Главният секретар на МВР пред вътрешната комисия: Научих за ареста на Борисов 10 минути преди официалното съобщение на МВР

Игнорирането на най-висшата професионална фигура в МВР от страна на Рашков е в нарушение на закона

Министерство на вътрешните работи (МВР)
Министерство на вътрешните работи (МВР) Източник: Zonanews

Стефан Ташев, Breaking.bg 

 

Скандални разкрития е направил главният секретар на МВР Петър Тодоров пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщава Breaking.bg. По време на закритото заседание на комисията за изслушване на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и Тодоров депутат от ГЕРБ е задал въпрос на главния секретар на МВР как ще коментира ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на 17 март т.г.

 

"Научих за ареста на Борисов 10 минути преди официалното съобщение на МВР. Не съм бил информиран за процесуално-следствените действия по тази акция", обявил Тодоров. Главният секретар заявил още, че по негово мнение преди да бъде арестуван даден човек, трябва за него да се съберат сериозни доказателства.

 

Признанията на Тодоров пред комисията потвърждават информацията на Breaking.bg веднага след ареста на Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, че главният секретар е бил напълно игнориран от вътрешния министър Бойко Рашков и не е знаел за арестите, нито за операцията.

 

От публикувания от агенция ПИК план за ареста на лидера на опозицията става ясно, че той е разписан и ръководен от тогавашния шеф на Националната полиция Венцислав Кирчев, бивш началник на РПУ-Черноочене, доверено лице на Асен Василев, назначено първо за шеф на ОДМВР-Хаскова, а после за директор на полицията. След падането на кабинета "Петков" Кирчев напусна МВР и се яви в листата на "промяната" в Кърджали.

 

Венцислав Кирчев
Венцислав Кирчев Източник: МВР

От плана става ясно, че Кирчев и заместника му Дулев са били привикани в кабинета на Кирил Петков, където премиерът и вътрешният министър Рашков са им давали указания как да арестуват Борисов, Горанов и Арнаудова.

 

Игнорирането на главния секретар на МВР е голям скандал, защото по закон той е най-висшата професионална фигура в министерството и той разрешава подобни операции, както и разписва исканията за СРС. А министърът е политическо лице.

 

В случая има куп закононарушения. Акцията в жилищата на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов започва в 19 часа. В 21,10 часа МВР пуска на сайта официално съобщение, в което са посочени имената им, плюс това на бившия депутат от ГЕРБ Менда Стоянова и се твърди, че те са арестувани при съвместно разследване на МВР и Европейската прокуратура.

 

Час по-късно от пресцентъра на министерството съобщенито бе изтрито, но пиарите на МВР бяха забравили, че са го разпратили и на ресорните репортери по имейл.

Още от "Разкрития"

"Православен" чекизъм и империализъм - кагебистът и рашистки патриарх Кирил заяви, че Русия водела "свещена война" срещу

След приключване на специалната военна операция цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключителното влияние на Русия, пише в официалния заключителен документ на Световния руски народен събор

Прочетете повече прочетете повече

Украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието

Кремълският тиранин започна кариерата си с това и иска да я завърши със същите престъпления срещу собствените си граждани, каза Андрей Юсов, представител на ГУРМО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени