Единственият действащ български политик с офшорка е Елена Йончева. Но никой не говори за това!

Данните са категорични и е въпрос на морал Елена Йончева да се раздели с политиката

Елена Йончева
Елена Йончева Източник: БСП

От досиетата "Pandora Papers" непрекъснато излизат имена на политици, бизнесмени, хора на изкуството, най-влиятелните и най-богатите, с офшорки. Изплуваха сметките дори и на такива, чиито офшорни фирми не са имали дейност. Странно обаче, че досега извън скандала се оказва действащият политик - евродепутатът Елена Йончева. Фактите по отношение на казуса с Йончева са напълно ясни и Агенция Блиц ги припомня.

 

Още през 2018 г. тогавашният главен прокурор Цацаров обяви, че срещу Елена Йончева, народен представител от ПГ "БСП за България", ще бъде възбудено наказателно производство за престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 1 НК - изпиране на пари в особено големи размери. Искането е въз основа на образувано от Специализираната прокуратура досъдебно производство за такова престъпление – за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от "КТБ" АД (в несъстоятелност), прикривани чрез офшорна компания – "Далий Трейдинг Лимитед".

 

От прокуратурата разпространиха и подробности по делото. В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на "Авторска телевизия" ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания "Далий Трейдинг Лимитед" (дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови) юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование "Офроуд" ООД.

 

На 20.04.2012 г., представляващите "Далий Трейдинг Лимитед" също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с "Авторска телевизия" ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното "Офроуд" ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите ("Авторска телевизия" ЕООД и "Далий Трейдинг Лимитед"), при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла (по 50 %), с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева.

 

Вноските в капитала са разпределени, както следва:

  • съдружникът "Авторска телевизия" ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева;
  • съдружникът "Далий Трейдинг Лимитед", срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева /разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове/ да бъдат отнесени във фонд "Резервен" на "Офроуд" ООД.

"Далий Трейдинг Лимитед" се е задължило след учредяване на "Офроуд" ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в "Офроуд" ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %. Учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество "Офроуд" ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с "КТБ" АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на "Офроуд" ООД.

 

На 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на "Офроуд" ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от "Далий Трейдинг Лимитед".

 

Данните са категорични и е въпрос на морал Елена Йончева да се раздели с политиката.

Още от "Разкрития"

Последни новини

Най-четени