Христо Грозев: В списъка с 620 руски шпиони има българска връзка

Има такива, които общуват с българския военен съюз "Левски"

Христо Грозев
Христо Грозев Източник: Facebook

При първо прочитане в списъка с 620 действащи руски шпиони, разпространен от военното разузнаване на Украйна, няма хора в България. Има обаче връзка със страната ни - хора, които общуват с българския военен съюз "Левски". Това каза изпълнителният директор на разследващото издание Bellingcat Христо Грозев в ефира на NOVA.

 

"Става въпрос за доста разширен списък от хора, регистрирани на основния адрес на ФСБ. Доста разнороден списък. Не са само хора, които се занимават с шпионски действия в чужбина. Има и такива, които си работят от Москва. В него виждаме много стари познайници, свързани с екипа, който отравя политици в Русия. Такива, които са общували често с Константин Малофеев. Има и такива, които общуват с българския военен съюз "Левски". Това е една българска връзка", добави той.

 

Самият Грозев също е изготвил списък със 160 души, които са от Пето управление на ФСБ и тяхната цел е да създават дестабилизация в бившите страни на Съветския съюз. "По някой път излизат от този диапазон и влизат в някои бивши социалистически страни. Това са руски бизнесмени или членове на посолството - трети или четвърти секретар. Има трима български граждани, които общуват много често с тази група. За едно от имената имаше и дела срещу него, награждаван е и пътува често до Русия", уточни той.

 

Как се създава дестабилизация

За пример Грозев посочи украинската дестабилизация, защото тя представлявала "завършен проект". "Огромно количество агенти на ФСБ бяха хвърлени по този проект с бюджет повече от милиард долара. Можем да си направим сметки какъв трябва да е еквивалентът за България", каза той.

 

В Украйна начинът на опериране е извън страната. Организира се мрежа на влияние с местни политици, блогъри, журналисти и шефове на фирми, които имат влияние в обществения дебат. "През последните осем години организират срещи със своите активи навсякъде по света. Обикновено срещите са извън страната, за да бъдат извън обсега на контраразузнавателните служби, обикновено в екзотични дестинации", уточни изпълнителният директор на Bellingcat. Грозев посочи, че това е моделът, по който се работи осем години за Украйна. Подобен бил и този за България.  

 

Отравянето на Роман Абрамович

Грозев заяви, че Абрамович има сериозна роля в преговорите за мир между Русия и Украйна. "Ние не си давахме сметка до деня, в който не получихме информация за неговото отравяне. Като един от малкото хора, които могат да говорят в ухото на Путин и той да го изслуша с елементарни думи. Затова Зеленски го използваше в началото, за да предава своите послания", коментира той.

 

Според журналиста интерес от отравянето на Абрамович има крилото на войната от страна на руския силов елит. "Има хора, които искат войната да продължи, за да не се стигне до позоваването им като виновни при едно мирно споразумение. За първи път мога да кажа, че е възможно отравянето да е станало без знанието на Путин. Не съм сигурен дали може да е сигнал към самия Путин. Но е такъв към такива миролюбиви олигарси да не се месят", уточни Грозев.

 

"Политическото крило Лавров, например, и Песков - те са категорично против войната от самото начало. Няма обаче да го кажат публично. От гледна точка на военния елит - Шойгу и Патрушев са за продължаване на войната на всяка цена. Кадиров е публичното лице на партията на войната", добави Грозев.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени