Гонят кадровия руски шпионин от СВР Евгений Тюсин, на прикритие "първи секретар" в руското посолство в София

Разследването под надзора на Специализираната прокуратура, съвместно с Държавна агенция "Национална сигурност"

Руското посолство в София
Руското посолство в София Източник: БГНЕС

Главният прокурор на Република България Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Теодора Генчовска за извършена нерегламентирана разузнавателна дейност вероятно в полза на Руската Федерация от лице с дипломатически имунитет за предприема на действия по компетентност. 

 

Засеченият от ДАНС и прокуратурата е Евгений Тюсин, кадрови офицер от Службата за външно разузнаване на Руската федерация (СВР). Тюсин е на прикритие като първи секретар в Посолството на РФ в България. Това научи от свои брилянтни източници Zonanews.


Разследването под надзора на Специализираната прокуратура, съвместно с Държавна агенция "Национална сигурност", се води по образувано наказателно производство по чл. 104 от НК. 

Установено е, че лице, ползващо се с дипломатически имунитет, е извършвало нерегламентирана разузнавателна дейност, изразяваща се в събиране на информация от национално значение вероятно в полза на друга държава (нарушение на чл. 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения).



Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени