Глеб Мишин е кандидатствал за българско гражданство с фалшиви документи

Това съобщи зам.-министърът на правосъдието Георги Николов, който бе изслушан на заседание на временната комисия

Агенция по вписванията
Агенция по вписванията Източник: Zonanews

Руският гражданин Глеб Мишин е кандидатствал за българско гражданство с фалшиви документи, това съобщи зам.-министърът на правосъдието Георги Николов, който бе изслушан на заседание на временната комисия, която проверява всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на Мишин, посочен като главен участник в схема с неправомерно раздаване на българско гражданство.


Той добави, че от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са върнали становище - "Не", след като преписката за гражданството на Мишин е изпратена за съгласуване до агенцията. Наскоро стана известно, че Мишин е напуснал страната, а ДАНС е издала принудителна административна мярка да не бъде допускан никога повече да влиза в България. От отговор на парламентарен въпрос на депутата от ПП-ДБ се разбира, че той излязъл извън страната на 1 февруари 2024 г., точно един ден след като името му бе огласено от Атанас Атанасов.

 

Николов разкри, че Министерството на правосъдието е имало данни за посредническата дейност на руския гражданин, който почти ежедневно е предвождал групи от хора в Министерството на правосъдието, за да подават документи на място. Много от неговите клиенти са предоставяли преправяни документи в частта, в която касае произхода на съответното лице, добави той. Той добави и че по принцип най-много проблеми има с преписките за гражданство въз основа на произход.

 

"Този списък от над 3000 преписки с фалшиви документи ще се увеличи, тъй като има преписки, които са били приемани преди 2-3 години и още не са преглеждани експертно", коментира зам.-министърът.

 

Зам.-министърът заяви, че служителите в Дирекция "Българско гражданство" са преминали курс на обучение в Националния институт по правосъдие (НИП), проведен от служители на Националния институт по криминалистика (НИК) за първоначално разпознаване на неистински документи.

 

Но от неговото изложение, както и от това на директора на дирекция "Българско гражданство" Катя Матева се разбра, че проверката на документите става все по-трудна, тъй като посредниците стават все по-изобретателни. Затова и понякога проверката на документите продължава дори след предоставянето на становище от Съвета от българско гражданство, каза Николов.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени