Елитна руска бригада морски пехотинци е загубила около 50 % от личния си състав в Украйна

Загубите на 155-а бригада от морската пехота на Руската федерация могат да надхвърлят 1450 души, вкл. 18 офицери

Гробището във Владивосток
Гробището във Владивосток Източник: Руска служба на BBC

По време на агресивната война на РФ с Украйна загубите на елитната 155-а бригада от руската морска пехота, като се вземат предвид тежко ранените, убитите и изчезналите, надхвърлят 1450 души. Това е около половината от личния състав на бригадата.

 

Руската служба на BBC, заедно с "Медиазона" и екип от доброволци, успя да установи имената на 234 военнослужещи от 155-а бригада от морската пехота, ликвидирани по време на нахлуването в Украйна. Това е четири пъти повече от загубите на това подразделение през десетте години война в Чечения.

 

В същото време статистиката на загубите на бригадата в Украйна включва само онези военнослужещи, за чиято смърт е съобщено в публикациите на служители на Приморската територия, медиите, социалните мрежи и мястото им, където са служили може да бъде потвърдено. Реалният брой на унищожените в Украйна "черни барети" от 155-а бригада вероятно е два пъти по-висок - тоест около 470 души.

 

Отбелязва се, че сред загиналите има 18 офицери, включително началникът на бронетанковата служба, подполковник Сергей Москвичев, четирима майори и петима капитани. Списъкът на потвърдените загуби включва: командир на батальон, двама заместник-командири на батальони и 5 командири на роти.

 

Въоръжените сили на Украйна "смляха" елитната бригада морски пехотинци на Руската федерация

Авторите пишат, че имената на всички, които са загинали, се появяват в дворовете на църквите и са преброени същия брой гробове на военни, чиято смърт не е спомената в медиите или социалните мрежи. Знамената на 155-а бригада от морската пехота стояха близо до няколко десетки гроба, но местата за обслужване на другите жертви не можаха да бъдат установени.

 

В същото време броят на тежко ранените войници от 155-а бригада не може да бъде надеждно определен, така че при изчисляването на тази категория авторите се позовават на документи за изплащане на обезщетение на всички ранени, които са били освободени от служба в резултат на раняване. Според някои доклади, на всеки руски войник, загинал в тази война, може да има 1,7-2 тежко ранени. Следователно броят на трайно неспособните да се върнат в строя в 155-а бригада  поради раняване е приблизително 940 души.

 

Въз основа на публикациите на роднини в социалните мрежи са известни и имената на 42 военнослужещи от бригадата, които са изчезнали. Следователно, дори по най-консервативна оценка, загубите на личния състав на 155-а бригада може би дори надхвърлят 1450 души, като се вземат предвид загиналите, тежко ранените и изчезналите. Според западни анализатори в началото на инвазията числеността на 155-а бригада е била 3000 души.

 

Къде и как 155-а бригада от морската пехота на Руската федерация беше "смазана" в Украйна

Според експерти, общовойсковите подразделения на руската армияса се оказали неспособни за щурмови действия. Поради това задачите, които обикновено се възлагат на пехотата, се е наложило да бъдат решавани от морските пехотинци и парашутистите.

 

Съобщава се, че окупаторите от 155-а бригада на руската морска пехота участват в боевете още от първите дни на нахлуването в Украйна. "Черните барети" на бригадата са претърпели значителни загуби по време на боевете в Киевска област. В същото време те също се опозориха, като участваха в извършването на военни престъпления в Буча.

 

Най-големи загуби обаче бригадата претърпя по време на няколко опита за настъпление към Въгледар, Донецка област, започвайки през есента на 2022 година. Предишният опит за нападение срещу това населено място и съседното село Павловка през ноември миналата година също завърши със сериозни загуби за бригадата. Там бригадата е загуби около 50% от цялата си техника и до 300 убити и изчезнали.

Още от "Разкрития"

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Прочетете повече прочетете повече

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени