Кадрите на ДС в МВнР са получили 985 лв. заплата за ден

Петко Сертов, Петьо Петев и Иван Петров бяха в екипа на Теодора Генчовска само ден

Част от назначените в МВнР от Генчовска бивши служители на ДС
Част от назначените в МВнР от Генчовска бивши служители на ДС Източник: Zonanews

985 лв. са платени общо на тримата съветници на външния министър Теодора Генчовска (ИТН), които работиха в екипа й само за ден. Това става ясно от отговора от министерството, предоставени на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. 

 

Въпросът към Министерството на външните работи беше каква е общата сума на платените или дължими от МВнР възнаграждения, обезщетения или заплащане под каквато и да е друга форма на Петко Сертов, Петьо Петев и Иван Петров, които работиха за Генчовска само ден.

 

Информацията, че в МВнР са назначени бивши кадри на ДС, разбуни духовете в първите дни на новото правителство. След като стана ясно, че Генчовска е назначила трима висши кадри от ДС в екипа си, председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви пред БНР, че за съветници няма да бъдат назначавани лица, свързани с ДС.

 

"Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи. Нямам друг коментар", каза Йорданов. "Съветниците на външната министърка Теодора Генчовска, свързани с бившата ДС, ще бъдат уволнени", обяви на брифинг след това и премиерът Кирил Петков. Той благодари на министърката и ИТН, че са одобрили освобождаването им, след като е станало ясно тяхното минало. 

 

В екипа на Генчовска се оказа, че присъства Петко Сертов – първият председател на ДАНС, създадена от управлението на тройната коалиция, оглавявано от бившия лидер на БСП Сергей Станишев. Сертов, чиято кадрова биография започва още в бившата Държавна сигурност, щеше да е съветник на Генчовска. В екипа й за ден попаднаха и други служители на ДС - началникът на кабинета й Петьо Петев, работил към Първо главно управление. Също както и новият главен секретар на ведомството Иван Петров. 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени