Ето как продължават "Промяната"- новият председател на парламента идва от адвокатска къща, консултант на ББР, когато Кирил Петков беше министър

ББР е сключвала договори с адвокатската кантора на стойност от 8400 евро месечно

Никола Минчев, Кирил Петков, ББР, Адвокатска кантора
Никола Минчев, Кирил Петков, ББР, Адвокатска кантора Източник: Zonanews

На 19 септември бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев представиха новия си политически проект "Продължаваме промяната". Тогава е и първата публична проява на председателя на 47-ия парламент Никола Минчев. По време на изборите той е водач на листата на ПП "Продължавама Промяната" за Пернишкия многомандатен избирателен район.

 

Тогава 34-годишният адвокат разказа за себе си, че е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е бил корпоративен адвокат в "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков". Адвокатско дружество е една от най-големите и най-изявените бизнес адвокатски кантори в България. Дружеството е основано през 1994 г и поддържа офиси в София и Берлин. То предоставя целия диапазон от правни услуги, насочени към бизнеса и е член на Българо-швейцарската търговска камара. 

 

Припомняме, че кантората, от която идва Минчев, беше наета за консултация след промените в ръководството на Българската банка за развитие. По думите на Кирил Петков това решение се е наложило, след като банката се е оказала без юристи. Темата е повдигната на 30 юли от председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в 46-ото Народно събрание. По време на парламентарен контрол тя пита Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, защо и на какво основание Българската банка за развитие е сключвала договори с адвокатската кантора на стойност от 8400 евро месечно и защо на допълнителен договор експерти са получавали още 140 евро на час.

 

В тази връзка Кирил Петков отговаря: "На 22 юни встъпи новият Надзор и Управителен съвет на ББР и в деня, в който встъпи в управление, видя, че в деня преди това ръководителят на Правен отдел и ръководителят на отдел "Кредитиране на банката" към същата дата са приключили в деня преди да влезе новият Управителен съвет с обезщетение в размер на 120 000 лв. Тези 8000 евро, които ги казахте, за тази кантора на месец, вече са избити от обезщетенията – 120 000, които са си наложили правният отдел с напускането си, и едновременно с това тече конкурс за наемане на нов юридически екип в Банката, и едновременно с това са подадени на обществена процедура между шест кантори. Така че мисля, че това е най-добрият начин за изразходване на тези средства".

 

В отговор на допълнителен въпрос на Атанасова, Петков уточнява, че до този момент нито един нов човек не е нает към държавните компании към Министерството на икономиката. Кирил Петков с уточнение за спрени. Никола Минчев работи 10 години в адвокатската кантора. Официално той се разделя с нея на 15 септември 2021 година, няколко дни преди да започне политическата си кариера в "Продължаваме промяната". 

 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени