Forbes: Безпрецедентните загуби на Русия може да изчерпят военната й техника за 6 месеца

Месечната загуба на бойни машини на пехотата наближава 400, което е 5 пъти повече в сравнение с предходните две години

Унищожена руска бойна техника
Унищожена руска бойна техника Източник: Telegram

От началото на пълномащабната война, която Руската федерация започна срещу Украйна, окупационните сили губят всеки ден по 19 танка, бронирани бойни машини, гаубици или друго тежко въоръжение.

 

Според  Forbes  в събота, 3 февруари, руснаците са загубили най-малко 54 единици оборудване, 16 от които са повредени. Андрю Перпетуа, анализатор на публична информация, отбеляза този рекорд. По думите му това е била повече, отколкото някога е броил за един ден.

 

В същото време загубите на въоръжените сили на Украйна са незначителни: девет единици техника са загубени, а други 21 са повредени. Това са основно камиони и цивилни автомобили, и само 2 танка и един бронетранспортьор. Руснаците са загубили 16 танка и 29 бойни машини и бронетранспортьори.

 

Руски загуби в Украйна, убити руски окупатори
Руски загуби в Украйна, убити руски окупатори Източник: Facebook

"Тъй като производството на нови бронирани машини продължава да изостава, руснаците все още използват предимно ретро превозни средства от Студената война, които са изтеглили от резервите за дългосрочно съхранение. Тези запаси са ограничени. Анализатор, който преглежда сателитни изображения, за да проследи руските запаси от употребявани превозни средства, заключи през декември, че Кремъл е възстановил 1081 от предвоенните 4811 стари бойни машини на пехотата", се казва още в анализа.

 

В същото време други 765 са в такова състояние, че не могат да бъдат ремонтирани. През 2022 и 2023 г., според анализаторите на независимата информационна група Oryx, руснаците губят около 80 бойни машини на пехотата на месец. Ако жертвите бяха останали на това ниво и производството се беше запазило на 30-40 на месец, Кремъл щеше да свърши бойните машини за около две години.

 

Окупаторите обаче губят все повече оборудване и военна техника. Месечната загуба на бойни машини на пехотата наближава 400, което е 5 пъти повече в сравнение с предходните две години. Това съкращава прогнозирания период до 6 месеца.

 

"Въпреки факта, че проруските републиканци в Конгреса на САЩ прекъснаха помощта за Украйна миналата есен, въпреки всичи усилия на авторитарна Унгария да блокира европейската помощ за Украйна, въпреки по-голямото население на Русия и по-голямата икономика в сравнение с Украйна, въпреки всичко, украинските войски не просто се държат. Изстрелвайки дронове и стреляйки от окопите, те печелят войната на изтощение", се казва в доклада.

 

В същото време загубата на позиции е много малка. Около Авдеевка руснаците изразходват колосално количество оборудване и жива сила в името на малък аванс.

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени