ISW: Кремъл е подготвил мащабната ракетна кампания срещу Украйна от вторник, още преди украинският президент Володимир Зеленски да представи предложението си за мир от 10 точки

Подготвили са ударите и бързото отпътуване на Лавров заради очакваното унижение по време на срещата на Г-20

Москва, Кремъл
Москва, Кремъл Източник: Ройтерс

"Кремъл е подготвил мащабна ракетна кампания срещу Украйна от вторник още преди украинският президент Володимир Зеленски да представи предложението си за мир от 10 точки на срещата на Г-20 на 15 ноември", счита екипът от анализатори на Института за изследване на войната (ISW), подготвил последния еждевен доклад за ситуацията в Украйна.

 

Във вторник вечерта се появиха коментари, че масираните атаки срещу 16 украински областни центрове на територията на цялата страна са били "провокирани" от остракизма, в който се е оказал ръководителят на руската делегация на Г-20 Сергей Лавров, от условията, поставени от Володимир Зеленски за започване на преговори и от неуспеха на Москва в Херсон.

 

Зеленски повтори на срещата на Г-20, че Украйна ще преговаря с Русия, ако Кремъл напълно изтегли силите си от Украйна, възстанови териториалната цялост на Украйна и осигури наказание за военните престъпления. Кремъл вероятно умишлено е планирал мащабна ракетна атака срещу Украйна в очакване на речта на Зеленски на срещата на върха на Г-20, като се има предвид, че многопосочната ракетна кампания изисква значителна военна подготовка.

 

"Руската провоенна общност в Telegram твърди, че Кремъл е отмъстил за "русофобските" изявления на Зеленски малко след речта му, но невъзможността да се започне такава масирана атака в кратък срок подчертава незаинтересоваността на Кремъл да подготвя почвата за преговори с Украйна", счита ISW.

 

Официалната сюжетна линия на Кремъл около срещата на Г-20 допълнително потвърждава незаинтересоваността на Русия от перспективата за мирни преговори с Украйна. Руският президент Владимир Путин не се появи на срещата и вместо това подписа множество укази за предоставяне на почетни титли на окупираните от Русия украински градове. Говорителят на Путин Дмитрий Песков и външният министър на Русия Сергей Лавров заявиха, че Русия ще продължи своята "специална военна операция" в Украйна, обвинявайки Зеленски в нежелание да преговаря с Русия.

 

Лавров нарече условията на Украйна "нереалистични и неадекватни". Песков също подчерта, че Русия все ще продължава да разглежда освободения от Украйна град Херсон като столица принадлежащата към Русия Херсонска област.

 

Във вторник руските сили извършиха мащабните ракетни удари срещу украинска критична инфраструктура от началото на войната. Говорителят на украинското военновъздушно командване Юрий Игнат съобщи на 15 ноември, че руските сили са изстреляли около 100 крилати ракети Х-101 и Х-555 по цели в Украйна, главно срещу критични инфраструктурни обекти на Украйна.

 

Украинският генерален щаб също съобщи, че руските сили са използвали за атаките и 10 дрона. Удари бяха нанесени по цели в Киев, както и в Ровненска, Житомирска, Лвовска, Хмелницка, Днепропетровска, Полтавска, Виницка, Одеска, Кировоградска, Черкаска, Волинска и Харковска области.


ISW предполага, че руската армия вероятно е използвала значителна част от останалите си високоточни оръжейни системи в координираните ракетни удари на 15 ноември. Украинската ПВО е свалила 73 руски крилати ракети и всички безпилотни самолети на 15 ноември.

 

"Увеличеният процент на сваляне на Украйна илюстрира подобрението на украинската противовъздушна отбрана през последния месец и украинският генерален щаб приписва това подобрение на ефективността на системите за противовъздушна отбрана, предоставени от Запада", смятат в ISW.

Още от "Разкрития"

Украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието

Кремълският тиранин започна кариерата си с това и иска да я завърши със същите престъпления срещу собствените си граждани, каза Андрей Юсов, представител на ГУРМО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени