Героят Александър Мациевски, убит заради думите "Слава на Украйна", се оказа и молдовски гражданин

Молдовското МВнР официално заяви, че убийството от руските военни на техния гражданин е военно престъпление

Александър Мациевски
Александър Мациевски Източник: СБУ

Александър Мациевски, войник от териториалната отбрана на Черниговска област, който бе разстрелян от руските военни заради думите "Слава на Украйна", е имал и молдовско гражданство.

 

Това стана известно от изявлението на Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова, цитирано от "Европейска правда".

 

"След потвърждението от украинска страна, че екзекутираният от руските военни войник е Александър Мациевски, ние категорично осъждаме убийството на молдовски гражданин, което може да се квалифицира като военно престъпление и грубо нарушение на международното хуманитарно право. Изразяваме дълбоките си съболезнования на семейството и приятелите на Александър Мациевски и изразяваме нашата солидарност с украинския народ", се казва в изявлението.

 

Молдовското външно министерство също припомня, че Кишинев осъжда войната на Руската федерация срещу Украйна.

 

Местните издания в Черниговска област, които писаха за сбогуването с Александър Мациевски през февруари, отбелязват, че той е роден в Кишинев и е живял в Молдова през първите 28 години от живота си - до 2008 г., когато се премества в Нижин със съпругата и сина си.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени