Досиетата "OpenLux": "Новото лице" Александър Томов с активи от над 6 милиона евро в люксембургска офшорка

Номенклатурната му кариера започва на 1 юни 1979 г., когато е привлечен на работа в Градския комитет на ДКМС като инструктор в отдел "Идейно-възпитателна дейност"

Александър Томов
Александър Томов Източник: Zonanews

Антон Тодоров

Досиетата "Open Lux" и техният партньор в България "Биволъ" разкриват днес, че Александър Томов притежава активи от над 6 милиона евро в люксембургска офшорка. Лицето Александър Томов, с твърде деликатният прякор "Лупи", преди няколко дни каза, че той и още няколко като него били "нови лица" в политиката. Този усилено се съревновава с "новото лице" Румен Радев кой от кого е по-голям гьонсурат.
Забележете какво разкриват документи от някогашния архив на ЦК на БКП - Александър Томов е привлечен на работа в Градския комитет на ДКМС като инструктор в отдел "Идейно-възпитателна дейност" още през юни 1979 г.! Месец по-късно е избран за секретар на Кирковския Районен комитет на ДКМС по идейно-възпитателната дейност, а от септември 1981 г. е инструктор в отдел "Работническа младеж" на ЦК на ДКМС.
И този тип има нахалството да говори, че е "ново лице" в политиката.

 

Биографична справка на Александър Томов от сектор Кадри към отдел Организационен на ЦК на БКП
Биографична справка на Александър Томов от сектор "Кадри" към отдел "Организационен" на ЦК на БКП
Биографична справка на Александър Томов от сектор Кадри към отдел Организационен на ЦК на БКП`
Биографична справка на Александър Томов от сектор Кадри към отдел Организационен на ЦК на БКП``

От октомври 1982 г. Александър Томов е политически помощник на Георги Атанасов, който по това време е секретар на ЦК на БКП, а четири години по-късно ще стане министър-председател. И този наглец има нечуваното нахалство да нарече себе си "ново лице в политиката".

 

Александър Томов като политически помощник на Георги Атанасо още през 1982 г.
Александър Томов като политически помощник на Георги Атанасо още през 1982 г.

В началото на 90-те години Томов дори се издигна до вицепремиер от квотата на БСП в правителството на Димитър Попов, с прякор "Паричката". 

Александър Томов и Димитър Йончев в началото на 90-те
Александър Томов и Димитър Йончев в началото на 90-те

Днес се оказва, че същият безсрамник има активи за 6,1 милиона евро, концентрирани във фирмата "Лира Инвестмънт" (Lira Investments S.A.). Политикът е и неин краен собственик. "Лира Инвестмънт" е известна като бивш собственик на акциите на ЦСКА и кредитор на клуба. Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов. Той разяснява, че парите идвали от заеми и хонорари, получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този начин помагал на ЦСКА, но впоследствие Бойко Борисов го принудил да изостави клуба. Но освен за финансиране на ЦСКА, люксембургската структура е служила и за имотни врътки в полза на самия Томов, показва проучването. Щедрият спонсор на ЦСКА Стивън Ло е милиардер от Хонг-Конг, който искаше да построи нещо като български Лас Вегас – огромен хотел с конгресен център и казина в близост до Елин Пелин за над 1,6 милиарда евро. Проектът обаче така и не се случи.

 

Пред "Биволъ" Томов разяснява, че фирмата му не е офшорна: "Създадох я, защото там търговското право е по закон от преди 100 години – при възникване на спорове може да разчитам на нормално право, предвидимо законодателство". Преди това обаче, въпреки публичния си ангажимент към ЦСКА, Томов се крие зад подставени лица и не се декларира като краен собственик на "Лира Инвестмънт", която държи акциите на клуба. През 2014 г. в България е регистриран клон на люксембургската фирма, който е българско юридическо лице и има български ЕИК. Като представител на люксембургската фирма-майка е посочен Жан-Бернар Зеимет, а не Александър Томов.

 

Това обаче не е първата офшорка, чрез която Томов управлява акциите на ЦСКА. През 2006 г. когато той поема клуба от Васил Божков е използвана друга структура – International Sport Management Services S.A., също регистрирана в Люксембург.  Според Александър Томов действителният собственик на тази фирма бил Прамод Митал, който тогава платил 15 милиона евро за ЦСКА. Томов разказва, че Митал ползвал няколко фирми в офшорни дестинации, като основният холдинг бил в Дубай. International Sport Management Services S.A. е ликвидирана през 2013 г. и нейният действителев собственик няма как да бъде разкрит официално, освен чрез международна съдебна поръчка. Българската прокуратура, която в продължение на години разследва Томов за източване на ЦСКА, явно не е успяла да изясни кой е крайният собственик на тази фирма. 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени