Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС. Въпросната публикация е на сатиричен сайт

От рубриката "За нас..." на "Гъдел Нюз" става ясно, че сайтът е сатиричен блог за измислени новини, които злонамерени нарочно публикуват, а наивници препубликуват

Джоузеф Стиглиц
Джоузеф Стиглиц Източник: Фейсбук

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той обяви, че Източна Европа е поне двойно по-бедна, отколкото би могла да бъде, ако не беше влязла в ЕС.

 

С това жестоко се удря най-големия успех на глобализма и неолиберализма – създаването на най-голямата единна икономика в света, състояща се от 28 отделни държави, част от които с обща валута.

"Източна Европа" е големият губещ от началото на 21 век. В момента тя плаща 300-400 милиарда долара всяка година на Западна, и основно на Германия... Ако Източна Европа излезе от ЕС... тя може да е двойно по-богата" – обясни Стиглиц".

 

Проверка на БНР показа, че наново публикуваното във Фейсбук предполагаемо твърдение на икономиста всъщност датира от по-рано - в тази Фейсбук група например аналогичният текст е публикуван на 1 декември 2021 г. А в този сайт датата е 5 февруари 2019 г.

 

Предполагаемата теза на Стиглиц привлича вниманието и на политолога Огнян Минчев, който посочва, че смята изказването за фейк.

"Нито Щиглиц е казвал нещо и отдалеч подобно на това, нито пък то има нещо общо с истината", пише Минчев във Фейсбук на 2 декември 2021 г. Той прилага и снимка от друг пост във Фейсбук с думите на Стиглиц, който е с 10 000 споделяния. 

 

Допълнително търсене на информация за изказването, приписвано на Джоузеф Стиглиц, води към същия текст със заглавие, че "доходите в България ще се удвоят, ако напусне ЕС". В публикациите е посочен и линк към "оригинала" на статията. Той води към сайта "Гъдел Нюз", в който обаче въпросното съдържание липсва.

 

Все пак публикацията е била архивирана и може да бъде видяна тук. В текста пък е цитиран "Нобеловия лауреат Джоузеф Стайниц", какъвто в действителност не съществува. Във Фейсбук и в другите сайтове името му е редактирано на Стиглиц.

 

От рубриката "За нас..." на "Гъдел Нюз" става ясно, че сайтът е сатиричен блог за измислени новини. Същият текст е публикуван и на първата страница на сайта точно под името му.


Заключение
Приписваните думи на Нобеловия лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц, че Източна Европа би била двойно по-богата извън Европейския съюз, са дело на сатиричен сайт. Твърдението, че той в действителност е казал това, е НЕВЯРНО. 

 

Източник: БНР

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени