Експерт обясни защо руската агентура в западните държави се активизира

На първо място, руските хибридни инструменти и руската пропаганда са насочени към дискредитиране на самия институт на изборите на Запад

Руски шпиони
Руски шпиони Източник: Zonanews

От началото на пълномащабната война на Руската федерация срещу Украйна, която беше отприщена от престъпния режим на Путин, руската шпионска мрежа в западните страни активизира работата си. Една от основните причини за засилената работа на руските агенти беше политическата ситуация в западните страни, а именно президентските и парламентарните избори. Тарас Жовтенко, експерт по международна сигурност, заяви това в ефира на телевизионния канал FREEДОМ.

 

"На първо място, подобно активиране на руски агенти и руски специални служби на Запад се дължи на факта, че в много страни има или парламентарни избори, или избори за местно самоуправление, или президентски избори. За Руската федерация не само войната срещу Украйна, но и конфронтацията на Кремъл срещу Запада винаги е била и продължава да бъде хибридна. Затова специалните служби на Руската федерация в този контекст са един от основните инструменти на руското разрушително хибридно влияние, руската агресия на Запад", каза той.

 

Жовтенко отбелязва, че Кремъл се надява, че използвайки своите агенти, ще успее да дестабилизира ситуацията в Европа и в САЩ в навечерието на изборите.

 

"Целият руски инструментариум основно е насочен не толкова към това да вкарат кандидатите си или в Съвета на Европа, или в националните парламенти на отделните западни страни, или в президентските институции, въпреки че това, разбира се, е добър бонус за режима в Кремъл. На първо място, руските хибридни инструменти и руската пропаганда са насочени към дискредитиране на самия институт на изборите на Запад. Да направят така, че гражданите на западните страни да не вярват на собствените си демократични институции, да не вярват на собствените си политици, да не вярват на собственото си правителство", обясни експертът.

 

Според него оказването на влияние върху изборите в западните страни е една от технологиите на Кремъл. "Режимът на Путин обвинява Запада, че използва концепцията на т.н. контролиран хаос и се опитва да го посее в Русия. Но всъщност един от тези глобални маркери на режима на Путин е да обвинява другите за това, което той прави прави сам, със собствените си ръце. Виждаме какво се опитва да направи сега Русия с помощта на своите специални служби на Запад – да посее този контролиран хаос", добави Жовтенко.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени