Еротичен модел свързал шефа на обвинените в шпионаж българи Ян Марсалек с руските тайни служби

Има върли фанатици на режима на Путин, даже в прокурорската система. Това е разследване, което скоро ще пуснем, твърди Христо Грозев

Наталия Злобина
Наталия Злобина Източник: The Insider

Еротичен модел е забъркан в сагата с българските шпиони във Англия. Това излиза наяве от разследване, извършено от няколко медии. Според тях 43-годишният Ян Марсалек, за който се твърди, че е давал задания на упрекнатите в шпионаж в Англия шестима българи, е почнал да работи за съветските секрети служби поради фатална хубавица.

 

Обвинените в шпионаж за Русия българи
Обвинените в шпионаж за Русия българи Източник: Колаж

Марсалек не е обвинен по делото против шестимата. Въпреки това се счита, че е обвързван с шпионската активност на българите. Интересното е, че през 2021 година посредством офшорката си Марсалек се опита да купи летище в София. Ако беше съумял, той щеше да получи неповторим достъп до базите данни за резервации на самолетни билети, толкоз значими за съветските разследващи служби. Също толкоз забавно е, че частта за летище София е оповестена в руското издание на разследването на The Insider. В британския тя липсва.

 

Марсалек към момента се укрива в Русия, макар че от време на време пътува с подправени документи. Очевидно голямата част от откраднатите пари към момента са у него. Българското министерство на транспорта твърди, че не е имало подобен човек сред претендентите за концесията на летището. Концесията бе спечелена през юли 2019 година от консорциум между основания в Париж фонд "Меридиам" и австрийската компания "Щрабаг". На второ място остана консорциумът между "Еърпортс де Пари" и "ТАВ Хавалиманларъ", а на трето – "Фрапорт България", който държи летищата във Варна и Бургас.

 

Марсалек се среща с някогашния еротичен модел и актриса Наталия Злобина, докато проучва условията за бизнес в Москва. Тогава той е шеф на немската компания за електронни разплащания Wirecard. Злобина пък работи за рекламна организация. Тя бързо съумява да го убеди, че може да му помогне да открие подходящи партньори за общ бизнес. Даже основава компания, която да бъде главен съдружник в Русия на немския колос.

 

Бизнесът на Wirecard в Русия не потръгва, но пък двамата се радват на доста близки персонални връзки. Често пътуват заедно до екзотични дестинации, както и до не толкова сантиментални места в Руската федерация. През септември 2013 година летят до Грозни, с цел да се срещнат с членове на фамилията на чеченския диктатор Рамзан Кадиров. Задачата им след това е била да "изперат" около $400 милиона от сметките им в Хонконг. Наталия лансира Ян като човек, кадърен да го направи.

 

Наталия Злобина
Наталия Злобина Източник: The Insider

Според източник на The Insider чеченците се срещат още два пъти с двамата – във Виена и в държава в Азия. При едно от пътуванията Злобина е съпроводена от Ахмед Пакаев, "побелял майор" от съветското контраразузнаване ФСБ, който преди този момент е служил като представител на Русия в Интерпол.

 

Не е известно в кой момент Наталия е почнала работа за руските тайни служби. Тя обаче сигурно се е сдобила с някои от привилегиите, присъщи за офицерите от руското разузнаване. Например информацията за нейните пътувания в руските бази данни са сменени с тези на друга жена - нещо, което се прави за други руски шпиони и сътрудници под прикритие.

 

Шпионската мрежа на Ян Марсалек
Шпионската мрежа на Ян Марсалек Източник: The Insider

Злобина среща Марсалек с редица хора, свързани с руските тайни служби. Един от контактите обаче се оказва изключително значим, симпатизира им и започва да работи с тях. Става дума за Станислав Петлински. Той е управлявал специални сили на руското разузнаване по време на войната в Чечения. В продължение на три дни той споделя на Марсалек за подвизите си, след което двамата стават извънредно близки. Петлински, който живее пътувайки между имотите си в Русия, Монако и Милано, започва д апосещава често Мюнхен и да се среща с Марсалек.

 

Ян Марсалек и Станислав Петлински
Ян Марсалек и Станислав Петлински Източник: The Insider

Той започва да пътува да страни със спорна репутация - Сирия и Либия. Макар самият Петлински публично да не попада в руските специални служби, той е човекът, който запознава австрийския предприемач с редица офицери от руските тайни служби. Така последователно Марсалек се трансформира от обикновен финансов управител в човек, живеещ живота на супершпионин. Посветен е в държавни секрети, взима участие в политически далавери и се движи въоръжен, охраняван от бойци от частни военни компании.


Руските разследващи служби се нуждаят от него не толкова като човек с пари, а като човек, който знае по какъв начин да ръководи пари. Това е особено важно за финансиране на задгранични тайни операции. Важно е и за осребряването на нелегално получени приходи. Затова не е чудно, че когато немското правораздаване влиза по следите му поради липсата на 2 милиарда евро от активите на Wirecard, той бяга ог Германия в Русия, където разчита на своите шпионски контакти.

 

Лети с частен самолет до Беларус, а оттова се придвижва с кола до Москва. Съумява да заблуди сътрудниците си от обявената в неплатежоспособност компания, че отива във Филипините, с цел да потвърди своята непорочност. Твърди се, че има към 10 подправени паспорта, между които и такива на свещеници в Русия.

 

Марсалек бяга в Русия през юни 2020 година, а от 30 август същата година са първите доказателства на английската Кралска прокуратура за шпионска активност на българите в Англия, свързани с него
За началник на шпионската клетка се сочи 46-годишният Орлин Русев. Имейли, до които журналистическото следствие е стигнало, демонстрират, че двамата се познават още от времето, в което австриецът работи за Wirecard.

 

След като в началото е чиновник в Българския енергиен холдинг, Русев се мести на Острова и започва да се занимава с частен бизнес, свързан с изграждането на системи за сигурност. Смята се, че е доставял на Марсалек криптирани мобилни телефони. Той пък от своя страна по-късно му поставял задания за следене на хора и обекти, от които руските специални служби се интересуват или пък са неприемливи за Кремъл. Плащал му е посредством криптовалута или пари в брой за тези услуги.

 

Делото в Лондон против шестимата българи, обвинени в шпионаж в интерес на Русия, би трябвало да стартира през октомври и да продължи към четири месеца поради огромния размер доказателства за тяхната дейност. Според Кралската прокуратура те са работили в редица европейски страни от 30 август 2020 година до 8 февруари 2023 година, когато първите заподоздрени са задържани. 

 

В британската версия на обявата на The Insider обаче се показва, че Марсалек е изискал домашния адрес на Христо Грозев във Виена. Това се е случило през декември 2020 година, откакто Bellingcat, The Insider и Der Spiegel разгласяват взаимно следствие за отравянето на съветския опозиционен водач Алексей Навални, в което Грозев е основно настоящо лице.

 

Тогава Марсалек разчита на свои познати, работили за австрийските разследващи служби. Единият от тях признава пред Der Spiegel, че платил единствено 3,40 евро, с цел да получи адресната регистрация на българския проверяващ публицист и снимал жилището му във Виена.

 

По-късно по време на пътуване до САЩ Христо Грозев е предизвестен от правоохранителните органи, че не може да се върне да живее в австрийската столица заради заплаха за неговия живот и в този момент се намира в Ню Йорк.

 

Преди дни в изявление за NOVA Грозев сподели, че чака към разкритата в Англия шпионска мрежа да излязат имената на още българи поради контактите на Марсалек в България, които по думите му "за жалост, са на институционално равнище".

 

"Има върли фанатици на режима на Путин, даже в прокурорската система. Това е разследване, което скоро ще пуснем. Говорим за прокурори, проверяващи закононарушения, свързани с Руската федерация, в България. Те са членове на русофилски групи и честват рождения ден на Сталин", твърди Грозев. Въпреки опасността за сигурността си той взе участие и в настоящето разследване за Марсалек.

 

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени