Грозев и Bellingcat с ново разкритие за руските терористи и взривените оръжейни складове в България и Чехия

Режимът на Путин се държи на такива терористи, добави Христо Грозев

Христо Грозев
Христо Грозев Източник: ТАСС

Няколко взрива в български военни складове и заводи са свързани с руското военно разузнаване ГРУ. Най-ранният известен взрив е от 12 ноември 2011 г. в склад до с. Ловнидол, където са складирани над 3000 далекобойни снаряда. Това обясни журналистът Христо Грозев пред bTV за новото разследване съвместно със сайт за разследвания.

 

Къде са руските терористи, участвали във взривяване на складове в България? Трима от шестимата руски диверсанти са на държавна служба – федерални инспектори в Сахалин, Магадан и в Сибир, един от шестимата е и представител на Русия в Тайланд. Това разкри журналистът Христо Грозев от Bellingcat. Режимът на Путин се държи на такива терористи, добави Грозев.

 

Руската връзка става чрез много сложна геометрия – група от шестима руски шпиони пътуват до Словакия и Австрия, оттам отиват с автомобили до оръжейното предприятие във Врбетице и там слагат бомби в склад със стока, предназначена за България (за оръжейния търговец Емилиян Гебрев). Обясни още Грозев за новите данни какво е правила Русия като терористична дейност срещу Запада – ударите на режима на Путин започват с България:

 

Как се е стигнало до разкритията сега – заради войната в Украйна има много руски хакери, които не са доволни от това, което се случва в собствената им страна, поясни Грозев. Част от тях успяха да влязат в пощата на един от участниците в операцията в България - Владимир Моисеев, който е тръгнал от България под името Владимир Попов, добави разследващият журналист. 

 

Христо Грозев се надява, че прокуратурата скоро ще се обърне към екипа на Bellingcat за предоставяне на данни – той лично изрази недоволство, че в миналото следствието и прокуратурата ни дълго време е говорила за Ловнидол като индустриален инцидент. За Грозев това е "прикриване".

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени