EUREPORTER: Как собственик на фирма за пощенски и куриерски услуги стана министър на транспорта и съобщенията в България?

Еureporter припомня и за рекордните дарения, които Събев направи по време на предизборната кампания на ПП

Николай Събев
Николай Събев

"Николай Събев, който е собственик на най-голямата фирма за пощенски и куриерски услуги в България стана министър на транспорта и комуникациите в новото българско правителство. Неговата фирма "Еконт" е най-големият конкурент на държавната фирма "Български пощи". Тя от своя страна е под ръководството именно на Министерството на транспорт и не само, че  министърът на транспорта и комуникациите е неин принципал, но и има 100 процентов пряк контрол върху работата на пощенската служба на страната". Така започва  статията  на брюкселският сайт Еureporter.

 

Изданието допълва, че тези факти според юристи поставят новия министър в крещят конфликт на интереси и питат чии интереси ще защитава Събев - на националната пощенска служба или на своята собствена фирма? Освен това припомнят и старата българска поговорка  "все едно да пуснеш лисица в кокошарника".

 

Еureporter припомня и за рекордните дарения, които Събев направи по време на предизборната кампания на "Продължаваме Промяната", като подчертават, че те стават факт, след като в национален ефир Кирил Петков заявява, че именно русенецът ще е неговата номинация за министър на транспорта и съобщенията.

 

"Първото дарение в размер на 100 000 лв. (50 000 €) беше направено буквално дни след като един от лидерите на партията и настоящ премиер Кирил Петков обяви публично по телевизията, че Събев е номинацията на партията за министър на транспорта и съобщенията.  Второто дарение от 210 000 лв. (105 000 €) отново беше направено дни след като Събев беше номиниран за бъдещ министър от Кирил Петков.", пише брюкселският сайт.

 

Изданието подчертава, че последното дарение на Събев се е превърнало в "най-голямото дарение в историята на България правено по време на политическа предизборна кампания", а именно тези действия предизвикват основателни съмнения дали Николай Събев е купил министерския си пост чрез даренията към партията, която е основана от премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев.

 

Еureporter накратко пише и част от биографията на Николай Събев - завършил Военноморска академия във Варна и УНСС в София. Професионалната му кариера в частния сектор започва през 1993 г., а преди това е бил търговски директор в Държавно предприятие "Българско речно корабоплаване”. Съавтор е на учебник.  

Още от "Разкрития"

Британското разузнаване: Москва наема гангстери и крайнодесни екстремисти за извършване на диверсии на Запад

От гледна точка на щетите досега случващото се е незначително, но от гледна точка на тактиката е много сериозно, защото са станали много по-безразсъдни

Прочетете повече прочетете повече

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Прочетете повече прочетете повече

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени