Кирил Петков ще изолира МВнР, за да вдигне ветото за РСМ

Председател на Комисията по външна политика е Венцислава Любенова, която се счита за близък до премиера

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

 Българският министър-председател Кирил Петков възнамерява да изолира напълно Министерството на външните работи /МВнР/ при опитите му да вдигне ветото за започване на преговори за членство на РС Македония в ЕС. Това става ясно от проекто-предложение, което самият Петков ще внесе на първото възможно заседание на МС, съобщи БГНЕС.

 

За да постигне целта си Петков е изготвил предложение, което трябва да бъде одобрено от Министерски съвет. В проекта, който е озаглавен "За подобряване на отчетността и координацията с Народното събрание във връзка с разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на РСМ и Р Албания и позициите на Република България, на осн. чл. 105 ал. 4 от Конституцията, Министерски съвет реши:

 

"Всяко решение на Френското председателство на ЕС, от държава-членка или от Европейската комисия, свързано с одобряването на начало на преговори за членство в ЕС на РСМ и Албания, направено в рамките на подготовката или провеждането на заседанията на Комитета на постоянните представители /КОРЕПЕР/ или на Съвета "Общи въпроси", което се отклонява от Рамковата позиция на МС от 2019 г. да се изпраща незабавно на Комисията по външна политика на НС".  проекта, чийто вносители са самият Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и главният секретар на МС Красимир Божанов изрично се подчертава, че позициите на РБ, както и решенията за последващи действия, да се изпращат само на Комисията по външна политика на Народното събрание".

 

Петков ще изолира МВнР, за да вдигне ветото
Петков ще изолира МВнР, за да вдигне ветото Източник: БГНЕС

С това предложение на практика още веднъж става ясно, че има френско предложение, което се крие от българското общество. Последните разговори между френския президент и Румен Радев бяха в края на миналата седмица и българските граждани научиха първо от кабинета на Макрон за него.

 

Смущаващ факт е и решението на Кирил Петков да изолира и Консултативния съвет по национална сигурност, както и всички политически сили в страната, които имат абсолютно единна позиция относно условията за започване на преговорите на РСМ за ЕС.

 

Председател на Комисията по външна политика е Венцислава Любенова, която се счита за близък до премиера.

Още от "Разкрития"

Украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието

Кремълският тиранин започна кариерата си с това и иска да я завърши със същите престъпления срещу собствените си граждани, каза Андрей Юсов, представител на ГУРМО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени