насочвали работата й в интерес на Кремъл

Преводачката на Путин Дария Боярская е започнала работа към ОССЕ през февруари 2021 г. и от септември 2021 г. е ръководител на бюрото за връзка на Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ във Виена

Прочетете повече прочетете повече

Броят на политическите затворници в Русия надхвърли показателите от късния Съветски съюз

Според OVD-Info в момента 1010 души са в затвора в Русия по политически мотивирани наказателни обвинения, докато в късната съветска епоха, когато те са били около 700

Прочетете повече прочетете повече

В Русия очакват бум на престъпността след завръщането на окупаторите от Украйна

Путин призна, че помилваните осъдени, които са се върнали към цивилния живот, имат рецидиви. Но "това е животът, нищо не можем да направим по въпроса, той ни диктува суровите си закони", каза диктаторът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени