Директорът на ЦРУ тайно е посетил Киев, за да информира Зеленски за плановете на Русия

За това пише Washington Post, позовавайки се на официални лица и други източници, запознати с подробностите около посещението

Уйлям Бърнс
Уйлям Бърнс Източник: Държавен департамент на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс посети тайно Киев миналата седмица, за да се срещне с президента Володимир Зеленски и да го информира за възможните бъдещи военни планове на страната-агресор Русия през следващите седмици и месеци. За това пише Washington Post, позовавайки се на официални лица и други източници, запознати с подробностите около посещението.

 

"Бърнс посети Киев, където се срещна с колеги от украинското разузнаване, както и с президента Зеленски, и потвърди нашата непоколебима подкрепа за Украйна в нейната защита срещу руската агресия", казва американски служител пред изданието.

 

Вашингтон остава силен и финансирането от 45 милиарда долара премина от Конгреса през декември 2022 г. ще продължи поне през юли или август. Бърнс, бивш посланик в Русия и служител на Държавния департамент, е един от водещите експерти на правителството на САЩ.

 

Според изданието той е и уважавана фигура сред вътрешния кръг на Зеленски поради точното му предупреждение през януари 2022 г., че руските войски ще се опитат да превземат украинското летище Антонов в ранните етапи на инвазията от 24 февруари.

 

Съобщението му, предадено лично, се основаваше на оценки на американското разузнаване. по този начин Бърнс помогна на Украйна да се подготви за защита на летището и лиши Русия от опората, необходима за превземането на Киев.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени