Експлозивно увеличение на алкохолиците в Москва

Така например в "Клиниката на д-р Исаев" миналата година е имало с 44% повече такива пациенти, отколкото през 2022 година

Руски пияници
Руски пияници Източник: Yandex

През втората година от войната в Украйна частните наркологични клиники в Москва регистрират рязко увеличение на броя на пациентите с новодиагностицирана алкохолна зависимост. Така например в "Клиниката на д-р Исаев" миналата година е имало с 44% повече такива пациенти, отколкото през 2022 година.

 

"По всяко време, по време на криза, винаги е имало увеличение на консумацията на алкохол - хората търсят някакво спокойствие, забрава", казва Руслан Исаев, психиатър, нарколог, началник на наркологичната и психиатрична клиника на д-р Исаев.

 

Лечебните заведения припомниха, че преди това забележимо увеличение на консумацията на алкохол и в резултат на това заявките за лечение на наркотици паднаха по времето на пандемията от коронавирус. Така през 2019 г., в сравнение с 2018 г., увеличението на броя на пациентите с алкохолизъм, открити за първи път, е 10% в "Клиниката на д-р Исаев", в клиника "Маршак" - 18%, в клиника "ПроМед" - 13%.

 

След началото на войната в Украйна броят на повторните посещения на пациенти също се е увеличил, казва Дмитрий Вашкин, лекар в клиника "Маршак". "Хората изпитаха стрес, тревожност и това провокира рецидиви на зависимост", обясни той.

 

Броят на оплакванията от алкохолна зависимост нараства от пет години и е около 15% годишно, казва Мария Кулинская, генерален директор на наркологичната клиника "ПроМед". "Алкохолът се превръща в "бягство" от реалността, в начин за борба със страха и несигурността за бъдещето", добави тя.

 

В същото време през 2024 г. тенденцията продължава: през първото тримесечие на 2024 г. броят на обжалванията се е увеличил с 20% в сравнение със същия период на миналата година.

 

Статистиката за продажбите на алкохол също говори за алкохолизирането на населението. През 2023 г. те се оказаха рекордни за последните девет години: до 8 литра чист алкохол на един потребител на възраст над 15 години, изчислиха анализатори на проекта "За да бъдем точни", сметнати въз основа на данни от Росстат, Росалкоголрегулирование и Министерството на здравеопазването.

 

Преди това показателят систематично намаляваше: например през 2007 г. се е падало по 11 литра чист алкохол на потребител, а до 2017 г. - вече 7 литра.

 

В същото време, според тях, реалното ниво на потребление може да е с почти една трета по-високо от това, показано от официалната статистика. Косвено това се доказва от данните за смъртността, честотата на алкохолните психози и разликата между продължителността на живота за жените и мъжете през годината, която се разглежда.

 

По-рано руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко призна, че през 2024 г. спадът в консумацията на алкохол е спрял. "Загрижени сме за това, защото в предишни години наблюдавахме активна тенденция за намаляване на потреблението", каза министърът.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Разкрития"

Военното разузнаване обвини съветник на Денков в опит за вербовка. Атанасов прочете SMS на Венев: Гномът и дъртите ченге

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов на свой ред прочете от трибуната на Народното събрание СМС с неуточнен произход, според който службите искат да спрат реформата, пускайки компромати

Прочетете повече прочетете повече

Украинското военно разузнаване идентифицира убийците на четирима украински военнопленници край Роботино

Според Главното управление за разузнаване тези руски военнопрестъпници може да са замесени и в убийството на още няколко украински военнопленници по-късно през май 2024 година

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени