Докато Петков и Рашков адвокатстват на Божков, той се оказа покровителстван от руските разузнавателни служби

Васил Божков и прессекретаря на руския президент – Дмитрий Песков са ползвали една и съща яхта при екзотични преходи във водите на Средиземно море

Пламен Бобоков и Васил Божков
Пламен Бобоков и Васил Божков

Васил Божков вече две години се укрива в Дубай. А властите в арабската държава изглежда изобщо не възнамеряват да отговорят на исканията на българската прокуратура за неговото принудително довеждане у нас. Така, макар да е обект на 18 разследвания, Васил Божков активно се включи в два от трите парламентарни вота през 2021 г. А през цялата 2020 година, Божков сам призна, че е координирал антиправителствените протести у нас.

 

От няколко дни името на сочения в миналото като най-богатия българин отново стана актуално. И няма как да е иначе, след като вътрешен министър и премиер буквално се застъпиха за нуждата – на всяка цена Васил Божков да бъде разпитан дистанционно от прокуратурата за твърденията му, че е бил изнудван от бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата шефка на правителствения пресцентър Севделина Арнаудова.

 

Така се оказва, че на практика Бойко Рашков и Кирил Петков адвокатстват на санкционирания от Съединените щати по глобалния закон "Магнитски" български олигарх. В същото време има сериозни оперативни данни, че Васил Божков успя да си осигури недосегаемост от българските разследващи в Дубай благодарение на връзки с руските разузнавателни служби. В средата на м. февруари 2020 г., броени дни след като Васил Божков е обявен за международно издирване и временно е арестуван в следствен арест в Дубай, името му се замества с визитата на шефа на руското разузнаване Сергей Наришкин в Обединените арабски емирства.

 

Българското разузнаване установява, че дни преди височайшата визита на Наришкин, Божков е посетен в ареста в Абу Даби. Малко след отпътуването на началника на руското външно разузнаване от арабската страна, Васил Божков е пуснат от ареста, като се установява трайно в Дубай, откъдето задейства план по дестабилизация на държавата с цел подмяна на управлението в страната. От пресслужбата на руската СВР (Служба за външноразузнаване) отрекоха за намеса в освобождаването на Васил Божков.

 

Връзките на Васил Божков с руските служби не са изненадващи. Те датират още от зората на Прехода, но упорито са прикривани, докато Божков се е стараел да гради имидж на прозападен настроен бизнесмен. Тази мимикрия е срината през лятото на 2021 г. с включването на Васил Божков в санкционния списък по глобалния закон "Магнитски". Всъщност, санкциите срещу крупния бизнесмен са на база именно разследванията на българската прокуратура.

 

Вероятно в пристъп на ярост, Васил Божков сам признава, че действията на американските власти са на базата на свършеното от прокуратурата у нас. "Магнитски" е смешна работа, какво ми направи "Магнитски" всъщност? Блокира наново фирми, които досега бяха блокирани", коментира Васил Божков включването му в черен списък от американската администрация. В контекста на днешните мащабни санкции срещу Русия, интересен казус поражда разкритие на мрежата на руския дисидент Алексей Навални, който е в затвора заради акциите му срещу режима на Владимир Путин.

 

Оказва се, че Васил Божков и прессекретаря на руския президент – Дмитрий Песков са ползвали една и съща яхта при екзотични преходи във водите на Средиземно море. През 2015 г. Песков ползвал яхтата "Малтийски сокол" за една седмица като част от медения месец с бившата фигуристка Татяна Навка. Говорителят на Путин платил 426 000 долара наем за яхтата, разкрива Навални.

 

Меденият месец на Пескови на борда на яхтата бе приет на нож в Русия, най-малкото защото държавен служител си позволява подобно разточителство, което със сигурност не съответства на годишните му доходи. Същата яхта – "Малтийски сокол", но през 2019 г. е наета от Васил Божков и близкия му приятел Пламен Бобоков. Твърденията са, че двамата са платили наем от 1 млн. лева за едноседмична ваканция със съпругите им – Елена Динева и Христина Бобокова.

 

Оказа се, че хазартният бос, жена му Елена и семейство Бобокови са посрещнали заедно "Джулая морнинг" през 2019 г. на яхтата в териториалните води на Гърция. Васил Божков имал слабост към Средиземноморието, дори празнува своя 60-годишен юбилей на популярния остров Миконос, предпочитана дестинация и на множество руски олигарси.

 

От няколко дни най-големите адвокати на Васил Божков у нас се оказват не друг, а лично премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков. Остава открит въпроса – дали правителството, ползващо се с американска подкрепа, всъщност не се оказва съучастник на покровителстван от руските разузнавателни служби български олигарх.

 

Източник: Tribune.bg 

Още от "Разкрития"

Украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието

Кремълският тиранин започна кариерата си с това и иска да я завърши със същите престъпления срещу собствените си граждани, каза Андрей Юсов, представител на ГУРМО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени