"Файненшъл Таймс": Големите западни банки попълниха бюджета на Руската федерация с близо милиард евро през 2023 г.

Сумата се е увеличила четири пъти в сравнение с довоенния период

Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank Източник: Shutterstock

Западни банки като спасителен пояс за режима в Кремъл
През 2023 г. най-големите западни банки, останали в Русия, са платили над 800 млн. евро данъци на Кремъл. Сумата се е увеличила четири пъти в сравнение с предвоенния период, въпреки обещанията за минимизиране на руските рискове след пълномащабната инвазия в Украйна, пише Financial Times, цитиран от УНИАН.

 

Commerzbank
Commerzbank Източник: Depositphotos
Deutsche Bank
Deutsche Bank Източник: Pixels

Отбелязва се, че седемте най-големи европейски банки по активи в Русия - Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo и OTP - отчитат обща печалба от над 3 млрд. евро през 2023 г. Тази печалба е три пъти повече в сравнение с 2021 г. и частично се генерира от средства, които банките не могат да изтеглят от страната.

 

ING банк
ING банк Източник: Pinterest
Intesa Sanpaolo в Русия
Intesa Sanpaolo в Русия Източник: Банка Интеза

Според вестника скокът в доходността е довел до това европейските банки да платят около 800 милиона евро данъци, в сравнение с платените 200 млн. евро през 2021 година. Това е в добавка към печалбите на американски кредитори като Citigroup и JPMorgan.

 

Банка JP Morgan
Банка JP Morgan Източник: Techstory

Според изданието данъците, плащани от европейските банки, са пример за това как чуждестранните компании, които остават в страната, помагат на Кремъл да поддържа финансова стабилност въпреки санкциите.

 

Как се финансира враг

Повече от половината от данъчните плащания на европейските банки в размер на 800 млн. евро идват от австрийската Raiffeisen Bank, която има най-голямо присъствие в Русия сред чуждестранните банки. В допълнение към редовните данъчни отчисления през 2023 г., Raiffeisen Bank плати 47 млн. евро в резултат на извънреден данък, който Кремъл наложи на някои компании миналата година.

 

Печалбата на Raiffeisen Bank в Русия се е увеличила повече от три пъти до 1,8 млрд. евро между 2021 и 2023 година. Въпреки че банката е положила известни усилия да смекчи руските си рискове, последните обяви за работа в Русия показват амбициозни планове за "умножаване на активната й клиентска база", съобщава "Файненшъл Таймс".

 

Deutsche Bank
Deutsche Bank Източник: Pinterest

Deutsche Bank, унгарската OTP и Commerzbank значително намалиха присъствието си в Русия. Intesa е най-близо до излизане от пазара, но все още не е продала руския си бизнес. От UniCredit са отказали коментар пред изданието.

 

Банка OTP в Русия
Банка OTP в Русия Източник: ОТР банк

Въпреки затварянето на корпоративния си бизнес и бизнеса на дребно, Citigroup, четвъртият по големина кредитор в САЩ, който спечели 149 млн. долара печалба и плати 53 млн. долара данъци в Русия през 2023 г., стана четвъртият по големина данъкоплатец сред западните банки в Русия. Друг американски гигант - JPMorgan, е спечелил 35 млн. долара и е платил 6,8 млн. долара данъци.

 

Авторите посочват, че цифрите на американските банки не са включени в общата сума от 800 млн. евро, тъй като те не отчитат годни за съпоставяне резултати за дейността си в Русия.

 

Ползите от санкциите за западните кредитори
Западните кредитори се възползваха от налагането на санкции върху голяма част от руския финансов сектор, лишавайки го от достъп до международната междубанкова платежна система Swift. Комбинираните приходи, печалби и данъци на международните банки са намалели от 2022 г. насам, но остават доста над предвоенните нива. Това превърна международните банки във финансов спасителен пояс между Москва и Запада. Тези фактори допринесоха за факта, че нетните приходи от такси и комисиони на Raiffeisen Bank в Русия се утроиха, от 420 млн. евро през 2021 г. до 1,2 млрд. евро през 2023 г.

 

"Оставането в Русия не е само в интерес на Raiffeisen Bank. Централната банка (на Русия, бел. ред.) ще направи всичко възможно да не ги пусне, защото има малко банки, които не са под санкции, чрез които Русия може да извършва плащания със Swift", каза високопоставен руски банков директор.

 

Според него руските и чуждестранните контрагенти сега често уреждат международните плащания в рубли, но руската валута преминава и през сметки в Raiffeisen Bank и подобни банки, "за да намали риска от санкции" и "да се ускори процеса", пише "Файненшъл Таймс".

 

Банките също се възползваха от по-високите лихвени проценти: основният лихвен процент на руската централна банка сега е 16%, почти двойно повече от този в предвоенния период. Това помогна на кредиторите да реализират супер печалби от заеми с плаващ лихвен процент и да натрупат допълнителни приходи от средства, блокирани в руски депозитни сметки.

 

Излизане на западния бизнес от Руската федерация
Както писа преди време агенция УНИАН, САЩ заплашват най-голямата австрийска банка Raiffeisen Bank International със санкции заради правенето на бизнес в Русия. Министерството на финансите на САЩ предупреди австрийската Raiffeisen Bank, че рискува "да бъде отрязана от финансовата система на САЩ", ако продължи да помага за финансирането на руската армия. Освен това Европейската централна банка се готви да нареди на италианската UniCredit да съкрати бизнеса си в Русия, тъй като регулаторът оказва натиск за прекъсване на европейските финансови връзки с Москва.

 

UniCredit bank
UniCredit bank Източник: UniCredit bank

 

Още от "Разкрития"

Бившият началник на Генералния щаб на Молдова е бил информатор на ГРУ

Не е известно със сигурност кога Горган започва работа като информатор. Източникът на The Insider във военното разузнаване предполага, че дори може да е от 2004 г., когато Горган е служил в мисията на НАТО

Прочетете повече прочетете повече

НАТО разработва "сухопътни коридори", вкл. през България, за американските войски в случай на война с Русия

Според съществуващите планове американските войски трябва да дебаркират в пристанищата и да се отправят по суша към източните флангове на НАТО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване стои зад акцията с фалшивите ковчези пред Айфеловата кула, в която е замесен и българин

Както отбелязва Le Monde, показанията на задържаните и съдържанието на телефона на един от тях сочат, че акцията с ковчезите е била координирана от 34-годишния български гражданин Георги Ф.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени