"Файненшъл Таймс": Западни спецчасти вече участват в отбраната на Украйна

Дискусията за изпращането на западни войски в подкрепа на Киев възникна след изявлението на френския президент Еманюел Макрон, който отбеляза, че не може да бъде изключено в бъдеще участието на натовски военни в Украйна

Западни командоси
Западни командоси Източник: Pixhere

Западни специални части вече са в Украйна, заяви високопоставен европейски служител по отбраната пред Financial Times. "Всички знаят, че в Украйна има западни специални части – прото не е признато официално", каза източникът. В същото време той не уточни кои държави са изпратили свои специални части в зоната на конфликта.

 

Дискусията за изпращането на западни войски в подкрепа на Киев възникна след изявлението на френския президент Еманюел Макрон, който отбеляза, че не може да бъде изключено в бъдеще участието на натовски военни в Украйна.

 

Както френските служители изясниха след това, Макрон не е предложил масово изпращане на западни войски на фронтовата линия. Според тях войниците могат да бъдат разположени за изпълняването на ограничени задачи, като разминиране, поддръжка и ремонт на оръжейни системи или подпомагане на сигурността на границите на други страни, застрашени от Русия, като Молдова.

 

Много от европейските колеги на Макрон публично се противопоставиха на влизането на западни войски в Украйна. Такива изявления бяха направени в Германия, Италия, Полша, Швеция и Унгария. Те също така изключиха изпращането на войски на САЩ и НАТО в зоната на конфликта.

 

В същото време Макрон отбеляза, че "много хора, които днес казват "никога" преди две години са казали същото и за изпращането на танкове, самолети и ракети с голям обсег в Украйна. Според френския президент ЕС "често закъснява с 6-12 месеца" в помощта за Украйна.

 

Междувременно Кремъл нарече войната между Русия и НАТО "неизбежна", ако западните страни решат да изпратят войските си в Украйна. Според прессекретаря на президента на Руската федерация Дмитрий Песков страните, които решат да помогнат на Киев чрез изпращане на военни, трябва да си дават сметка какво ще последва след това. Той призова да се попита дали това е в техен интерес, както и в интерес на техните граждани.

 

През февруари началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал-полковник Сергей Рудской заяви, че военнослужещите от НАТО вече са в Украйна и участват във военни действия. "Те контролират системите за противовъздушна отбрана на оперативно-тактически ракети и ракетни системи за многократно изстрелване и са част от щурмови отряди", каза Рудской. Също така, според него, офицери от НАТО участват в подготовката на военни операции на въоръжените сили на Украйна.

 

Източник : The Moscow Times

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени