Financial Times: Още преди войната в Украйна Русия е подготвила флота си за ядрен удар по Европа - България също е мишена

Документите, цитирани от изданието, показват как Русия е предвиждала конфликт със Запада

Планове на Русия за ядрени удари в Европа и Азия
Планове на Русия за ядрени удари в Европа и Азия

Русия е подготвила флота си за нанасяне на ракетни удари с ядрен заряд по цели в Европа. Новината съобщава престижното издание Financial Times, като се позовава на секретни документи, с които се е сдобило. В тях се казва, че Руските военноморски сили са обучени да изстрелват ракети с ядрени бойни глави дълбоко в Европа в случай на потенциален конфликт с НАТО.

 

Още преди Русия да започне пълномащабната си инвазия в Украйна, офицерите от НАТО са се сдобили с карти на вероятни цели, които руснаците могат да поразят. Някои от тях са доста далеч - западното крайбрежие на Франция и Бароу на Фърнис в западната част на Великобритания.

 

Планове на Русия за ядрени удари срещу Румъния, България Турция, Азербайджан и т.н.
Планове на Русия за ядрени удари срещу Румъния, България Турция, Азербайджан и т.н. Източник: Financial Times

Картите показват 32 цели в Европа, които са част от иначе стотици потенциални мишени, дори ако не и хиляди. България също е определена като мишена. Вижда се и как Москва би приложила доктрината си при война в Черно и/или Каспийско море - тук ключовият съюзник на диктатора Владимир Путин е Иран.

 

 

Също така има набелязани цели в Южна Корея и Япония - ако съюзниците на Москва Китай и Северна Корея се включат в потенциална война. Документите, цитирани от FT, показват как Русия е предвиждала конфликт със Запада и е планирала поредица от съкрушителни удари срещу Западна Европа.

 

Планове на Русия за ядрен удар срещу Япония, Южна и Северна Корея, Китай и т.н.
Планове на Русия за ядрен удар срещу Япония, Южна и Северна Корея, Китай и т.н. Източник: Financial Times

Секретните файлове, съставени между 2008 и 2014 г., включват списък с цели за ракети, които могат да носят както конвенционални бойни глави, така и тактически ядрени оръжия. Русия е запазила възможността да разполага ядрени оръжия на надводни кораби, което според експерти носи значителни допълнителни рискове от ескалация или инциденти.

 

Планове на Русия за ядрени удари по Западна Европа
Планове на Русия за ядрени удари по Западна Европа Източник: Financial Times

В документите също се отбелязва, че високата маневреност на военноморските сили позволява на руснаците да нанасят "внезапни и изпреварващи удари и масирани ракетни удари от различни посоки". Разбира се, всичко това са оценки още преди тоталното разгромяване на Руския черноморски флот от страна на Украйна и нищожния военноморски парад в Санкт Петербург, показал дефицитите във флота като цяло. Ядрените оръжия "обикновено" са предназначени да бъдат използвани "в комбинация с други оръжия" за постигане на целите на Русия, се казва в документите.

 

FT отбелязва, че те са били предоставени от западни източници. Анализатори, които са ги прегледали, твърдят, че съдържанието им съответства на начина, по който НАТО оценява заплахата от удари с ракети с голям обсег от руския флот и скоростта, с която Москва вероятно ще прибегне до ядрено оръжие.

 

В публикацията се отбелязва, че картите са направени по-скоро за презентационни цели, отколкото за оперативна употреба. На тях са изобразени 32 цели на НАТО в Европа:

  • целите на Балтийския флот са разположени основно в Норвегия и Германия, включително военноморската база в Берген, както и радарни станции и съоръжения на специалните сили;
  • очаква се Северният флот да може да удари обекти на отбранителната промишленост - например корабостроителницата за подводници в Бароу на Фърнес в Западна Великобритания. Бившият служител на НАТО Уилям Албърк, който сега работи в Центъра "Стимсън", заяви, че тази извадка е само малка част от "стотиците, ако не и хиляди цели, картографирани в цяла Европа".
  • способността на Русия да нанася удари в цяла Европа означава, че определени обекти на континента ще бъдат изложени на риск, след като руската армия ангажира силите на НАТО в Прибалтика и Полша, твърдят анализатори и бивши военни служители.

 

"Тяхната концепция за война е тотална война. Те виждат тези неща (тактическите ядрени бойни глави) като потенциално победоносни оръжия. Ще искат да ги използват - и то доста бързо", казва Джефри Люис, професор в Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей.

 

Тактическите ядрени оръжия имат по-малък обсег и са по-малко разрушителни от големите стратегически оръжия, предназначени за нападение срещу САЩ. Въпреки това те все още могат да освободят значително повече енергия от тези, хвърлени върху Нагасаки и Хирошима през 1945 г.

Още от "Разкрития"

"Ню Йорк Таймс": Байдън вероятно ще даде благословия за удари на далекобойни западни оръжия по руския тил

Изданието припомня първите месеци на войната, когато военната помощ от САЩ се сблъска с нежеланието на Байдън да предостави на Украйна артилерия HIMARS, след това танкове M1 Abrams, изтребители F-16 и системи ATACMS

Прочетете повече прочетете повече

Ще падат ли освен дронове и украински ракети върху Москва - какви са фактите за ракетната програма на Киев

На пресконференция в Киев в края на август украинският президент Владимир Зеленски обяви успешното изпитание на първата местна балистична ракета

Прочетете повече прочетете повече

Откраднал ли е Ахмед Доган 30 милиона лв. от ББР? В схемата с кредита на Гайтански става дума за най-елементарна кражба

На 31.03.2021г. "Кристална вода" АД погасява задължението на "ТЕЦ Варна" АД към ББР в размер на 26.7 млн. лева. Към онзи момент Ахмед Доган е мажоритарен собственик 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени