ГЕРБ: Знаем имената и дестинацията на корабите, нарушили санкциите срещу руския петрол. Имаме сателитни снимки, разкриващи това!

Делян Добрев заяви, че "Лукойл" обсъжда продажба на бизнеса си в България, защото вижда, че "цялата работа с руския петрол и с износа на горива в открито море започва да се разплита и се готвят да напускат"

Делян Добрев-
Делян Добрев- Източник: Zonanews

Парламентарната група на ГЕРБ знае имената и дестинацията на корабите, нарушавали европейските санкции за пренос на руски петрол. Те разполагат със сателитни снимки на нарушителите, предупреди депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев в кулоарите на Народното събрание.

 

Той коментира обмисляната от втората по големина нефтодобивна компания в Русия "Лукойл" продажба на всички български активи. Пред журналисти в парламента Добрев заяви, че "Лукойл" обсъжда продажба на бизнеса си в България, защото вижда, че "цялата работа с руския петрол и с износа на горива в открито море започва да се разплита и се готвят да напускат".

 

Делян Добрев обяви темата за отмяната на изключението от забраната за внос и преработка на руски петрол у нас за общоевропейска, а не регионална.

 

Лукойл
Лукойл Източник: Zonanews

"Цялата схема с дерогацията в последната година и половина в България започва да се разплита. Целият свят вижда, че от 15 милиона барела руски нефт преди войната, ние започнахме да купуваме по 45 милиона барела и то в режим на санкции. Къде отива това гориво ще бъде уточнено съвсем скоро, защото ние вече имаме имената на корабите, дестинацията в открито море, имаме корабите, на които са претоварвали, и сателитни снимки къде са отивали тези кораби", съобщи той.

 

Добрев е на мнение, че по тази причина "Лукойл" се "готвят за бягане". Той очаква, че е възможно да има протести в близките ни. Председателят на парламентарната комисия по енергетика изтъкна, че "Лукойл" са съобщили, че ще започнат разговори със синдикатите и с работниците.

 

По тази причина Добрев не изключва възможността в следващите дни те да се опитат да провокират отново протести и затваряне на магистрали, защото и те, подобно на кабинета "Денков", не искат тази дерогацията от забраната за внос на руски петрол да бъде отменена.

 

В понеделник премиерът Николай Денков заяви, че "Лукойл" не е "нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон, нито една митническа разпоредба". Добрев коментира като заяви, че никога не е виждал подобна защита от действащ български премиер, за която и да е компания в България.

 

"Още по-изумително е, че тази компания е руска, от държава, която е поставена под редица санкции от ЕС", добави Добрев. На въпрос кой би могъл да купи бургаската рафинерия Добрев отговори, че няма информация по темата. По думите му е възможно купувачът да е от неизвестна компания, за която впоследствие да се открие, че е свързана с Русия.

Още от "Разкрития"

НАТО била в мозъчна смърт ли? Нищо подобно - Германия е изготвила план за разполагане на 800 хил. войници и 200 хил. еди

На срещата на върха на НАТО на 9-11 юли България, Гърция и Румъния подписаха споразумение за създаване на коридор за прехвърляне на войски, който ще свързва Солун и Александруполис с Варна и Констанца

Прочетете повече прочетете повече

Британското министерство на отбраната: Русия е загубила над 70 000 души през последните два месеца от войната

Руската армия губи всеки, когото вербува за участие в агресивната война срещу Украйна, и даже повече - поне така беше през май, когато нахлу в Харковска област

Прочетете повече прочетете повече

Американското разузнаване разкри руски заговор за убийството на шефа на Rheinmetall, най-големият производител на оръжие

Стремежът на членовете на НАТО да засилят споделянето на разузнавателна информация за саботажната кампания на Русия беше основна тема на обсъждане сред служителите на НАТО, събрали се във Вашингтон

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени