Командоси от ГУРМО са изминали 600 км пеша през руска територия, за да унищожат бомбардировачи Ту-22М3

Полковник Олег Бабий е смъртоносно ранен, докато прикрива отстъплението на колегите си

Горящият руски стратегически ядрен бомбардировач Ту-22М
Горящият руски стратегически ядрен бомбардировач Ту-22М Източник: Telegram

През август 2023 г. украинска разузнавателна група проникна на територията на Руската федерация. Командосите от украинското военно разузнаване унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 и извадиха от строя още два. В резултат на тази операция окупаторите е трябвало да преместят самолетите си на летище Оленя в Мурманска област.

 

Подробности за тази свръхсекретна и много рискована операция бяха съобщени в "Галерията на героите" на сайта на Главното управление за разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна (ГУРМО), където е публикувана информация за героя на Украйна Олег Бабий, загинал при завръщането си от тази мисия.

 

Военният разузнавач Олег Бабий
Военният разузнавач Олег Бабий Източник: ГУРМО

Бабий, заедно с колегите си, изминава повече от 600 километра пеша през територията на Русия. Прониквайки в дълбокия тил на руснаците те унищожават руски бомбардировач Ту-22М3 и изваждат от строя още два самолета, разположени на военното летище "Солци" в района на Новгород. На 30 август, докато се връща на територията, контролирана от Украйна, разузнавателната група попада в засада и влиза в неравна битка с руските терористи. Полковник Бабий е смъртоносно ранен, докато прикрива отстъплението на другарите си, пише УНИАН.

 

Какво е известно за героя?
От първите дни на пълномащабната война разузнавачът организира и провежда специални операции във временно окупираните територии на Украйна и на територията на Руската федерация. Извършени са девет успешни разузнавателни прониквания в тила на противника, дванадесет спецмероприятия за организиране и осигуряване на съпротивата в тила на врага, както и засичането на около 70 важни стратегически обекта на окупаторите.

 

Благодарение на успешното изпълнение на задачите на групата на полковник Бабий беше възможно да се дезорганизира логистиката на окупаторите, да се унищожат важни съоръжения и елементи от критичната инфраструктура.

 

За героичния си подвиг посмъртно е удостоен със званието Герой на Украйна с орден "Златна звезда". Полк. Бабий остави съпруга и две малки деца - най-малката дъщеря е била само на една година към момента на смъртта на баща си.

Още от "Разкрития"

Британското разузнаване: Москва наема гангстери и крайнодесни екстремисти за извършване на диверсии на Запад

От гледна точка на щетите досега случващото се е незначително, но от гледна точка на тактиката е много сериозно, защото са станали много по-безразсъдни

Прочетете повече прочетете повече

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Прочетете повече прочетете повече

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени