Ето как руските агенти са планирали да ликвидират украинския президент Зеленски

Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент

Арест на руските агенти, Един от запоАрестът на руските агенти, готвещи покушение срещу Зеленски, Малюк, Буданов и др.
Арест на руските агенти, Един от запоАрестът на руските агенти, готвещи покушение срещу Зеленски, Малюк, Буданов и др. Източник: Telegram/СБУ

В Киев разпространиха и видео от разпита на един от заподозрените украински полковници за осуетения атентат срещу президента на страната Володимир Зеленски. Вчера беше съобщено, че са арестувани двама агенти, вербувани от руските служби, заподозрени, че са планирали убийството на Зеленски, шефа на СБУ Василий Малюк, ръководителят на украинското военно разузнаване (ГУРМО) Кирил Буданов, както и членове на кабинета на Зеленски.

 

Вторият заподозрян руски агент, готвещ покушение срещу Зеленски, Малюк, Буданов и др.
Вторият заподозрян руски агент, готвещ покушение срещу Зеленски, Малюк, Буданов и др. Източник: Telegram/СБУ

Задържаните са двама полковници от украинската държавна служба за охрана, за които се смята, че са били на подчинение на Москва. "Запознах се с... от Службата за сигурност на Украйна. Свързах се с него и му възложих задача: да предава всякаква информация, във връзка с политическия елит - рокади на министри, гласувания на ключови закони. Всичко, което може да научи", каза един от заподозрените. Така започва видеото от разпита на един от заподозрените за готвения атентат срещу Володимир Зеленски. Самоличността му не се съобщава.

 

Кадрите, разпространени от Службата за сигурност на Украйна, показват как мъжът подробно разказва, че самият той е бил вербуван, след което описва процес по търсене на къртица, която да бъде внедрена в обкръжението на Зеленски и други високопоставени украински политици. Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент. Вчера от Киев съобщиха, че са арестувани агенти на Москва, включително двама украински полковници.

 

 

"Групата, чиито дейности са ръководени от Федералната служба за сигурност в Москва, е включвала и двама украински полковници, които издавали класифицирана информация на Русия. Врагът активно е разработвал план за ликвидирането на президента Зеленски. Една от ключовите задачи на разузнавачите била да открият сред охранителите на президента такива, които биха се съгласили да го вземат за заложник, след това да го убият", обясни Артьом Дехтаренко, говорител на Службата за сигурност на Украйна.

 

Опит за покушение на Зеленски имаше още в първите дни, когато руски парашутисти се приземят в Киев и правят опит да го отвлекат. В хода на войната активно се работело по ликвидирането на сочения за "мишена номер 1 на Москва". "Задачата беше да открием хора, които да го приклещят по време на някоя от обиколките му или пък, когато отива да запише вечерното си обръщение в кабинета си, или излиза на площада пред президентския дворец", разказа друг заподозрян. Сред останалите мишени били ръководителите на Службата за сигурност - Василий Малюк и на военното разузнаване - Кирил Буданов. Планът бил Буданов да бъде ликвидиран в дните около Великден, който съвпадна и с церемонията по встъпване в длъжност за пети мандат на Владимир Путин. От Киев нарекоха плана "подарък за Путин".

 

Един от заподозрените руски агенти, готвещи покушение срещу Зеленски, Малюк, Буданов и др.
Един от заподозрените руски агенти, готвещи покушение срещу Зеленски, Малюк, Буданов и др. Източник: Telegram/СБУ

"Целта е била да вербуват агент, който да следи всяка стъпка на мишената и да предава информация за местонахождението му. След като бъдат потвърдени координатите на мястото, на което се намира, да бъде нанесен ракетен удар, който е щял да бъде последван от нападение с дронове. Руски агент е получил оръжия, предоставени му лично от полковник от Украинската служба за сигурност", допълни още Артьом Дехтаренко.

 

Според Киев, най-малко трима агенти на Федералната служба за сигурност са ръководили операцията в Украйна. Смята се, че търсенето на варианти да бъдат внедрени руски агенти в обкръжението на Зеленски, е започнало още преди началото на войната, а срещи са провеждани в няколко европейски държави. Двамата арестувани украински полковници ще бъдат съдени за държавна измяна, а ако бъдат признати за виновни, могат да получат доживотен затвор.

Още от "Разкрития"

Бившият началник на Генералния щаб на Молдова е бил информатор на ГРУ

Не е известно със сигурност кога Горган започва работа като информатор. Източникът на The Insider във военното разузнаване предполага, че дори може да е от 2004 г., когато Горган е служил в мисията на НАТО

Прочетете повече прочетете повече

НАТО разработва "сухопътни коридори", вкл. през България, за американските войски в случай на война с Русия

Според съществуващите планове американските войски трябва да дебаркират в пристанищата и да се отправят по суша към източните флангове на НАТО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване стои зад акцията с фалшивите ковчези пред Айфеловата кула, в която е замесен и българин

Както отбелязва Le Monde, показанията на задържаните и съдържанието на телефона на един от тях сочат, че акцията с ковчезите е била координирана от 34-годишния български гражданин Георги Ф.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени