Доклад: Как Бобокови поръчват и плащат за очернящи статии срещу Гешев в САЩ

В навечерието на молитвената закуска, на 1 февруари българската версия на "Свободна Европа" пуска статията на Тед Принс – "Не е поканен". Организаторът на молитвената закуска не е чувал за Гешев"

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Zonanews

12 500 долара на тримесечие (50 000 долара годишно) плащат братята Атанас и Пламен Бобокови, както и съпругата на втория – Христина, за лобистки услуги на кантората "Александрия груп интернешънъл", за да ги представлява пред американските власти. Това сочи доклад на лобиста на Бобокови във Вашингтон Маршал Харис, който той е подал в американското министерство на правосъдието на 31 март 2023 г., съобщи Tribune.

 

В него Харис отчита лобистката дейност за българските му клиенти за периода декември 2022 г. – февруари 2023 г. В САЩ лобирането е законно, но адвокатите, наемани от чужди клиенти, са длъжни да представят публични отчети за извършените услуги. 

 

От доклада на лобиста на Бобокови в САЩ се разбира, че основната задача на Маршал Харис през изминалото тримесечие, е била - дискредитиране на главния прокурор Иван Гешев през медийни публикации, при това чрез "Свободна Европа". Изборът на медия едва ли е случаен, тъй като "Свободна Европа" е частна корпорация, която обаче се финансира с грант от американския конгрес.

 

Така всяка публикация, насочена срещу определена личност, би могла да се тълкува, макар и превратно, като официална позиция на страната. Е, оказва се, че и обвиняеми лица от България, каквито са Атанас и Пламен Бобокови, могат да си поръчат очерняща статия срещу българския главен прокурор в САЩ, при това през журналист, работещ за американската редакция на "Свободна Европа".

 

Ето и фактите:

За три месеца лобистът на Бобокови – Маршал Харис, е общувал по мейл, телефон и чрез кратки СМС-съобщения поне пет пъти с Тод Принс, старши кореспондент на "Свободна Европа" във Вашингтон. Като във всички случаи обсъжданите теми са свързани по един или друг начин с действията на българската прокуратура срещу Бобокови по наказателното дело срещу тях в България за внос на опасни отпадъци и заравянето им в българската земя. Три от контактите на лобиста Харис с журналиста Принс са свързани с пътуването на главния прокурор Иван Гешев до САЩ в края на януари тази година и участието му в традиционната молитвена закуска, която тази година се състоя на 2 февруари във Вашингтон.

 

Визитата на обвинител №1 в американската столица предизвика вълна от публикации в българските медии, както и от множество политически реакции. Появата на Гешев във Вашингтон, даде повод на онези издания, свързани с бивши и настоящи "клиенти" на прокуратурата, както и на политическите му опоненти от "Демократична България" и "Продължаване промяната", да организират поредната атака срещу обвинител №1.

 

А статия на журналиста Тед Принс, публикувана в българската версия на "Свободна Европа", бе използвана за да се внушава, че Гешев всъщност не е участник в молитвената закуска. В крайна сметка, публикации във фейсбука на прокуратурата доказаха, че главният прокурор присъства на Молитвената закуска, като беше в една зала с международните гости от над 100 държави от целия свят, сред които бе и кралят на Йордания Абдула Втори. 

 

Публикация в
Публикация в "Свободна Европа" Източник: Tribune

Друго обаче написаха определени медии ден по-рано, а както се оказва, това далеч не е било и случайно. В навечерието на молитвената закуска, на 1 февруари българската версия на "Свободна Европа" пуска статията на Тед Принс – "Не е поканен". Организаторът на молитвената закуска не е чувал за Гешев".

 

Въпросната публикация веднага е препечатана от сайтовете "Дневник", Медиапул, СЕГА, Клуб Зет и т.н. Оказва се, че само ден по-рано, на 31 януари – лобистът на Атанас, Пламен и Христина Бобокови, е провел телефонен разговор с автора на публикацията Тед Принс. Маршал Харис е посочил и темата на телефонния си разговор с журналиста - посещението на главния прокурор Иван Гешев в Конгреса на САЩ и участието му в традиционната молитвена закуска. 

