ISW: Руската федерация тества реакцията на света - окупаторите разширяват използването на химическо оръжие в Украйна

Руските военни започнаха по-често да използват гранати RG-VO с хлороацетофенон срещу украинските позиции

Граната RG-VO с хлороацетофенон
Граната RG-VO с хлороацетофенон Източник: Pixabay

Руската окупационна армия увеличава използването на химическо оръжие във войната срещу Украйна. Може би по този начин нашествениците "тестват" международната реакция, за да разширят след това вида на такива оръжия. За това пишат в ежедневния си  доклад  анализаторите от вашингтонския Институт за изследване на войната.

 

ISW се позовава на данни от Украинския център за изследване на трофеи, съвременно въоръжение и военна техника на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. На брифинг на 25 януари Андрий Рудик, представител на Центъра, заяви, че руските военни са започнали по-често да използват гранати RG-VO с хлороацетофенон (вид сълзотворен газ, използван за борба с безредиците) срещу украинските позиции. През декември 2023 г. Украйна регистрира 81 такива случая, а през първите две седмици на 2024 г. врагът вече е използвал химическо оръжие поне 51 пъти.

 

Според Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна на 14 декември окупаторите са използвали нов тип специална газова граната, съдържаща газ CS (2-хлоробензалмалонитрил). На 22 декември окупаторите от 810-а бригада от морската пехота на Въоръжените сили на Руската федерация признаха, че умишлено използват химическо оръжие, като пускат гранати К-51 с газ CS от безпилотен летателен апарат на украински позиции близо до Кринк на левия бряг на Херсонска област.

 

Гранатите RG-VO могат да убият войници в землянка или затворено пространство в рамките на пет минути. А проучването показа, че използваната наскоро руска граната РГ-ВО е произведена в неизвестна, но вероятно руска фабрика през 2023 година.

 

ISW припомни, че страната агресор е страна по Конвенцията за химическите оръжия, която забранява използването им като метод за водене на война.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени