Доц. Наталия Киселова: Човек като Петър Илиев няма място в правителството, още 2015 стана ясно, че е взаимствал от книгата ми

В книгата на Илиев има около 40 страници почти идентичен текст с този в дисертацията на доц. Киселова

Наталия Киселова
Наталия Киселова Източник: Труд

"Човек като Петър Илиев няма място в правителството", заяви доц. Наталия Киселова в  интервю  пред сайта Anteni.bg. Киселова, която е и бивш правен съветник на Росен Плевнелиев, обвини номинирания за вътрешен министър от ИТН Петър Илиев, че е преписвал от нейната дисертация "Парламентарен контрол" в книгата си "Компетенцията на Народното събрание", където има взаимствани цели пасажи от труда ѝ.

 

"Защото плагиатството се наказва тежко и да не се обвинява университетът. А и този човек (Петър Илиев) можеше да загуби мястото си в катедрата. Нормално е това да стане, но когато той има здрав гръб... И аз какво можех да направя? Обявиха конкурс, той искаше да влезе в него, но не успя. И после разправяше, че му спрели развитието", заявява доц. Киселова. На въпрос защо не е съдила Илиев, Киселова отговаря, че е била притисната от колектива и е нямала съюзници.

 

Сега обаче намира такива в медиите. Според нея сега са се променили правилата, по които работи Етичната комисия в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и преди да се обърне към нея, доц. Киселова ще говори с декана и с ръководителя на катедрата. Защото това е репутационна щета за Юридическия факултет. Петър Илиев не се е свързвал с нея, но през медиите я заплашвал, че ще я съди и "какво ли не", казва доцентката.

 

Но нейната цел не е да се съдят. "Искам такъв човек да няма място в едно правителство", категорична е Киселова. Тя твърди, че изчезването на книгата на Илиев от книжарниците не е мистерия, той я е изтеглил преди месец. Но адвокатска група в мрежата (става въпрос за фейсбук групата "Правна лудост", бел.ред.) с с неимоверна трудност е успяла да се добере до един екземпляр и направила сравнението. Проверката показва, че в книгата на Илиев от 2015 г. има около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на доц. Наталия Киселова.

 

Дисертацията на Киселова е издадена в началото на тази година в книга със заглавие "Парламентарен контрол". А как ще действа Етичната комисия на Софийския университет "Св. Климент Охридски", ако правителството мине и Петър Илиев вече е избран за министър? "Ще го извикат в комисията, защото той е и преподавател, и ще го разпитат. Всеки има право на защита. Не знам какво решение ще вземе", казва накрая доц. Наталия Киселова 

Още от "Разкрития"

Последни новини

Най-четени