 

На 12 и 15 февруари, журналистът Тед Принс общува още два пъти с лобиста Маршал Харис, като по телефон, чрез размяна на имейли и СМС-съобщения, двамата обсъждат неотдавна приключилата визита на Гешев в САЩ. В крайна сметка в края на март 2023 г. в американската версия на "Свободна Европа" Тед Принс пуска статия за посещението на българския главен прокурор във Вашингтон. Макар формалният повод е обявените от Иван Гешев разкрития за заговор между криминални босове, олигарси, подсъдими и обвиняеми лица за неговото и това на други магистрати дискредитиране и последващото им отстраняване.

 

Още на 16 март обвинител №1, на база събраните доказателства предупреди, че лица като Цветан Василев, Пламен Бобоков, Красимир Каменов-Къро и други, активно си сътрудничат чрез посредници по дискредитирането на магистрати и полицаи пред властите в САЩ и пред европейските институции.

 

Разпространените от прокуратурата миналия петък нови съобщения и разговори, този път с прякото участие на Цветан Василев, както и на обвинения за поръчител на убийството на бившия полицаи Любомир Иванов – Красимир Каменов-Къро, където се споменава и името Бобоков, напълно потвърждават твърденията на Иван Гешев за общ заговор за премахването му и овладяването на държавното обвинение. Заради това не е изненада, че и статията, която Тед Принс публикува на 31 март, неглижира разкритията на българската прокуратура и представя Гешев в негативна светлина. 

 

Вероятно без да е наясно, но отчетният доклад на лобиста Маршал Харис, свързва клиентите му Бобокови с друг от българските олигарси, които плащат в САЩ за дискредитиране и отстранява на главния прокурор – Цветан Василев. 

 

Кореспонденцията на Тeд Принс и Уорън Дейвидсън с Бобокови
Кореспонденцията на Тeд Принс и Уорън Дейвидсън с Бобокови Източник: Tribune

На 9 февруари 2023 г. Маршал Харис е имал кореспонденция по мейл с офиса на конгресмена Уорън Дейвидсън, с искане да проведе среща с български журналист. Не е известно дали Дейвидсън се е отзовал на поканата, но до момента негово интервю не е ставало публично достояние. Името на члена на американския конгрес от Републиканската партия – Уорън Дейвидсън стана известно у нас на 23 декември миналата година, когато той се оказа автор на писмо до американския секретар по финансите (министър на финансите) с искане за санкционирането на Гешев.

 

Още тогава се появиха редица публикации, които разкриха, че Дейвидсън е изпратил писмо, което е подготвено от укриващия се девета година в Белград бивш собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Стана ясно, че през 2022 г. Василев е наел четирима нови лобисти във Вашингтон, като един от тях е Ед Ройс, бивш конгресмен и съпартиец с Дейвидсън. Оказа се, че Ед Ройс дори е финансирал кампанията по преизбирането на колегата му Уорън Дейвидсън в Камарата на представителите на САЩ. 

 

Потвърждение за това, че писмото на Дейвидсън до Департамента по финанси на САЩ е писано от Цветан Василев, представиха в петък и от българската прокуратура. В разпространените чатове на обвиняемия Дилиян Георгиев с журналиста от сайта BIRD Димитър Стоянов, стана известно, че двамата са имали писмото на конгресмена много преди то да бъде разпространено официално от офиса на американския политик. Прокуратурата разкри, че Дилиян Георгиев често е посещавал и самия Цветан Василев в Белград. Като от изнесените от държавното обвинение данни стана ясно, че активна роля в опитите за елиминирането на Гешев има и Пламен Бобоков. 

 

В публикация на "Труд" от уикенда пък стана ясно, че Цветан Василев е платил на кантората на един от лобистите му в САЩ - Д.С.Богс, сумата от 350 000 долара за включването на Иван Гешев в санкционния списък по глобалния закон "Магнитски". Една от версиите е, че в осигуряването на сумата, може да са участвали и Пламен Бобоков и Красимир Каменов-Къро.

 

За Бобоков се знае, че е имал срещи с друг от участниците в престъпния заговор – пребиваващият в Швейцария румънец Овидиу Семенеску, който се издирва от българските власти по дело за изнудване. Американските власти обаче са крайно резервирани към подобни лобистки опити за дискредитиране на официални представители на страни членки на НАТО и Европейския съюз, още повече идващи от хора със статут на подсъдими и обвиняеми.

 

Освен това, има множество доказателства, че Цветан Василев се укрива в Сърбия благодарение на връзките си с руски разузнавателни служби и близки до Кремъл олигарси като Константин Малофеев, който бе санкциониран от САЩ, а негово имущество зад океана бе конфискувано. 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени