Източният фланг на НАТО се готви да се защитава от агресивна Русия

Как се случва това?

Натовско учение
Натовско учение Източник: SCANPIX

НАТО забранява на Полша да сваля руски ракети, летящи на нейна територия. Въпреки че според конституцията страната е длъжна да го направи, каза полският външен министър Радослав Сикорски, цитиран от The Times.

 

Според колумниста Едуард Лукас страните-членки на НАТО, граничещи с Русия, очакват по-твърда позиция от САЩ. В същото време източният фланг на Алианса се готви да се защити от руската агресия, съобщава FREEДОМ.

 

В понеделник, 7 октомври, в Литва започна голямо учение на НАТО, наречено "Железен вълк 2024-II". В тях участват над 3200 военнослужещи от Литва и страните, съюзени в Алианса: Белгия, Чехия, САЩ, Люксембург, Норвегия, Холандия и Германия. Замесени са около 700 единици военна техника.

 

Самолет на НАТО
Самолет на НАТО Източник: МО на САЩ

Основната цел на тези маневри е да се провери бойната готовност на батальоните на пехотната бригада "Железен вълк". Ученията ще продължат до 17 октомври.

 

"В тези учения ще тренираме военнослужещите от бойната група на предните сили на НАТО и войниците от пехотния батальон "Херцог Олгерд", като практикуваме планирането и изпълнението на настъпателни и отбранителни операции през деня и нощта, съгласуваността на действията между подразделенията, както и интегрирането на подразделенията за бойна поддръжка и осигуряване", обясниха от литовското министерство на отбраната.

 

Натовски военни
Натовски военни Източник: НАТО

Преди ученията журналисти от германския вестник Welt am Sonntag съобщиха, че Алиансът ще разположи още 49 бойни бригади поради потенциалната руска заплаха. Преди това страните от НАТО смятаха, че ще е достатъчно да имат 82 бригади, но сега броят им ще бъде увеличен до 131. Всяка ще се състои от около 5 хиляди войници. Въпреки това, според The Times, членовете на НАТО на източния фланг на Алианса се готвят да се бият сами с Русия, ако е необходимо, и очакват по-решителна позиция от САЩ.

 

"Някои гранични държави казват, че САЩ са отговорили на сериозна руска кибератака преди няколко години с кратко прекъсване на тока в Москва. Те биха искали да получат същия силен отговор на много по-чести атаки срещу тях", пише The Times.

 

Кибер атака
Кибер атака Източник: Zonanews

Изданието отбелязва, че Полша, балтийските страни и Скандинавия се надяват, че Украйна ще победи Русия, затова оказват голяма помощ на Киев. Тези държави разбират рисковете, свързани с Руската федерация. Така началникът на Генералния щаб на полските въоръжени сили генерал Виеслав Кукула заяви, че има голяма вероятност сегашното поколение поляци да се бие. Шведските власти се готвят да изпратят 600 свои военни в Латвия, за да укрепят източния фланг на НАТО.

 

"Ангажиментът на Швеция към колективната отбрана на съюзниците е непоколебим. Разполагането на този батальон ще помогне за подобряване на сигурността на Латвия, Швеция и НАТО като цяло. Отваря се и нова глава в сътрудничеството в областта на сигурността в нашия регион, като всички скандинавски и балтийски държави са членове на НАТО. Този батальон е пример за по-тясно сътрудничество в областта на политиката за сигурност, което е необходимо в нашия регион", заяви шведският външен министър  Мария Малмер Стенергард.

 

Външният министър на Швеция Мария Малмер Стенергард
Външният министър на Швеция Мария Малмер Стенергард Източник: X

Москва все по-често провежда провокативни действия на територията на страните от НАТО, включително случаи на нарушения на въздушното пространство с помощта на дронове. И така, на 7 септември 2024 г. руски дрон се разби в Източна Латвия. В отговор на инцидента Рига разположи нови системи за противовъздушна отбрана на източната граница на страната, според латвийския министър на отбраната Андрис Спрудс. Освен това на границата бяха инсталирани специални радари за откриване и проследяване на дронове.

 

Припомняме, че по-рано ръководителите на водещото западно разузнаване говориха за руската заплаха. Ръководителят на британската тайна разузнавателна служба МИ-6 Ричард Мур и шефът на Централното разузнавателно управление Уилям Бърнс са уверени, че Русия играе водеща роля в дестабилизирането на световната сигурност.

 

Ричард Мур
Ричард Мур Източник: Foreign Office

Балтийските държави призоваха Европейския съюз да изгради отбранителна линия по границата с Русия и Беларус, за да защити ЕС от потенциални заплахи от Москва. Правителствата на Латвия, Литва и Естония вече увеличиха бюджетите си за отбрана и призовават партньорите си от Алианса да направят същото.

 

Уилям Бърнс
Уилям Бърнс Източник: Zonanews

 

Още от "Разкрития"

Оръдия вместо масло - разходите на Русия за войната през 2025 г. ще бъдат повече от два пъти по-високи от социалните раз

През четвъртата година след началото на войната в Украйна военните разходи ще се увеличат почти 2,5 пъти, а в сравнение с 2021 г., преди началото на инвазияга, когато разходите за тези цели възлизат на 3,57 трилиона рубли, те ще се увеличат с 3,8 пъти

Прочетете повече прочетете повече

"Ядрена бомба ли избухна в Русия"? Не, украинците унищожиха огромно количество ракети "Искандер", "Точка-У" и северокоре

Паниката сред местните рашисти е огромна. Вследствие на гигантските взривове службите за наблюдение регистрираха земетресение с магнитуд 2,8 в Торопец

Прочетете повече прочетете повече

Пет тактики за дезинформация, които Русия използва, за да се опита да повлияе на изборите в САЩ

Изследванията потвърждават, че хората са по-склонни да вярват на твърдения, които са чували отново и отново, независимо дали тези твърдения са верни или н

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени