Една мръсна приказка за "торбичка с пури и ром", или как трите "П" на Янев се оказаха пълен кьорфишек*

Какъв ром, какви пури? Не виждаш ли, че не дрънка шише вътре, коментира записите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Бившият митничар предава плика на президентския съветник Пламен Узунов
Бившият митничар предава плика на президентския съветник Пламен Узунов Източник: Afera.bg
На 19 май, дни след назначаването на служебното правителство, в пицария "Виктория" на бул. "България" в София се срещат бившият митнически шеф Петко Петков и президентският съветник Пламен Узунов,  припомня  "24 часа". Запис от приятелския им разговор в заведението бе разпространен от сайта "Афера" в петък. Преди да се разделят, Петков дава на Узунов хартиен плик. В плика според думите на Петков има кутия пури и бутилка ром. Личният подарък е знак на благодарност за съдействие при трансплантиране на черен дроб на Петков, а услугата е от стар приятел, какъвто му е Пламен Узунов, който помогнал с контакт за добър лекар. Съдържанието на плика също не е избрано случайно, тъй като частната фирма, в която работи сега Петко Петков, се занимава с внос на пури и ром. Офисът на фирмата се намира над пицарията. Миналия април на Петков наистина е трансплантиран в Швейцария черен дроб от жив донор - негов племенник.
 
Пицария
Пицария "Виктория", в която са се срещали бившият митничар Петко Петков и секретарят по антикорупция на Радев Пламен Узунов Източник: 24 часа
Онова, което не става ясно от клипа, е, че двамата предпочитат за среща въпросното заведение, защото в него се отбивал и президентът Румен Радев, а самото то се смята за "защитено" в известна степен от подслушване и от широката публика. То е просторно, масите са раздалечени и е предпочитано място за дискретни срещи, защото се намира на отдалечено място, но пък се стига лесно и бързо дотам. Двамата герои от клипа твърдят, че са стари приятели. Те влизат в заведението от различни входове и идват по различно време. Въпреки сигурността на заведението двамата предпочитат по време на разговора да поставят телефоните си далеч от масата- трик, който всеки, който се опасява от подслушване, прави. Версията на Петков, след като излиза клипът, е, че телефоните са отнесени там, за да се зареждат.
 
Малко преди да се разделят, Петков пише нещо на бял лист и го подава на Узунов. Източниците на "24 часа" са категорични, че на него Петков е написал имената и ЕГН-то на своята племенница, която малко по-късно със съдействието на Узунов е назначена на работа в Митница Пловдив.
 
Пламен Узунов
Пламен Узунов Източник: 24 часа
"Свидетел" на задушевната среща между двамата стари приятели случайно се оказва бившият енергиен министър и бивш депутат от ГЕРБ Делян Добрев, който пие кафе на съседна маса. Дни след срещата при собственика на пицарията пристига мъж, придружават го двама компютърни специалисти. Той получава съгласие от управителя на заведението да свали запис от камерите му под претекст, че търсят информация за изчезнала кола Твърдението било, че хората, за които се съмняват, пили кафе във въпросната пицария. Свалят обаче записа на срещата, който доста по-късно стига до сайта "Афера".
 
Запознати с назначенията по митниците от служебния кабинет твърдят, че разпределението на хората по нови постове става в съотношение 50/50 между двамата съветници на Румен Радев - Пламен Узунов и Николай Копринков. Човекът в сянка, който кадрува в митниците обаче, не е Петко Петков, а е бившият шеф на Митница "Югозападна" в Благоевград Николай Шушков. Години по-късно Шушков ще влезе в инициативния комитет на президента Румен Радев за района на Благоевград. Не мога да коментирам небивалици, каза Шушков, който отскоро е назначен за областен управител на Благоевград. Той е оглавявал ключовата митница до 2009 г. В същото време шеф на една от най-натоварените митници - Кулата, е Павел Геренски. Той получава заповед за назначение като зам.-директор на митниците на същата дата, на която Петко Петков и Пламен Узунов се срещат в столичната пицария.
 
Сегашният началник на митниците Павел Тонев за последно е оглавявал ключовата приходна агенция през 2013 г., когато кабинетът на Пламен Орешарски го върна като шеф на митниците. Твърди се, че срещата, която експремиерът е провел в Министерския съвет със сегашния премиер Стефан Янев и за която "24 часа" единствен писа, е била по повод това, както и други, следващи рокади по върховете на митниците. Същата година - 2013-а, Павел Геренски оглавява Митница Пловдив. Когато на върха на митниците е поставен Георги Костов, Геренски е помолен да напусне, но отказва. Освободен е от поста месеци след това, но след дисциплинарно производство. През визирания период сегашният съветник на Румен Радев - Пламен Узунов, е директор на ОД на МВР - Пловдив. Когато Узунов става съветник, Николай Шушков като член на инициативния комитет препоръчва Геренски на Узунов.
 
Николай Шушков
Николай Шушков Източник: 24 часа
Запознати твърдят, че Павел Тонев е лично назначение на другия съветник Николай Копринков и оглавява митниците. В тези среди се говори, че той е бил представен на Копринков от депутат от БСП и от бивш шеф в митниците по времето на НДСВ.
 
Павел Тонев
Павел Тонев Източник: 24 часа
Три сигнала за лобиране от съветниците на президента са били изпратени до Румен Радев, твърдят пред "24 часа" авторите на сигнала, както съобщи вчера сайтът "Афера". Според тях доказателствата са поместени в около 200 страници доклад. Той е изпратен и на служебния финансов министър Асен Василев, който не бе открит за коментар. Неофициално от Министерството на финансите потвърдиха, че такива сигнали има. Медията ще попита в работно време има ли сред новоназначените служители по митниците близки роднини на Петко Петков.
 
Павел Геренски
Павел Геренски Източник: 24 часа
Петков: Този човек (Узунов, бел.ред.) ми спаси живота. А на листчето му написах телефонния си номер "Вътре имаше една бутилка алкохол - ром, и една кутия с пури. Ще кажа само, че този човек ми помогна с един контакт за операция. На мен ми правиха трансплантация на черен дроб." Това разказа за въпросната среща Петко Петков. "Това е от чисто морална гледна точка едно внимание към него - една бутилка и кутия пури. Мога да седна и с Бойко Борисов, ако искам, разбирате ли? Аз си сядам, пия си кафе, говоря си, за мен приятелството е над всичко. Не може да се вадят дивиденти. Ако някой търси под вола теле, просто няма да намери това теле, което търси", коментира още Петков изтеклите кадри. Неговата версия е, че на листа е написал своя служебен телефонен номер в частната фирма, в която работел. Казва още, че отдавна няма нищо общо с митниците, за да влияе и кадрува там, и освен това, докато работел в агенцията, не е злоупотребявал. Обяснението, което дава Петков на факта, че Узунов отнася телефоните им и ги слага на един шкаф, е, че били оставени там да се зареждат. На клипа не се виждат кабели.
 
"Какъв ром, какви пури? Не виждаш ли, че не дрънка шише вътре" - така пък Бойко Борисов коментира записите с президентския секретар Пламен Узунов и бившия митничар по време на среща вчера в централата на ГЕРБ с кандидат-депутати на партията. "Тези, които са работили в служби, знаят - първото, като отидат някъде, е да махнат телефоните. Единият идва конспиративно, гледа, после пак идва, гледа, пишат си бележки... Проверява дали дрънчи и на другия ден торбите заминават вероятно към Радев. Там са назначенията", заяви още експремиерът. А за Петков каза: "Петко Петков - знаков човек в митниците, няма митничар да не знае кой е Петко Петков".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се среща с младежи от ГЕРБ
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се среща с младежи от ГЕРБ Източник: Facebook


 
* Заглавието е на Zonanews.bg

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени