Генчовска: Весела Чернева изпрати предложение за ревизиране на рамковата позиция на България към РСМ

От ИТН предложиха закрито заседание, за да може Генчовска да оповести пред депутатите поверителни документи

Теодора Генчовска, ИТН
Теодора Генчовска, ИТН Източник: Zonanews

Народното събрание изслушва министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска относно процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС и вземането на решение за одобряване на рамка на преговори.

 

По време на изслушването Генчовска заяви, че през април външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков е изпратил предложение за ревизиране на рамковата позиция на България. В него липсвала позицията ни за езика, а европейските гаранции за изпълнение на договора за добросъседство ставали несъстоятелни. Министерството на външните работи е отхвърлило този документ като погрешен. Междувременно е отчетена и повишена активност в международен план.

 

"Основният проблем от тази ситуация е, че докато МВнР се опитва да преговаря, от другата страна се е създавало впечатление, че България може да се съгласи на по-малко, че МВнР не е важно и няма смисъл да се преговаря с него", каза Генчовска.

 

В началото на май работата на МВнР продължила и за кратко време е регистриран напредък: напълно е отпаднало изискването на Скопие включването на българите в Конституцията на Северна Македония да се случи едва преди края на преговорите за членство. Запазила се е и българската позиция за езика.

 

Изслушването предизвика спор между "Продължаваме промяната" от една страна и ГЕРБ и "Има такъв народ" от друга. От ИТН предложиха закрито заседание, за да може Генчовска да оповести пред депутатите секретни бележки за разговори между представители на българското правителство и на ЕС.

 

По-късно председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров заяви пред журналисти, че предлагат заседанието да бъде открито, за да могат всички български граждани да научат истината по темата РСМ. Депутатите одобриха изслушването да е открито и да се излъчва пряко по БНТ1.

 

Това предизвика спор между народните представители. От опозицията разкритикуваха управляващите, че не допускат заседанието да е закрито, за да не позволят на Генчовска да изнесе секретни данни.

 

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ в тази секретна информация биха могли да се съдържат данни за извършено престъпление.

 

Споровете дали заседанието не трябва да продължи като закрито продължават и периодично прекъсват изслушването на министърът на външните работи в оставка.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени