Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

В Украйна е разкрита мрежа от агенти на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), които са подготвяли убийството на президента Володимир Зеленски и други представители на висшето военно-политическо ръководство на страната, съобщи Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в Telegram канала си, цитирана от руската секция на Би Би Си.

 

"Плановете трябваше да бъдат реализирани от разузнавателна мрежа, предварително разкрита от Службата за сигурност на Украйна със съдействието на ръководството на Управлението за държавна сигурност. Мрежата, чиято дейност ФСБ контролираше от Москва, включваше двама полковници от УГО (Управлението за държавна охрана) , които "спускаха" секретна информация в Русия", се казва в съобщението на СБУ.

 

 

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият.

 

"Освен Володимир Зеленски, врагът планира да ликвидира председателя на СБУ Василий Малюк, ръководителя на ГУРМО Кирил Буданов и други служители. Например ликвидирането на началника на Главното управление за разузнаване (ГУРМО, бел. ред.) Кирил Буданов е щяло да бъде извършено преди Великден", съобщава СБУ.

 

СБУ по-късно представи плана за убийството на Буданов. "Планът на врага беше следният: първоначално вербуваният агент трябваше да наблюдава движението на защитеното лице и да предава информация на врага. Предвижда се да се нанесе ракетен удар по координатите на сградата, където трябваше да се намира служителят. След това щяха да атакуват с дрон хората, останали на мястото на поражението. След това руснаците са планирали да изстрелят още една ракета, включително за унищожаване на следи от използването на дрона", става ясно от публикацията в Telegram на Службата за сигурност на Украйна.

 

Началникът на ГУРМО на Украйна Кирил Буданов
Началникът на ГУРМО на Украйна Кирил Буданов Източник: Украинская правда

Припомняме, че руското Mинистерство на вътрешните работи обяви украинския президент Володимир Зеленски за международно издирване, предаде ТАСС. Съответното разпореждане е публикувано в информационната система на ведомството, където се посочва, че украинският президент се издирва във връзка с член от Наказателния кодекс на Руската федерация.

 

Още от "Разкрития"

Бившият началник на Генералния щаб на Молдова е бил информатор на ГРУ

Не е известно със сигурност кога Горган започва работа като информатор. Източникът на The Insider във военното разузнаване предполага, че дори може да е от 2004 г., когато Горган е служил в мисията на НАТО

Прочетете повече прочетете повече

НАТО разработва "сухопътни коридори", вкл. през България, за американските войски в случай на война с Русия

Според съществуващите планове американските войски трябва да дебаркират в пристанищата и да се отправят по суша към източните флангове на НАТО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване стои зад акцията с фалшивите ковчези пред Айфеловата кула, в която е замесен и българин

Както отбелязва Le Monde, показанията на задържаните и съдържанието на телефона на един от тях сочат, че акцията с ковчезите е била координирана от 34-годишния български гражданин Георги Ф.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени