Една година от ареста и политически мотивирания процес срещу Навални - практиката на кремълската дезинформация

Това послание към руското общество носи ехото на повече от 10-годишното лишаване от свобода на Михаил Ходорковски през 2000-те

Алексей Навални
Алексей Навални Източник: ВКонтакте

С наближаването на една годишнина от ареста и политически мотивирания процес срещу руския опозиционен лидер и активист за борба с корупцията Алексей Навални, се връщаме назад към някои от най-странните твърдения, които руските власти и прокремълските дезинформатори отправиха към него, пише Euvsdisinfo. Какво е посланието на случая Навални към руското общество и международната публика?

 

Основно повествование

Най-разпространените прокремълски дезинформации, насочени към Навални след опита за убийството му с нервнопаралитичен агент "Новичок", се фокусират върху три теми, свързани с Навални - политически активизъм, антикорупционна работа и самото отравяне. Твърденията и в трите категории се стремят да представят човека не като руски опозиционер, а по-скоро като измамник на ведомост на Запада, или поне като несъзнаваща, наивна пионка в чуждестранни заговори срещу Русия. В повечето случаи това изображение зависи от необосновани политически връзки между отравянето на Навални и несвързани събития. В рамките на две седмици след инцидента от 20 август 2020 г. (или "метаболитно разстройство", както предпочитат да го наричат представителите на ​​руската пропаганда), прокремълските издания разпръснаха толкова много конспирации, че стана трудно да се намери западна страна, която да не е замесена в анти-Руски сюжет.

 

Казаха ни, че Западът използва отравянето като претекст за санкциониране на Русия и разпалване на русофобия, докато самото отравяне било провокация на ЕС. В Германия "дълбоката държава", клиниката "Шарите" и дори Ангела Меркел бяха обвинени в опит да отрежат газопровода "Северен поток 2", да извършат "специална операция" срещу Москва и да разубедят Путин да се намеси в Беларус. Отвъд Атлантика оста Вашингтон-НАТО също е забъркана с използване на инцидента за бракуване на руския тръбопровод, както и за блокиране на сертифицирането на руската ваксина Sputnik V.

 

Работи ли кампанията за дезинформация?

Е, до известна степен, работи, да (в някои страни). Според проучване на общественото мнение, проведено от уважавания руски институт Левада в края на септември 2020 г., 30 процента от руснаците обвиняват за опита за убийство на Навални "Путин, Кремъл, правителството" или някакъв друг руски държавен орган, докато само 8 процента казаха, че това е дело на Запада. По-малко от три месеца по-късно, групата от 30 процента спадна до 15 процента, докато групата от 8 процента се е удвоила до 18 процента. Освен това огромните 30% от респондентите сега вярват, че целият епизод е инсцениран.

 

Корупцията: токсичен проблем за лицата, подаващи сигнали

Същата стратегия бе разгърната, за да дискредитира последното антикорупционно разследване на Навални, почти  двучасовото видео в YouTube за двореца на Владимир Путин - пищна, тайна структура, подобна на морска крепост, допълнена с подземно хокейна пързалка, нощен клуб със сцена за танци на пилон, златни тоалетни четки и редица други необходими неща, които според съобщенията струват на руските данъкоплатци няколко милиарда долара.

Най-високоплатените телевизионни лица в Русия не губиха време, свързвайки репортажа на YouTube с предполагаемите плащащи на Навални. Според Дмитрий Киселев (включен в списъка със санкции на ЕС), сценарият за разобличаването на Навални е написан на английски от "службите за сигурност на НАТО" и едва след това преведен на руски.

 

Владимир Соловьев от своя страна заяви, че цялата причина, поради която Западът "отрови" Навални, е да го премести в Германия, където той ще разполага с цялото време и съоръжения на света да продуцира филма, за да "провокира масови смущения и протести в Русия ". Всъщност, избухнаха масови протести. Тъй като филмът, документиращ огромното богатство и разточителния начин на живот на руския политически елит бързо набра няколко милиона гледания, десетки хиляди хора излязоха по улиците на Москва през януари и февруари 2021 г., като много от тях размахаха "златни тоалетни четки" в подигравателен жест срещу лъскавите излишества и корупцията на длъжностните лица.

 

Без Путин няма Русия

Шарлатанският процес, който остави Навални зад решетките, няма нищо общо с предполагаеми усилия да клати стабилността на Русия на Путин, което в разбирането на Кремъл е почти равно на падането на Русия. Делото срещу Навални се основава на измислена техника, предназначена да превърне условната му присъда през 2014 г. в реална присъда за лишаване от свобода. Между другото, този процес също бе широко смятан за политически мотивиран: през 2017 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че присъдата представлява нарушение на правата на Навални съгласно Европейската конвенция за правата на човека, която Русия автоматично подписа когато се присъедини към Съвета на Европа през 1996 г.

 

Интелигентно гласуване - премахнете приложението

Въпреки че съдебните обвинения може да изглеждат дребни, но лесни за прокарване през политизирани съдилища, истинската тежест на Навални бе от инициативата му за "интелигентно гласуване". Това предизвика полазване на тръпки в партията на Путин "Единна Русия", тъй като тази интелигентна инициатива за вота на изборите за Думата през 2021 г. - координирана чрез приложение за мобилни телефони - рискува да изтласка партийните апаратчици. Реакцията на Кремъл: да се насочи срещу технологични компании, хостващи приложението, за да ги накара да го премахнат или деактивират в деня на изборите. Apple и Google се подчиниха. Интелигентното гласуване бе осакатено.

 

"Общуване" с обществото чрез присъди и лишаване от свобода

Допълнителните обвинения за разпалване на вълнения, повдигнати срещу Навални, докато той е в затвора, илюстрират всемогъщата природа на руската държава спрямо нейните граждани. Лишаването от свобода на Навални има двойна цел. Това не само отстранява водеща фигура на руската опозиция в обозримо бъдеще. По силата на това колко нищожни бяха доказателствата срещу Навални, те изпратиха и ясен сигнал към вече изпадналото в бойно положение гражданско общество на Русия и неговите поддръжници: ако някой трябва да бъде отстранен, това ще бъде сторено дори без доказателства.

 

Това послание към руското общество носи ехото на повече от 10-годишното лишаване от свобода на Михаил Ходорковски през 2000-те. По това време целта бе да се ограничи политическата роля на нарастващата бизнес общност, а посланието бе силно и ясно: стойте настрана от политиката и властта. Тъй като бизнесът е до голяма степен под контрол, лишаването от свобода на Навални е свързано с ролята на политическите партии и гражданското общество на руската политическа сцена. Но посланието е същото: подчини се или те изстрелваме в затвора. Европейският съюз продължава да осъжда обвинението и присъдата срещу Алексей Навални.

Източник: News.bg

Още от "Разкрития"

"Православен" чекизъм и империализъм - кагебистът и рашистки патриарх Кирил заяви, че Русия водела "свещена война" срещу

След приключване на специалната военна операция цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключителното влияние на Русия, пише в официалния заключителен документ на Световния руски народен събор

Прочетете повече прочетете повече

Украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието

Кремълският тиранин започна кариерата си с това и иска да я завърши със същите престъпления срещу собствените си граждани, каза Андрей Юсов, представител на ГУРМО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени