Лозен скочи на протест срещу ферма за мухи, в която особено близката на Кирчо и Кокорчо Яна Балникова е програмен директор

От 2018 до март 2021 г. Балникова е програмен директор в компанията "Насекомо"

Протест в Лозен срещу фермата за ларви
Протест в Лозен срещу фермата за ларви Източник: NOVA
Граждани на Лозен се събраха пред общината на протест, несъгласни да бъде преместена ферма за ларви в тяхното село. Фермата "Насекоми” до преди няколко месеца се е намирала в Елин Пелин. Това е единствената ферма за насекоми в България и цяла Източна Европа, в която важните хора са Оля Марсенак - част от екипа основал компанията, както и Яна Балникова, която отговаря за управлението на проекта и бизнес развитието му.
 
Оля Марсенак (вляво) и Яна Балникова
Оля Марсенак (вляво) и Яна Балникова (вдясно)Източник: БГ Фермер
От 2018 до март 2021 г. Балникова е програмен директор в компанията "Насекомо". Яна Балникова беше част от екипа на Кирил Петков в Министерството на икономиката, а от няколко месеца заедно с другия бивш зам.-министър в МИ Калина Константинова се присъединиха към проекта на Кирчо и Кокорчо "Продължаваме промяната". 
 
Асен Василев, Кирил Петков и Яна Балникова
Асен Василев, Кирил Петков и Яна Балникова Източник: БГНЕС

Процесът на производство е свързан с отделянето на обилно количество неприятна миризма и затова гражданите излязоха на бунт. Протестът в Лозен започна пред кметството с трикольори и плакати. "Моите мерки са да застана зад гражданите и да застана зад тях. Да алармираме всички институции и да дадем рамо на развитието на Лозен”, заяви кметът на Лозен Георги Младенов пред БГНЕС. 
 
Калина Константинова и Яна Балникова
Калина Константинова и Яна Балникова Източник: ПП "ПП"
Той добави, че до момента нямат официална информация от никоя институция, която е съпричастна към този проблем. По думите на Георги Младенов фирмата е дошла в Лозен без обществено обсъждане. Мерките, които към момента можем да предприемем са да уведомяваме надлежните органи и заедно да работят срещу проблема, добави Младенов.
 
На протеста присъства и бившият заместник-кмет на Елин Пелин Николай Савов. "За съжаление в Елин Пелин тръгнахме по тежкия път, по който минаха и хората от Лозен. Мухите бяха стигнали на 500-600 метра до центъра. Това бе част от проблемите, които възникнаха. От фирмата се опитваха да твърдят, че миризмата не е свързана с тяхната дейност", заяви Савов.
 
Освен от неприятната миризма, местните се опасяват, че ще се увеличи и популацията на мухи. Доскоро заводът бил разположен в съседното село Елин Пелин. Според кмета на Лозен по закон заводът трябва да бъде разположен далеч от населени места. "Те казаха, че имат такива заводи и във Франция. Като проверих – минимум на 8 километра са и двата им завода от населените места”, казва кметът Мартин Младенов. За момента от РИОСВ нямат законова форма да отчетат миризмата.
 
"Бихме стигнали до граждански протест и ако трябва до затваряне на магистрали, всички възможни мерки трябва да се предприемат, защото това ще бъде трагедия за цяла София. В София е абсолютно недопустимо да се излъчват вредни емисии върху околното пространство. Лозен е благоприятно място за живеене и никога няма да допуснем една фирма да развали целия имидж на селото", заяви жител на Лозен.
 
"Трябва да предприемем по-радикални мерки и ще ги предприемем. Например няма да допускаме хората да влизат в завода на "Насекоми", това е следващата стъпка, може би. Все още не сме го консултирали с останалите организатори, но е една от възможните стъпки. Няма да разрешим на тези хора да работят тук", коментира протестиращият Траян Стоянов. 

Още от "Разкрития"

Изтекоха скандални разговори на правосъдния министър Демерджиев: "Б.Р. ще обеси Делта гард, знаеш към кой съм поел ангаж

Zonanews.bg публикува разкритията на ПИК и се присъединява към настояването прокуратурата да провери автентичността на скандалният чат

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени