ГЕРБ: Знаем имената и дестинацията на корабите, нарушили санкциите срещу руския петрол. Имаме сателитни снимки, разкриващи това!

Делян Добрев заяви, че "Лукойл" обсъжда продажба на бизнеса си в България, защото вижда, че "цялата работа с руския петрол и с износа на горива в открито море започва да се разплита и се готвят да напускат"

Делян Добрев-
Делян Добрев- Източник: Zonanews

Парламентарната група на ГЕРБ знае имената и дестинацията на корабите, нарушавали европейските санкции за пренос на руски петрол. Те разполагат със сателитни снимки на нарушителите, предупреди депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев в кулоарите на Народното събрание.

 

Той коментира обмисляната от втората по големина нефтодобивна компания в Русия "Лукойл" продажба на всички български активи. Пред журналисти в парламента Добрев заяви, че "Лукойл" обсъжда продажба на бизнеса си в България, защото вижда, че "цялата работа с руския петрол и с износа на горива в открито море започва да се разплита и се готвят да напускат".

 

Делян Добрев обяви темата за отмяната на изключението от забраната за внос и преработка на руски петрол у нас за общоевропейска, а не регионална.

 

Лукойл
Лукойл Източник: Zonanews

"Цялата схема с дерогацията в последната година и половина в България започва да се разплита. Целият свят вижда, че от 15 милиона барела руски нефт преди войната, ние започнахме да купуваме по 45 милиона барела и то в режим на санкции. Къде отива това гориво ще бъде уточнено съвсем скоро, защото ние вече имаме имената на корабите, дестинацията в открито море, имаме корабите, на които са претоварвали, и сателитни снимки къде са отивали тези кораби", съобщи той.

 

Добрев е на мнение, че по тази причина "Лукойл" се "готвят за бягане". Той очаква, че е възможно да има протести в близките ни. Председателят на парламентарната комисия по енергетика изтъкна, че "Лукойл" са съобщили, че ще започнат разговори със синдикатите и с работниците.

 

По тази причина Добрев не изключва възможността в следващите дни те да се опитат да провокират отново протести и затваряне на магистрали, защото и те, подобно на кабинета "Денков", не искат тази дерогацията от забраната за внос на руски петрол да бъде отменена.

 

В понеделник премиерът Николай Денков заяви, че "Лукойл" не е "нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон, нито една митническа разпоредба". Добрев коментира като заяви, че никога не е виждал подобна защита от действащ български премиер, за която и да е компания в България.

 

"Още по-изумително е, че тази компания е руска, от държава, която е поставена под редица санкции от ЕС", добави Добрев. На въпрос кой би могъл да купи бургаската рафинерия Добрев отговори, че няма информация по темата. По думите му е възможно купувачът да е от неизвестна компания, за която впоследствие да се открие, че е свързана с Русия.

Още от "Разкрития"

Британското разузнаване: Москва наема гангстери и крайнодесни екстремисти за извършване на диверсии на Запад

От гледна точка на щетите досега случващото се е незначително, но от гледна точка на тактиката е много сериозно, защото са станали много по-безразсъдни

Прочетете повече прочетете повече

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Прочетете повече прочетете повече

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени