Христо Грозев: За 150-300 евро български медии са публикували пропагадни статии на ГРУ

Има много присъстващи на територията на България руснаци, които са в тясна връзка с техните социални служби. Надявам се българските специални служби и контраразузнаването да имат поглед върху това, каза журналистът

Христо Грозев
Христо Грозев Източник: Twitter

Незначителни суми водят до значително влияние върху общественото съзнание в България, което не бива да се случва. Статия, написана от ГРУ да речем, е публикувана и в български медии - срещу 150 евро, съобщи пред NOVA разследващият журналист Христо Грозев.

Журналистът Христо Грозев, който беше обявен от Русия за издирване, вече е в САЩ.

 

"В Лос Анджелис съм, току-що пристигнах. Има няколко събития, свързани с документалния филма "Навални", който създадохме. Ще разберем дали ще е номиниран за "Оскар" до дни. Има страни, в които не е проблем да кажеш, че си. Например Америка", каза Грозев.

 

Христо Грозев, Навални и съпругата му (в центъра)
Христо Грозев, Навални и съпругата му (в центъра) Източник: Twitter

Македонският дописник Дарко Тодоровски получава задачи от Русия и чрез своя мрежа в България успява да публикува тези статии срещу заплащане, продължи с разкритията журналистът. "Заплащането варира от 150 евро за статия, която е дезинформационна, до 300 евро. Тоест най-скъпата е 600 лева", уточни Грозев.

 

Има хиляди присъстващи на територията на България руски граждани, които са получили - благодарение на инвестиция - право да живеят в България дългосрочно и които са в тясна връзка с техните специални служби. Надявам се българските специални служби и контраразузнаването да имат поглед върху това, каза журналистът от сайта "Белингкат".

 

"Не се страхувам, тъй като свикнах с този начин на живот, поне от 2015 г. когато започнаха опитите за саботаж на нашата работа от страна на руското правителство, но не само – например и от Беларус", каза Грозев. Сега обаче рискът се е повишил значително, тъй като е включен в списъка с враговете на Русия. В Австрия Грозев получавал охрана от държавата. "В България една парламентарна сила предложи да бъда екстрадиран в Русия. Това е страшничко", коментира журналистът.

 

Той потвърди, че е получил защита от България. "Няколко дни не беше ясно дали държавата е готова да вземе позиция, която е конфронтационна спрямо Русия. Но представители на правоохранителните и специалните служби се свързаха с мен, очаквам да видя, след като се получи отговор от Русия.  Наистина видях сериозен опит от страна на нашите специални служби да координират с други служби по света моята безопасност. На този етап съм благодарен на страната", каза Грозев. Той каза, че не може да твърди, че в българския парламент има руски агенти.

 

 "В политически сили, които са извънпарламентарни – със сигурност, в българския икономически елит също са много. Има много присъстващи на територията на България руснаци, които са в тясна връзка с техните социални служби. Надявам се българските специални служби и контраразузнаването да имат поглед върху това", каза журналистът. 

 

"Когато преди година разследвахме една операция на ГРУ, по саботаж на разследването на ударения Боинг над Украйна през 2014 г. в телефонните разговори на генерала, който се занимаваше със саботаж на разследването, имаше и български телефонни номера. За част от тези контакти имаме хипотеза, може би в близките дни ще публикуваме разследване", каза Грозев.

Още от "Разкрития"

Британското разузнаване: Москва наема гангстери и крайнодесни екстремисти за извършване на диверсии на Запад

От гледна точка на щетите досега случващото се е незначително, но от гледна точка на тактиката е много сериозно, защото са станали много по-безразсъдни

Прочетете повече прочетете повече

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Прочетете повече прочетете повече

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени