Германия заподозря Русия в диверсии на две свои военни бази

В ход са и мащабни кампании за дезинформация, които се насърчават от антидемократични партии и отделни лица в Германия, Европа и Съединените щати

Германски военни
Германски военни Източник: Instagram

Германия подозира Русия в саботаж в две германски военни бази, където може да е била отровена питейна вода, каза за  Bloomberg  Маркус Фабер, председател на комисията по отбрана в Бундестага. "По-нататъшното разследване ще покаже дали първоначалните ми подозрения, че Русия стои зад това, се потвърждават", каза той в интервю за изданието.

 

Политикът каза още, че разследването има "нарастващи подозрения" по отношение на саботажа във военновъздушната база Кьолн-Ван, която се използва, наред с други неща, и от членове на германското правителство, включително канцлера Олаф Шолц.

 

В сряда, 14 август, две германски издания - Spigel и Süddeutsche Zeitung - съобщиха, че в Германия са затворени наведнъж две военни бази във връзка с възможен саботаж в съоръженията. Ставаше дума за авиобазата на Бундесвера "Кьолн-Ван", разположена близо до Кьолн, и летището на НАТО в съседния Гайленкирхен. Скоро тази информация беше официално потвърдена от германските военни и представители на НАТО.

 

Северноатлантическият алианс подчерта, че опитът за проникване на летището в Гайленкирхен в крайна сметка е бил осуетен, но поради инцидента в базата Кьолн-Ван е решено да се организира допълнителна проверка на водните ресурси в съоръжението.

 

Руски военни
Руски военни Източник: Пресслужба на кмета на Москва

След инцидента ръководителят на парламентарната комисия, отговаряща за германските разузнавателни служби, Константин фон Ноц припомни, че Русия в Европа се занимава не само със саботаж, но и с киберпрестъпления, чиято цел е да отслаби помощта за Украйна и да разцепи западното общество.

 

"Кибератаките се случват почти ежедневно. В ход са мащабни кампании за дезинформация, които се насърчават от антидемократични партии и отделни лица в Германия, Европа и Съединените щати", каза той.

 

През пролетта разузнавателните служби на ЕС съобщиха за подготовката на Русия за саботаж в Европа, включително експлозии и палежи на чувствителни съоръжения. Тогава Европейският съюз подчерта, че руските агенти са готови да действат "по-координирани и агресивни" от преди.

Още от "Разкрития"

"Ню Йорк Таймс": Байдън вероятно ще даде благословия за удари на далекобойни западни оръжия по руския тил

Изданието припомня първите месеци на войната, когато военната помощ от САЩ се сблъска с нежеланието на Байдън да предостави на Украйна артилерия HIMARS, след това танкове M1 Abrams, изтребители F-16 и системи ATACMS

Прочетете повече прочетете повече

Ще падат ли освен дронове и украински ракети върху Москва - какви са фактите за ракетната програма на Киев

На пресконференция в Киев в края на август украинският президент Владимир Зеленски обяви успешното изпитание на първата местна балистична ракета

Прочетете повече прочетете повече

Откраднал ли е Ахмед Доган 30 милиона лв. от ББР? В схемата с кредита на Гайтански става дума за най-елементарна кражба

На 31.03.2021г. "Кристална вода" АД погасява задължението на "ТЕЦ Варна" АД към ББР в размер на 26.7 млн. лева. Към онзи момент Ахмед Доган е мажоритарен собственик 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени