Китай помага на Русия да заобиколи санкциите с доставка на военни технологии, твърди американски разузнавателен доклад

Китайски държавни компании от областта на отбраната доставят оборудване за навигация, устройства за заглушаване и части за изтребители на санкционирани руски компании

Си Дзинпин и Владимир Путин
Си Дзинпин и Владимир Путин Източник: Пресслужба на Президента на РФ

Китай помага на Русия да заобиколи санкциите на Запада, като доставя на Москва военни технологии, както и технологии с двойно предназначение (гражданско и военно), се твърди в незасекретен американски разузнавателен доклад, цитиран от Ройтерс. Оценката, изготвена от Службата на директора на националното разузнаване (ODNI), е публикувана днес от комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ. Китай нееднократно е отричал да изпраща военно оборудване на Русия след инвазията ѝ в Украйна.

 

"Китай доставя технологии с двойно предназначение, които армията на Москва използва, за да продължава войната в Украйна въпреки международните санкции и контрола върху износа", се казва в доклада на разузнаването. "Данните на митниците показват, че китайски държавни компании от областта на отбраната доставят оборудване за навигация, устройства за заглушаване и части за изтребители на санкционирани руски правителствени отбранителни компании", се посочва в документа.

 

Докладът отбелязва, че Китай е станал "още по-важен партньор" на Русия след нахлуването в Украйна. Според Службата на директора на националното разузнаван Китай и Русия са увеличили дела на двустранната търговия, уреждана в китайската валута юан, а финансовите институции на двете страни разширяват използването на местни платежни системи.

 

В доклада се посочва, че Китай е увеличил вноса на руски енергийни продукти, включително петрол и газ, пренасочени от Европа. ODNI цитира голяма част от информацията в медийни доклади. В него се казва също, че "разузнавателната общност не разполага с достатъчно данни, за да прецени дали Пекин умишлено възпрепятства проверките на правителството на САЩ за контрол върху крайната употреба на експортни продукти в Китай".

 

По-рано този месец Еманюел Бон - главният дипломатически съветник на френския президент Еманюел Макрон -  заяви, че Китай доставя на Русия стоки, които биха могли да се използват като военно оборудване, макар и не в голям мащаб. Представители на САЩ и преди са изразявали безпокойство относно трансферите на "оборудване с двойно предназначение" от Китай към Русия. Те обаче многократно са заявявали, че все още не са видели доказателства за прехвърляне на оръжия за използване от Русия на бойното поле.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени