Forbes: Тайнствената ракета-дрон "Паляниця" ще промени правилата на играта, удряйки руските военни бази

В понеделник президентът Володимир Зеленски обяви първото бойно използване на ново украинско оръжие с голям обсег

Украинската ракета-дрон Паляниця
Украинската ракета-дрон Паляниця Източник: Telegram

Нов тайнствен украински ракета-дрон "Паляница" е насочен към руските военновъздушни сили. Докато Руската федерация увеличава атаките си с дронове и ракети с голям обсег, Украйна отговаря по същия начин, пише Forbes. В понеделник президентът Володимир Зеленски обяви първото бойно използване на ново украинско оръжие с голям обсег, наречено "Паляниця", което нарече "ракетен дрон".

 

Зеленски каза, че новите оръжия ще защитят Украйна, като ударят руски самолети на земята, преди те да могат да излетят, за да изстрелят ракети. Този подход се нарича "убиване на стрелеца, а не на стрелите". Той е широко разпространен в Украйна и постига известен успех. Сателитни снимки показват, че удар с дрон по авиобаза Мариновка на 22 август е унищожил и повредил няколко бомбардировача.

 

Какво знаем за "Паляниця"?
Паляниця е украинско вид хляб, който традиционно се пече на лагерен огън, а не във фурна. Той символизира украинската идентичност по същия начин, по който ябълковият пай символизира Америка. Освен това тази дума е трудна за правилно произнасяне от хора, които не са местни и в ранните етапи на войната е била използвана като тест за идентифициране на руски диверсанти.

 

В името разработчиците вложиха това, че "Паляниця" е 100% украинско оръжие, което за разлика от ATACMS, Storm Shadow и други ракети, доставени от съюзници, могат да поразяват цели в Русия без ограничения и искания за разрешение.

 

Видео, придружаващо изявлението на Зеленски, показа че "Паляниця" може да достигне до повече от 20 руски военновъздушни бази, което означава, че има обсег на действие най-малко 600 км. Украйна има процъфтяващ отбранителен сектор от малки компании, които произвеждат изненадващо разнообразие от ударни дронове, но "Паляниця" изглежда е създадена за определена ниша.

 

Като крилата ракета, но различна
Във видеото се отбелязва, че подробности като размера и скоростта на "Паляницата" са засекретени, но пише, че двигателят му е турбореактивн. Всъщност има дронове с ракетно задвижване, като най-новата версия на Coyote на Raytheon, която е надграждане на предишния дрон Coyote, задвижван от витло.

 

Това провокира различни дискусии за това какво се счита за ракета. Украинският министър на стратегическите индустрии Александър Камишин каза пред Kyiv Post, че новото оръжие е "едновременно дрон и ракета". Проблемът е, че няма ясни дефиниции. Производителите на ракети са склонни да класифицират новите си продукти като крилати ракети, а компаниите за дронове класифицират продуктите си като дронове, дори ако изпълняват една и съща мисия. 

 

Много от ударите на Украйна с голям обсег са насочени към съоръжения за съхранение на нефт и газ и рафинерии. Когато атакува цел от този тип, дрон, летящ със 1600 км/ч, е толкова ефективен, колкото балистична ракета, приближаваща се със скорост 5 Маха: целта е неподвижна и не може да избяга. Въздушните бази са различни по това, че въпреки някои статични характеристики като съхранение на гориво и боеприпаси, самите самолети могат бързо да бъдат преразпределени, когато е необходимо.

 

Съобщава се, че по време на атаката срещу летището Мариновка повечето руски самолети са отлетели, когато дроновете са били засечени. Някои очевидно не успяха да избягат поради поддръжка или други проблеми. Ударът също така унищожи хангари с управляеми бомби (КАБ-ове) и други боеприпаси.

Още от "Разкрития"

"Ню Йорк Таймс": Байдън вероятно ще даде благословия за удари на далекобойни западни оръжия по руския тил

Изданието припомня първите месеци на войната, когато военната помощ от САЩ се сблъска с нежеланието на Байдън да предостави на Украйна артилерия HIMARS, след това танкове M1 Abrams, изтребители F-16 и системи ATACMS

Прочетете повече прочетете повече

Ще падат ли освен дронове и украински ракети върху Москва - какви са фактите за ракетната програма на Киев

На пресконференция в Киев в края на август украинският президент Владимир Зеленски обяви успешното изпитание на първата местна балистична ракета

Прочетете повече прочетете повече

Откраднал ли е Ахмед Доган 30 милиона лв. от ББР? В схемата с кредита на Гайтански става дума за най-елементарна кражба

На 31.03.2021г. "Кристална вода" АД погасява задължението на "ТЕЦ Варна" АД към ББР в размер на 26.7 млн. лева. Към онзи момент Ахмед Доган е мажоритарен собственик 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени