Главнокомандващият на НАТО в Европа: Русия е загубила в Украйна 10% от военните си самолети

Русия е загубила 347 самолета и още 325 хеликоптера от 24 февруари 2022 г. насам

Унищожен руски Су-34
Унищожен руски Су-34 Източник: Колаж/Zonanews

Русия е загубила около 10% от военните си самолети от началото на пълномащабната инвазия в Украйна, заяви Кристофър Каволи, командир на Европейското командване на САЩ и върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа. Той е цитиран от The Moscow Times.

 

В изказването си пред Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ военният командир добави, че Русия "не е загубила боеспособност" в някои области, включително космическата и далекобойната авиация, въпреки войната, която продължава повече от две години. Каволи не назова точния брой на самолетите, загубени от Руската федерация.

 

Сваленият руски Су-35
Сваленият руски Су-35 Източник: Telegram

Според въоръжените сили на Украйна Русия е загубила 347 самолета и още 325 хеликоптера от 24 февруари 2022 г. насам. По-рано президентът Володимир Зеленски заяви, че въоръжените сили на Украйна са свалили 15 руски бойни самолета само през февруари миналата година, като около половината от тях са свалени в рамките на една седмица.

 

Украинският държавен глава добави, че Въоръжените сили на Украйна могат да свалят още повече руски военни самолети и да нанасят чувствителни удари по повече руски обекти в окупираните територии, ако Украйна получи "подходящо оръжие" от своите партньори.

 

В края на февруари командването на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че за две седмици украинските военни са успели да унищожат 13 руски бойни самолета. Сред тях бяха съвременните изтребители-бомбардировачи Су-35 и Су-34, както и "летящият радар" А-50.

 

Унищожен руски самолет А-50
Унищожен руски самолет А-50 Източник: Колаж/Главред

Джъстин Бронк, старши изследовател в базирания в Лондон аналитичен център RUSI, заяви, че февруарските показатели на въоръжените сили на Украйна за унищожаване на руски военни самолети са значително по-високи в сравнение с предходните месеци. Според него това се дължи на факта, че Украйна започна да използва системите Patriot за унищожаване на руски самолети близо до фронтовата линия.

 

През лятото на тази година европейските страни ще прехвърлят първите изтребители F-16 в Украйна. Общо Дания, Холандия, Норвегия и Белгия обещаха да дадат 45 такива самолета на украинската страна.

 

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: Sourceonit

Сега пилотите от въоръжените сили на Украйна се обучават в Дания, Великобритания и САЩ. Очаква се, че след като обучението започна през август миналата година, те ще бъдат готови да летят с F-16 в средата на лятото.

Още от "Разкрития"

Британското разузнаване: Москва наема гангстери и крайнодесни екстремисти за извършване на диверсии на Запад

От гледна точка на щетите досега случващото се е незначително, но от гледна точка на тактиката е много сериозно, защото са станали много по-безразсъдни

Прочетете повече прочетете повече

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Прочетете повече прочетете повече

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени