Доклад изброи като руски дезинформатори партии, стоящи зад Ваня Григорова

Механизмът на руската пропаганда на Балканите е сравнително прост

Ваня Григорова
Ваня Григорова Източник: Булфото

Политически партии, които подкрепят кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на София, са посочени в доклад на неправителствена организация като разпространители в България на руска пропаганда и дезинформация. В същия текст се говори и за 25 водещи медии (предимно агрегатори на съдържание), които участват в това разпространение. Макар че фалшивите новини са компонент на руската пропаганда, те представляват сравнително малък процент от нея.


Публичните медийни фигури на тезите на в българските медии и оригиналните материали, подготвени в България, намаляват (вкл. поради финансови причини) за сметка на увеличаващата се пропаганда без лица. Вместо това превес има буквално цитиране на пропагандни клишета на руските власти и на по-малко известни чуждестранни експерти с руски и английски имена, като Скот Ритър, Ник Паркър и Валерий Коровин.

 

Това се казва в съобщение за първа част на съвместен доклад на американската Фондация Humanity for Freedom и Фондация Humanity for Freedom-Balkans, посветена на изясняване на авторитарните усилия за дезинформация и пропаганда на Балканите.


"Дневник" се запозна с разширената част на съобщението за България и основните изводи за района. Краткото съобщение бе публикувано в четвъртък (2 ноември) в няколко медии, включително в "Блиц", споменат в следния контекст:

"Значителна част от 25-те водещи медии, които разпространяват руска пропаганда, са агрегиращи уебсайтове, които копират текстове от други източници, а останалите публикуват съдържание, което се препечатва от "бот" страници. Някои от тези уебсайтове са взаимосвързани, като например BLITZ и неговите осем агрегаторски уебсайта".

 

Партиите, посочени изрично като свързани с пропагандата и дезинформацията на режима на Владимир Путин, са:

"Атака" - наречена "крайнодясна партия, която пропагандира антизападни и проруски настроения" с подкрепа от Русия "в различни форми, включително финансова помощ, предоставяне на руски пропагандни материали, които да се разпространяват чрез медийните канали на партията, и предлагане на медийно отразяване чрез контролирани от руската държава медии като RT и Sputnik.


БСП - с "проруска позиция и се противопоставя на западната ориентация на България", като за нея "руската подкрепа включва обмен на разузнавателна информация и предоставяне на насоки относно политическите стратегии, с цел да се увеличи влиянието на партията в българската политика".


Николай Малинов - председател на учреденото в Москва в присъствието на външния министър Сергей Лавров Международно движение на русофилите (МДР), "обвинен в шпионаж в полза на две руски организации, а движението му е в списъка със санкции на САЩ по силата на Глобалния закон "Магнитски".


Цитирана е работата и на Фондация "Човешки и социални изследвания" - един от най-детайлните изследователи на механизмите на дезинформация в България, според която "българският президент Румен Радев също е посочен като говорител и разпространител на руската пропаганда, въпреки че не следва стриктно думите на руското правителство." Такива мнения, "обслужващи интересите на Кремъл", били тези за спирането на руския газ и противопоставянето на доставките на оръжие за Украйна.


Сред супер разпространителите на тезите на Кремъл във Facebook са лидерът на политическа партия "Възраждане" Костадин Костадинов и журналистът Мартин Карбовски.


В съобщението се обяснява, че механизмът на руската пропаганда на Балканите е сравнително прост:

Информацията идва от официални руски източници, включително представители на Кремъл и държавни медии като ТАСС, Russia Today и Sputnik. След това български новинарски сайтове, блогове и "таблоиди, свързани с олигарси", превеждат и препечатват съдържанието, често без да проведат каквото и да било журналистическо разследване, като така му придават усещане за достоверност. Тази информация се разпространява чрез публикации в социалните мрежи, включително групи, създадени специално за тази цел.

 

"Някои медии са собственост на бизнесмени с икономически връзки с Русия, които имат интерес да поддържат положителна представа за финансираните от Русия проекти в България. Обществените медии, макар и да отразяват войната като цяло обективно, също така неволно допринасят за разпространението на дезинформация, било то чрез лоша преценка или чрез излъчване на дебати, които са само претекст за разпространение на прокремълска пропаганда".


Като основната цел на тази пропаганда е посочено да оправдае агресията на Путин в Украйна, да насади разделение в обществото и да подкопае доверието в демокрацията, Европейския съюз и НАТО. Русия е представяна като "жертва, обсадена от колективния Запад (включително САЩ, НАТО и ЕС) чрез неговите марионетки и продажни либерални елити", поставяне под съмнение на легитимността на българското правителство и на ползите от членството в ЕС.


Докладът, очевидно предназначен за аудитория на Запад, е представен като поръчан от фондациите Humanity for Freedom и Humanity for Freedom-Balkans, а под представянето му са се подписали:

Дейн Уотърс - президент на базираната в Арлингтън край Вашингтон фондация Humanity for Freedom и чен на Управителния съвет наHumanity for Freedom- Balkans
Томислав Цолов - президент на Humanity for Freedom-Balkans
Марк Роуз - член на Управителния съвет на Humanity for Freedom- Balkans
ген. Константин Попов - бивш командир на български военновъздушни сили, бивш началник на отбраната на България, бивш депутат от ГЕРБ и председател на Комисия по отбрана; член на консултативния съвет на Humanity for Freedom
Берат Рукичи - член на консултативния съвет на Humanity for Freedom и бивш председател на търговската камара в Косово.


Дейн Уотърс е политически стратег и активист, представящ се като работил като съветник на кампании, правителства, академични институции, неправителствени организации, ООН, Държавния департамент на САЩ и Международния републикански институт. При мандата на Джордж Уокър Буш е бил част от администрацията. Дълги години работи за кандидатпрезидентски кампании на републиканци, но през 2020 г. публично застава зад кандидатурата на демократа Джо Байдън срещу Доналд Тръмп.


Началото на проекта Humanity for Freedom е поставено през пролетта, но официално е обявен в края на май. В публикация в списание "Въраяти" пише, че Дейн Уотърс и Аарън Кауфман обявяват в Кан, че основават под това име нова глобална група с идеални цели. "Организацията ще се бори срещу авторитарни правителства чрез образователна работа и защита на каузи. Мисията ни е ясна - трябва да спрем ерозията на демокрацията. Украйна е бойното поле - реално и метафорично - на една битка на цяло едно поколение. Изправени сме пред обикновен въпрос: "На чия страна сме?". На тази на мира и човечността или на насилието и омразата? Ако не направим мъдър избор, ще е невъзможно да спрем ерозията на свободата по света", коментира Дейн Уотърс.


Кауфман е единият от режисьорите на филма "Superpower" - документалин филм за президента Володимир Зеленски. Другият режисьор е Шон Пен. Началото на групата е събитието "72 часа свобода", което от Лондон през Рим, Тбилиси, София, Абуджа, Токио, Сидни, Буенос Айрес до Вашингтон организира прожекции на филма."Humanity for Freedom и Superpower имат обща цел да насочат вниманието и да подкрепят гласовете на надеждата за борбата на Украйна за свобода и справедливост", коментира тогава Шон Пен.

 

Източник: Дневник

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени