Корнелия Нинова мачка с ботуши свободата на словото във в. "Дума"

Безпартийната "седесарка" Нинова прати "седесарката" Нора Стоичкова да контролира вестника

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БСП

Екипът на в. "Дума" излезе с остра позиция заради натиска, който се оказва върху вестника от страна на ръководството на БСП, както и заради контрола, който "Позитано" 20 си позволява да налага върху редакционната политика на изданието, чийто главен редактор се избира от Националния съвет на БСП, а не от тясното ръководство.

 

Ето какво заявяват журналистите от левия всекидневник:

В последните дни с в. "Дума" се случиха недопустими неща. В един свой коментар нашият колега, заместник-главният редактор Георги Георгиев, написа, че на фона на свитото обществено доверие към БСП един лидер трябва да свика присъствен пленум на Националния съвет, за да се проведе честен разговор и да се вземат решения по толкова важни въпроси като преговорите за правителство, позициите на БСП и евентуалното й участие в него, вместо тези неща да се решават "на подпис". Добронамерено и разумно мнение, споделяно от хиляди социалисти, ако се съди по редакционната поща. Но… последва саблен удар. Членовете на фондация "Дума", която издава вестника – Вяра Емилова и Атанас Зафиров, дойдоха в редакцията и си позволиха да ругаят "Дума", че "така повече не може", че "трябва да се сложи ред в този вестник" и че като издание на БСП, той е длъжен да изразява позициите на партийното ръководство. Спрямо Георги Георгиев се упражнява натиск да напусне редакцията.

 

Нора Стоичкова в амплоато си на водещ в БСТВ
Нора Стоичкова в амплоато си на водещ в БСТВ Източник: БСТВ

По същите причини внезапно бе учредена длъжност "Първи зам.-главен редактор" и на тази позиция бе назначена г-жа Нора Стоичкова, която в същото време продължава да работи и в БСТВ – само по себе си непосилно за един човек съвместяване. Според Устава на БСП, "Дума" е "левият всекидневник", издаван от БСП и неговият главен редактор се избира от Националния съвет с правото той да определи екипа си. Още през август НС избра за главен редактор на "Дума" другаря Боян Ангелов. До ден днешен обаче с него не е сключен никакъв договор и той на практика не е назначен. Изумени сме, че вместо да се изпълни решението на НС, то е заобиколено и е назначен "надзорник", който все още не познава работата на вестника и на хората в него, но вече се разпорежда безапелационно с всичко в редакцията, без да има правомощия от Националния съвет. Правят се внушения за съкращения на и без това намаления до крайност състав на хората, които правят "Дума".
Вестникът ни винаги е подхождал отговорно към дейността си, давал е думата на аргументирани позиции и никога не е допускал да превземат страниците му хули и интриги. Нямаме обяснение за това, което му бе наложено.

Изразяваме остър протест срещу унизителното отношение към екипа на "Дума"; срещу поредния неоправдан диктат и експеримент, разрушаващ вестника; срещу предприетите действия спрямо него и изкуствено предизвикания хаос, който пречи неимоверно на всекидневната му работа. Настояваме най-после спешно да бъде назначен главният редактор Боян Ангелов, който да поеме своите функции по редакционната политика и по дейността на вестника".

 

Zonanews припомня, че лицето Нора Стоичкова е била съдружник на Черепа в края на 90-те, особено близка с Виктор Вълков от кръга "Монтерей", който е един от нейните промоутъри през тези години, заедно с покойния ген. Любен Гоцев, Богомил Манчев и все от тази порода елементи.

 

 

Нора Стоичкова като съдружник на Черепа
Нора Стоичкова като съдружник на Черепа Източник: Zonanews

Започнала като журналист във в. "Демокрация" в началото на 90-те, пристигайки от Ловеч, където е работила като детска учителка, напористата дама бързо се издига до позицията ръководител сектор "Медии и международно сътрудничество" на Дирекция на национална служба "Полиция" (ДНСП) след 1997 г., когато СДС е на власт. Там става особено близка с тогавашния много проблемен директор на ДНСП Васил Василев, отстранен през декември 2003 г. заради съмнителни контакти с определени среди.

 

Заради проблемни сделки с известни на службите италианци, тя е арестувана за няколко дни с лична заповед на тогавашния премиер Костов, изгонена от ДНСП и инсталирана в Агенцията по приватизация, където се проявява с изключително арогантния си характер. после следва прехвърляне в голяма телекомуникационна компания, няколко вестника, докато преди десетина години става съосновател на Института за радикален капитализъм (?!), заедно с либертарианеца Калин Манолов. 

Днес Нора Стоичкова е дясна ръка на Корнелия Нинова - някогашното протеже на влиятелни хора от СДС, свързани с приватизацията - която оглави БСП през пролетта на 2016 г. и я докара до това бедствено положение. В което няма нищо лошо, апропо - един ден дясното ще трябва да издигне паметник на безпартийната "седесарка" Нинова, която е на път да приключи антибългарската соцпартия - нещо, което никой от десните не успя да случи през последните 32 години. 

Още от "Разкрития"

"Полковник" и преводачка на Путин - вероятни шпиони на Русия в ОССЕ, насочвали работата й в интерес на Кремъл

Преводачката на Путин Дария Боярская е започнала работа към ОССЕ през февруари 2021 г. и от септември 2021 г. е ръководител на бюрото за връзка на Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ във Виена

Прочетете повече прочетете повече

Броят на политическите затворници в Русия надхвърли показателите от късния Съветски съюз

Според OVD-Info в момента 1010 души са в затвора в Русия по политически мотивирани наказателни обвинения, докато в късната съветска епоха, когато те са били около 700

Прочетете повече прочетете повече

В Русия очакват бум на престъпността след завръщането на окупаторите от Украйна

Путин призна, че помилваните осъдени, които са се върнали към цивилния живот, имат рецидиви. Но "това е животът, нищо не можем да направим по въпроса, той ни диктува суровите си закони", каза диктаторът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени